Un museu al segle XXI

Opinió
,
dimarts, 21 agost, 2018
Els museus continuen desenvolupant les funcions que defineixen des de fa molt de temps que és un museu: formar una col·lecció, conservar-la, restaurar-la, estudiar-la, difondre-la i promoure la recerca humanística

Els museus en general, i els territorials en particular, continuen desenvolupant les funcions que defineixen des de fa molt de temps que és un museu: formar una col·lecció, conservar-la, restaurar-la, estudiar-la, difondre-la i promoure la recerca humanística i científica, per a gaudir i formar la societat. Actualment, totes aquestes funcions i altres, estan cada dia més obertes als interessos del col·lectiu social que ens acull i l’establiment de contactes per a incloure propostes que ens arriben dels diferents sectors de la societat, és una prioritat i una necessitat, dins de les actuacions dl museu. Anant de l’àmbit general al particular, comentarem algunes de les principals actuacions dels Museus de Tàrrega i paral·lelament, els projectes que ens lliguen amb les diferents xarxes que formem part.

Les excavacions de l’antic portal d’Urgell (segle XIV) on es va localitzar una de les torres medievals, la continuació de les excavacions a la vessant sud del castell de Tàrrega, les excavacions de sitges tardoromanes del Pedregal i la finalització de l’adequació interior del pou de gel han centrat bona part de la feina dels arqueòlegs del Museu Comarcal de l’Urgell.

Quant a les exposicions de producció pròpia direm que la mostra ‘Els Sobies- Càrcer i la Tàrrega del seu temps’ va ser la culminació del projecte de recerca sobre la nissaga targarina més important, des del mitjans del XVII fins a començaments del segle XX, intitulat: ‘Els Sobies de Tàrrega: orgull, potència, lideratge i conflictivitat’, obra en tres volums (1.608 pàgines) del professor i doctor en Història Josep M. Planes Closa. L’altra gran exposició de producció de producció pròpia, acompanyada del corresponent catàleg, fou: ‘L’espai / temps Calafell 1917-1986. Mig segle de fotografia’, una anàlisi detallada i raonada de la trajectòria professional del, segurament, fotògraf més important de la Tàrrega del segle XX, un estudi de l’investigador d’història de la fotografia: Ramon Barnadas Rodríguez.

En relació a les activitats que hem dut a terme dins de les xarxes museístiques en què participem cal destacar les exposicions: ‘Vestir la Moda’, organitzada des de la Xara de Museus de les Terres de Lleida i Aran, i on es mostren diferents indumentàrie dels segles XVIII, XIX i XX de les col·leccions de diversos museus de les comarques lleidatanes. Des d’Arqueoxarxa hem participat en les exposicions: ‘Jocs i joguines a l’antiguitat’ i ‘La fi és el principi’ (sobre les descobertes de restes humanes a les excavacions de necròpolis de l’antiguitat).

I fruit de la recerca sobre la necròpolis jueva medieval i el call de Tàrrega feta pels arqueòlegs del museu; la periodista Gemma Peris i la dissenyadora M. Alba Minguell van escriure i il·lustrar profusament una novel·la històrica juvenil: ‘Una aventura al call de Tàrrega’, que ha tingut un fort èxit editorial a la ciutat.

Des del Museu Trepat s’ha treballat en l’elaboració i la posta en pràctica del Laboratori de Ciències per a la infància de 0 a 6 anys, seguint l’exemple i les formacions que s’imparteixen a la Universitat de Manresa. S’ha acabat de restaurar l’altell de la nau 4 de l’antiga Fàbrica on s’hi ha col·locat centenars de dels antics motlles i matrius de peces que composaven les màquines agrícoles J. Trepat.

I de cara a la consolidació de la projecció exterior del museu s’ha organitzat la quarta edició del Festival de Creació Contemporània Embarrat i la segona edició del McTrepat o la influència de la cultura americana a les nostres terres, a més de jornades tècniques sobre innovació de l’ús de l’aigua en el camp i la gravació de videoclips musicals i la gravació de petits metratges.

Jaume Espinagosa Marsà
Director del Museu Comarcal de l’Urgell i del Museu Trepat