Seguim endavant

Opinió
,
dijous, 16 agost, 2018
"I els visitants arriben. Cada cop més i des de més lluny."

I malgrat tot avancem. Del 2017 i 2018 n’hem de destacar sobretot la voluntat de les persones de seguir endavant a pesar de les traves, la brutalitat i les imposicions contra el determini de la gent. Perquè ens ha afectat a tots els nivells, naturalment també a tots els que treballem des de i per al patrimoni cultural. Projectes que han quedat aturats per manca de finançament, espoli de fons museístics, intents de tergiversació en la interpretació de fets històrics... Hem constatat com el patrimoni cultural en sentit ampli és atacat perquè és identitari i un element de cohesió social i, com a tal, esdevé molt sensible. El món dels museus catalans ha avançat, però aquest any amb la presentació de 'Museus 2030. Pla de Museus de Catalunya', que ha d’esdevenir l’eina que ordeni i articuli els nostres equipaments patrimonials en els propers anys. I serà fonamental per als museus com el de la Noguera, des del qual donem suport als municipis del nostre territori, perquè contempla la creació dels anomenats “museus de suport territorial”, una figura estratègica en la ordenació i manteniment del patrimoni cultural dels petits municipis a través de centres d’interpretació, jaciments arqueològics, cases-museu, monuments o centres de visitants.

El Museu de la Noguera es posa al costat dels petits equipaments del nostre territori. Ja fa uns anys que hem establert lligams amb centres patrimonials com l’Espai Transmissor del Túmul de Seró a Artesa de Segre, el Centre de Dinamització del Patrimoni Històric, Natural i Rural de Tartareu, l’Espai Orígens de Camarasa o la Casa de Leandre Cristòfol i el Castell d’Os de Balaguer. Aquests acords de col·laboració han quedat ara perfectament emmarcats en les intencions definides a 'Museus 2030: Pla de Museus de Catalunya'.

Perquè tenim un territori molt gran, i també molt despoblat, però amb una riquesa de recursos patrimonials ingent que no para de créixer amb restauracions, excavacions o recuperacions amb què els municipis volen singularitzar els seus pobles, fer-los més atractius per mantenir una població que necessita sentir-se orgullosa del seu llegat i per atreure visitants o nous habitants que contribueixin a fer viables aquests petits indrets que són l’esquelet vertebrador del nostre país. Només al territori de La Noguera comptem amb més de 500 jaciments arqueològics documentats, amb més de 250 esglésies romàniques i una altra infinitud de restes de castells medievals o monuments d’altres èpoques i magnituds.

I els visitants arriben. Cada cop més i des de més lluny. Una diversificació del turisme que ens obliga a tots a fer un esforç per conèixer bé els nostres públics, actualitzar-nos i estar preparats per explicar-nos i atendre gent cada cop més diversa.

Hem seguit també amb la feina, més enllà dels nostres murs en l’àmbit local, amb la gestió del patrimoni de Balaguer, les intervencions arqueològiques a la ciutat, les visites escolars a centres i monuments, l’assessorament en actes de recreació històrica de la ciutat...

Les funcions dels museus canvien, com els temps. Esperem que anem en la bona direcció, i seguim avançant.

Carme Alòs Trepat
Directora del Museu de la Noguera – Balaguer