FiraTàrrega

Foto: 

Núria Boleda

5 raons per no perdre’s la 39a FiraTàrrega

Amb el final de l'estiu arriba una nova edició de la fira de referència de teatre al carrer
Montse Visa
,
03/09/2019
Espectacles
Els amants del teatre, el circ, el clown o la dansa tenen del 5 al 8 de setembre un imperdible de la temporada: la 39a edició de FiraTàrrega. A punt de celebrar la quarantena, aquest aparador de les arts escèniques compta amb nova direcció artística, i amb ella emprèn un nou rumb més crític i reflexiu, palès en la programació que enguany està centrada en quatre eixos: territori, identitat, compromís i reflexió. Fins a 800 professionals de cinc continents pujaran als escenaris dels carrers de Tàrrega presentant un total de 42 peces de diferents disciplines. Sobren motius per visitar aquest mercat cultural. Us n’expliquem alguns. 
 

La companyia Electrico 28 presentarà 'Full House'

1. Una fira familiar
FiraTàrrega aposta des dels seus inicis per espectacles per a totes les edats. Per això, entre la seva programació hi trobem peces pensades especialment per al públic familiar. Entre ells, 'La lluna en un pot (un espectacle incomprès)', una proposta de La petita Malumaluga, dirigida als nadons i la primera infància, que aposta per creacions artístiques respectuoses, no infantilitzades. També estrena espectacle la companyia Eléctrico 28, que presenta 'Full House', el seu primer espectacle familiar a través del teatre físic i la música en viu. No hi faltaran tampoc propostes de dansa i acrobàcia com les de la companyia Uparte o Delrevés danza vertical; i diverses propostes de clown, que divertiran tota la família mentre recorren els racons de la ciutat.
 

  • imatge de control 1per1

2. Un espai de reflexió
Aquesta edició s’estrenarà amb la conversa 'Espai públic: transformació social, resistència, creació' entre Àngels Margarit, directora del Mercat de les Flors, i el filòsof Xavier Antich, que debatran sobre els usos socials i artístics de l’espai públic. Amb aquesta inèdita inauguració, FiraTàrrega vol posar sobre la taula la funció dels nostres carrers com a espai que preserva les particularitats i pluralitat de la societat en un ambient cada cop més autoritari. Es tracta d’una reivindicació de l’espai públic com a escenari per exercir la creativitat artística però també com zona per a les llibertats, els drets fonamentals, el respecte i la convivència. Una acció d’obertura que és tota una declaració d’intencions.
 

Júlia Farrero presentarà l'espectacle 'Teia' | Foto: Damian Galli

3. Artistes de casa
Una bona oportunitat per descobrir el talent lleidatà. Com ja és habitual, la programació inclou companyies i artistes del territori com ara Júlia Farrero i el seu espectacle de circ íntim, 'Teia'; la companyia Rauxa, amb un espectacle de moviment, titelles i música; i d’altres com Sound de Secà, Foradelugar o Glòria Ribera, que portarà una creació pròpia amb un punt de partida delirant, que mescla diferents gèneres musicals. També hi trobareu companyies familiars com Toc de fusta, La Baldufa o Holoqué. Tots ells procedents de Ponent.
 

4. Suport a la creació
Ja fa nou anys que FiraTàrrega compta amb el programa Suport a la Creació a través del qual acompanya diverses companyies al llarg de l’any. Enguany seran un total de 14 projectes, la majoria dels quals faran residència a Tàrrega, que comptaran amb un assessorament a mida que vol, entre d’altres, assegurar la seva inserció al mercat. Les companyies que formen part del programa tindran l’oportunitat de fer assajos oberts on interactuar amb el públic en diversos espais. El primer serà el 5 de juny a la Nau 18 de Cal Trepat, a càrrec de la companyia Foradelugar.
 

Espectacle a la Plaça Major de Tàrrega | Foto: Núria Boleda

5. Per deixar-te sorprendre
Val la pena no perdre de vista l’origen de FiraTàrrega, que ha esdevingut un emblema dels espectacles de carrer. Per això, no deixeu de sorprendre-us pels artistes que trobareu a les seves places i cantonades si deambuleu pels carrers i gaudiu dels racons de la ciutat. Tant en els espectacles gratuïts com en els que cal adquirir entrada, descobrireu propostes de diferents països i cultures, gèneres i disciplines, que troben a Tàrrega un aparador per a les seves creacions. Una oportunitat per enriquir l’ànima de talent i creativitat molt a prop de casa.
 

Més informació: 

A