Cristina Mongay
,
05/09/2017
Espectacles

Els 10 itineraris per descobrir la FiraTàrrega

Deu propostes amb les que endinsar-se d’una manera dinàmica i sorprenent a la programació de la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega
FiraTàrrega

Foto: 

Cedida
‘Barbetxo urbano’ és un dels espectacles de Firatàrrega 2017
L’organització de FiraTàrrega ha ideat un conjunt de 10 recorreguts amb els quals gaudir d’una manera diferent i alternativa de la nova edició de la Fira de Teatre al Carrer. Aquesta pensada, que ja ha funcionat molt bé en anys anteriors, en l’edició 2017 utilitza els títols de deu populars cançons, nacionals i internacionals, de tots els temps. T’atreveixes a descobrir-los?

1. ‘Highway to hell’, d’AC/DC
Es tracta d’un recorregut recomanat per als més atrevits i atrevides! Recull les propostes de les companyies Weibel Weibel Co., La fem fatal, La Trócola Circ, The black blues brothers, Circ Pànic, Cia. Moveo, Ferida, Los Galindos i (Cia)3. En aquest podreu gaudir fonamentalment de treballs de circ (amb números basats en estris com la corda fluixa, el trapezi o una gran balança) però també de dansa i de performance.

Destaquem ‘Emportats’, de la companyia valenciana La Trócola Circ, un espectacle de gran nivell tècnic on els malabars, les acrobàcies, la música i el treball amb objectes us deixaran bocabadats!

2. ‘Last dance’, de Donna Summer
Per als més ‘bailongos’, aquest recorregut us escau totalment.  Aplega les propostes Natxo Montero, Ferida, La Veronal, La Licuadora, Patricia Habchy, Eulàlia Bergadà, Elías Aguirre, Chey Jurado, Ertza, Nacho Vilar. Totes elles estan vinculades a la dansa, ja sigui de carrer o de sala.

Entre les més espectaculars, ‘Meeting Point’, de la companyia basca Ertza. Es tracta d’una coreografia de curta durada que reflexiona al voltant de l’encreuament dels laberints vitals de les persones, i com aquests donen a lloc a canvis irreversibles. Un treball d’Asier Zabaleta que ha rebut el Premi Umore Azoka 2017 al Millor Espectacle de Carrer d’Euskadi.

3. ‘Respect’, d’Aretha Franklin
La veu femenina també es pronuncia amb força a un espai tant reivindicatiu com és FiraTàrrega. I es fa a través de les propostes de la Carla Rovira, Les Impuxibles, l’Eulàlia Bergadà, mvmproduccions, Harinera, Pamela Montenegro, Valeria Píriz, Eléctrico 28, Patricia Habchy i Cia Woest.

Pel seu discurs contundent, recomanem ‘AÜC: El so de les esquerdes’, una creació de Les Impuxibles i Carla Rovira. Juntes tracten el crit silenciat de la dona davant de les violències sexuals. Les actuacions s’adrecen al públic major de 14 anys i es faran en català i castellà depenent del seu horari.

4. ‘Life on mars’, de David Bowie
Originals, atípics, diferents, especials... per als qui no són fàcils de convèncer pels seus gustos exigents i poc convencionals, ha estat dissenyat l’itinerari ‘Life on mars’. Gaudireu amb les propostes de Ferida, Hermanos Picohueso, Los números imaginarios, Weibel Weibel Co, Carla Rovira, La Veronal, Natxo Montero, Cie Woest, Eléctrico 28, Insectotròpics i Rodrigo Cuevas.

Nosaltres, ens quedem amb ‘Ningú no va als aniversaris a l’estiu’, d’Hermanos Picohueso. Una autèntica festa on el públic és el convidat i el veritable protagonista. Una proposta esbojarrada que ens apropa a un collage d’històries i reflexions sobre el que som i el que volem esdevenir.

5. 'Radio Baghdad', de Patti Smith
FiraTàrrega sempre ha estat un escenari explícit de debat de les problemàtiques socials i polítiques que ens envolten. I així ho segueix demostrant enguany apropant-nos les propostes escèniques d’ Obskené, Incursió Social, Les Impuxibles, (Cia)3, Patricia Habchy, Ferran Orobitg, Pamela Montenegro, Harinera, Nafrat Collectif, En blanc, Ada Vilaró & Josep Perelló i Insectotròpics.

Val la pena ressaltar ‘WELCOME to paradise’ un projecte singular i experimental que fa pujar a l’escena a persones de col·lectius vulnerables socialment. Es tracta del fruit d’un procés creatiu intens, sorgit al voltant de la crisi de refugiats i el desastre humanitari europeu. Realisme i poesia a flor de pell!

6. ‘Another brick in the wall’, Pink Floyd
Recorregut pensat per a seguir-se amb família i per assegurar el contacte amb la cultura i les arts escèniques de les nenes i els nens. Explorareu plegats els límits socioculturals a través de les propostes de La petita malamaluga, El pájaro carpintero, Cia Cris_is, Cia Anna Roca, Calamar Teatro, Centre de titelles, Tombs creatius, Xip-Xap, Taller de danses urbanes amb DJ Be Nil, Sound de secà, Cia Peus de Porc.

Per la seva originalitat, recomanem que us passeu pel ‘Sonarium, el viatge dels sentits’, del Pájaro carpintero, una instal·lació lúdica que convida a petits de 0 a 4 anys a experimentar amb els 5 sentits. L'objectiu és que juguin amb el so, toquin instruments i s'apropin al llenguatge musical, fent allò que el cos els demana.

7. ‘Oye como va’, de Celia Cruz
Si t’agraden els clàssics teatrals i prefereixes gaudir de les arts escèniques d’una manera més tradicional, en un bon seient i en una sala amb bona sonoritat, aquest és el teu recorregut ideal! Veuràs espectacles ‘de tota la vida’ de la mà de la Carla Rovira, Weibel Weibel Co., Íntims Produccions, Obskené, Eulàlia Bergadà, Le croupier, Incursió Social, Les Impuxibles, Los números imaginarios i (Cia)3.

Gaudeix, per exemple, de ‘Hamlet entre todos’, de Los números imaginarios, al Molí del Talladell. Allí et transportaràs a Dinamarca, al regne del príncep Hamlet. En arribar, els espectadors sereu dividits en quatre grups: els homes adults representareu l'oncle de Hamlet, el nou rei Claudi; les dones adultes, la reina Gertrudis, la seva mare vídua; els nois fareu del seu millor amic Horaci i les noies, de la seva enamorada Ofèlia. Una experiència única!

8. 'Walk this way', de Run DMC i Aerosmith
FiraTàrrega és gairebé sinònim de cultura urbana, d’experimentació a l’entorn del carrer, al centre de la ciutat. Sent el carrer amb les propostes de DNA Cia, Kukai & Brodas, Cie Dyptik, Taller de danses urbanes amb DJ Be Nil, Taller lindy hop, Elías Aguirre, Chey Jurado i Ertza.

Nosaltres, ens quedem amb l’espectacle ‘Topa’, de Kukai Dantza & Brodas Bros. Després de l'experiència exitosa i premiada d'Oskara amb La Veronal, Kukai emprèn un nou repte per hibridar la dansa urbana amb la dansa tradicional basca.

9. 'No tinc temps's, de Mazoni
Si ets dels qui t’agrada exprimir al màxim tot el que t’ofereix FiraTàrrega, no et perdis aquest itinerari! És el més extens de tots i t’ofereix una panoràmica multidisciplinària de molta qualitat. Hi trobaràs les companyies Los números imaginarios, (Cia)3, Les commandos percu, Ferida, Weibel Weibel Co, Íntims Produccions, Obskené, Ada Vilaró & Josep Perelló, Cie Dyptik, Eulàlia Bergadà, Los Galindos, mvmproduccions, Carla Rovira, Les Impuxibles, Cia Moveo, Patricia Habchy, La Veronal, Valeria Píriz, Circ Pànic, Ertza i Cia Anna Roca.

Destaca ‘urGENTestimar’, d’Ada Vilaró i Josep Perelló. Al llarg de 40 hores initerrompudes, l’artista Vilaró vol fer bategar el cor de Tàrrega amb el propi batec del públic. Projecte artístic i científic basat en la participació comunitària i específicament concebut com a acció inaugural de FiraTàrrega 2017.

10. ‘Wa Yeah!’, d’Antònia Font
Aquest és un recorregut dissenyat pels professionals del portal recomana.cat especialitzat en crítica escènica. S’hi emmarquen les peces de la Carla Rovira, Íntims Produccions, Los Galindos, Ferida, Los números imaginarios, Pamela Montenegro, Eléctrico 28, Obskené i Nacho Vilar.

Cal ressaltar ‘Momentos estelares de la humanidad’, d’Eléctrico 28. Obra que arrenca a partir del títol del llibre homònim de Stefan Zweig i que reflexiona sobre la història, el poder i les obsessions humanes.

Més informació: