Sant Pere de Rodes

Foto: 

Cedida
Monestir de Sant Pere de Rodes

Les 6 propostes per descobrir el patrimoni català a l'estiu

Et presentem algunes de les activitats en museus, monuments i jaciments del país
Surtdecasa
,
27/07/2022
Entorn

Els museus i equipaments culturals del país segueixen al peu del canó per oferir programació cultural, també en la temporada estiuenca. A través de la campanya 'Viu el Patrimoni', els equipaments patrimonials que gestiona l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya han organitzat diverses activitats per a tots públics, des del mes de juliol fins al setembre. Dirigida tant a locals com a turistes, l'objectiu és que tots els assistents es moguin per Catalunya per conèixer la riquesa del patrimoni català. Et detallem algunes de les propostes que pots fer en diferents indrets del país i et convidem a consultar totes les propostes en l’agenda en línia que trobaràs en aquest enllaç!

 

  • imatge de control 1per1

Concert de Les Gouts Reunis a Santes Creus | Foto: Peñarroya
1. ​Santes Creus i la música de Jordi Savall
De l’11 al 15 d’agost, se celebra al Reial Monestir de Santes Creus el Festival Jordi Savall, un festival de música antiga dirigit per aquest reconegut intèrpret i director. El festival tindrà lloc en diversos espais patrimonials que formen part de la Ruta del Císter, en concret a Montblanc, al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet i al Reial Monestir de Santes Creus. En aquest mateix indret, també s'ha programat el cicle 'Dones, mares, abadesses i esposes' on coneixerem el paper de les dones en els cercles de la noblesa catalana medieval; a través dels sepulcres nobiliaris de Guillema de Claramunt. Així, durant l'estiu hi ha diferents visites guiades per conèixer els espais més emblemàtics de l’abadia cistercenca, com ara el claustre gòtic o els mausoleus reials, i descobrir la història de l’orde i com hi vivien els monjos.

 

Vista aèria del Molí d'Espigol | Foto: Cedida
2. Ciutat ibèrica del Molí d’Espígol a Tornabous
Aquest jaciment de Ponent obre les seves portes per explicar la història del poble ibèric dels Ilergets a través de les restes arqueològiques d’una de les seves grans ciutats, el Molí d’Espígol. Les visites mostraran també els resultats de les darreres campanyes arqueològiques que s’han dut a terme i que han posat al descobert noves restes. A més, aquest estiu hi aterra el festival A2m, un esdeveniment itinerant que convida a descobrir espais singulars i oberts dels pobles del Tarròs, la Guàrdia d’Urgell i Tornabous. A la Ciutat Ibèrica del Molí d’Espígol actuaran Esther, La Maria i Selektah Elektra.

 

Castell de Cardona | Foto: Cedida
3. Música al Castell de Cardona
L’imponent castell de Cardona es va començar a construir fa dos mil cinc-cents anys i durant l’edat mitjana va ser la residència dels senyors de Cardona. Segles i segles d’història s’amaguen dins d’aquesta fortalesa inexpugnable. Al setembre, el castell de Cardona es converteix en un espai per a l'art i la música. Enguany el concert de clausura del Cicle Espais amb actuació de Ginestà, grup de música format pels germans Júlia Serrasolsas i Pau Serrasolsas. Les seves cançons barregen estils de música pop, sons experimentals i folk. El Cicle Espais uneix música, teatre, gastronomia i cultura en indrets característics del municipi. Al Castell de Cardona sonarà 'Suposo que l'amor és això', un disc conceptual que pretén exposar diferents perspectives de l'amor.

 

Visita teatralitzada 'Terra d'Indiketes' a Ullastret | Foto: Cedida
4. La ciutat ibèrica més gran de Catalunya a l'Empordà
Us convidem a conèixer Ullastret, la ciutat ibèrica més gran de Catalunya. Passejant pel jaciment es coneixerà la vida quotidiana de la capital de la tribu ibèrica dels indigets, que dominaven un ampli territori del qual explotaven els recursos i en gestionaven el comerç. Es podrà comprovar com vivien; com es vestien; com s’alimentaven o en què creien mentre es passeja i es gaudeix d’un jaciment únic i d’un entorn espectacular. En aquesta ocasió, hi ha una nova visita teatralitzada per la ciutat ibèrica d’Ullastret, basada en els personatges de la novel·la 'Ànima de tramuntana' de Núria Esponellà, editada per Columna Edicions. Recorrerem la ciutat d'Indika a través de les paraules i localitzacions que l’autora ha narrat a la novel·la. Dues dones d’èpoques molt distants s’enfronten a les dificultats de la vida a la recerca de sentit. Un viatge al passat i al present, amb dues protagonistes lligades per una circumstància tràgica: La pèrdua d’un fill i la gestió del dol que se’n deriva. En aquest indret també tindrà lloc la Ruta Josep Pla, que és una proposta conjunta entre el MAC-Ullastret i la Fundació Josep Pla per explorar la relació de l’escriptor amb el jaciment arqueològic d’Ullastret i amb el món de l’arqueologia.

 

Vespre a Olèrdola | Foto: Cedida
5. Vespres d'estiu a Olèrdola al Penedès
Els dies 30 de juliol i el 6 d’agost tens una cita al Parc d’Olèrdola del Penedès per gaudir un any més dels capvespres amb dos dissabtes d’estiu al conjunt històric d’Olèrdola d’una manera diferent. Passejades guiades, un escape room especial, l’observació dels estels i espectacles musicals, tot plegat gaudint de la posta de sol amb les millors panoràmiques del Penedès, enmig d'un mosaic ataronjat i rogenc. Com a novetat d’enguany, la figura de Mir Geribert serà part important del discurs històric d’algunes de les activitats que es presenten, explicant un interessant i intens episodi de la història medieval penedesenca.

 

Interior del Monestir de Sant Pere de Rodes | Foto: Cedida
6. Música al Monestir de Sant Pere de Rodes
I, en aquests destacats no podia faltar un clàssic. El Monestir de Sant Pere de Rodes. Cada estiu s'hi celebra el festival de música de Sant Pere de Rodes en aquest indret que fou una abadia benedictina de l’antic comtat d’Empúries, dins els límits del bisbat de Girona, situada a l’actual terme municipal del Port de la Selva. El monestir fou construït al vessant N de la muntanya de Verdera, en un replà per sota del castell de Verdera, que li donà protecció. Des de les ruïnes de l’antic cenobi es gaudeix d’una vista excepcional sobre tot el sector de costa situat al N del cap de Creus, en particular les badies del Port de la Selva i de Llançà. Després del concert inaugural commemoratiu del mil·lenari del Monestir, el Festival de Música de Sant Pere de Rodes continuarà amb la programació habitual de concerts de piano i música de cambra els altres dos dissabtes de juliol, així com els dimecres i els dissabtes d’agost. Un any més, l’església de Sant Pere de Rodes serà l’escenari que veurà actuar intèrprets de la nostra terra i estrangers, que oferiran concerts d’all nivell artístic i seduiran el públic, fent-los gaudir de la comunió inigualable entre música i patrimoni.

Més informació: 

A

També et pot interessar