Festival Pedra Parla

Foto: 

Patrimoni Gencat
Festival La Pedra Parla al Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona

Els museus i monuments catalans donen la benvinguda a un estiu cultural

L’edició 2021 de la campanya ‘Aquest estiu Viu el Patrimoni’ de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural compta amb una programació repartida per diversos equipaments patrimonials del territori català
Surtdecasa
,
22/07/2021
Entorn
Els museus i equipaments culturals del país segueixen al peu del canó per oferir programació cultural, també en la temporada estiuenca. A través de la campanya 'Aquest estiu Viu el Patrimoni', els equipaments patrimonials que gestiona l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya han organitzat diverses activitats per a tots públics, des del mes de juliol fins al setembre. Dirigida tant a locals com a turistes, l'objectiu és que tots els assistents es moguin per Catalunya per conèixer la riquesa del patrimoni català. Te'n detallem algunes activitats destacades.

Descobrir el patrimoni cultural català. Aquesta és la finalitat primordial de la campanya ‘Aquest estiu Viu el Patrimoni’, una programació impulsada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que estendrà activitats en diversos museus i jaciments arquitectònics del territori català. De juliol a setembre, aquestes són algunes de les propostes amb què pots gaudir de la cultura aquest estiu. 

Un concert a la terrassa del Museu d’Història de Catalunya | Foto: Museu d’Història de Catalunya
1. Nits a la terrassa del Museu d’Història de Catalunya
A la part més alta del Museu d’Història de Catalunya hi ha una terrassa que està acollint concerts nocturns a cavall entre la tradició i la modernitat. Ballats per les músiques del Mediterrani, els directes que proposa aquest equipament inclouen també una visita guiada. Aquesta programació se centra a visibilitzar dones amb projectes destacats, com Paula Grande i Anna Ferrer, que van presentar fa poc el disc ‘Vega’ (Bankrobber, 2020) i que actuaran al Museu d’Història de Catalunya el dia 21 de juliol, o el trio Marala, que mostraran el dia 28 de juliol les cançons del seu darrer llançament, l’àlbum ‘A trenc d’alba’ (U98 Music, 2020). 
> Més informació

 

Tast de vins al Monestir de Sant Pere de Rodes | Foto: Patrimoni Gencat
2. El Monestir de Sant Pere de Rodes més clandestí
Què en saps del passat clandestí de Sant Pere de Rodes i del Cap de Creus? A través d’un tast de vins, en què col·laboraran el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Empordà i la Ruta del Vi del Patronat Turisme Costa Brava de Girona, els dijous dels mesos d’estiu podràs descobrir la història d’aquest indret. Cap al 1798 els monjos de Sant Pere de Rodes van haver de destruir el monestir quan el van abandonar per tal que no hi arribessin contrabandistes, que arribaven en massa per aconseguir els tresors que amagaven els eclesiàstics. 
> Consulta el calendari d'aquesta activitat

 

Activitat 'Qui som?' al MNAT | Foto: MNAT
3. Roma a un clic, al MNAT
La tecnologia ens regala oportunitats com les de conèixer la civilització romana amb un sol clic. Si ets un apassionat de la cultura de l’antiga Roma, no et pots perdre l’exposició del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), que només amb un dispositiu electrònic com una tauleta o un mòbil, et farà seguir pistes amb informació sobre què menjaven, com vestien o quina cultura consumien els ciutadans d’un imperi que ha determinat completament la nostra societat. Aquesta activitat està dirigida al públic familiar i es realitza els dimecres a la tarda i els diumenges al matí.
> Consulta el calendari d'aquesta activitat

 

Activitat a la Cartoixa d'Escaladei | Foto: Patrimoni Gencat
4. Coneix la Cartoixa d’Escaladei
Al municipi de la Morera de Monstant trobem la Cartoixa d’Escaladei, una construcció arquitectònica amb molta història al darrere. Però saps qui eren els cartoixans i com vivien? A través de la gimcana que s’engloba en la programació de la campanya ‘Aquest estiu Viu el Patrimoni’, els infants i les famílies que hi acudeixin podran jugar a la vegada que aprenen les llegendes més misterioses de la Cartoixa. L’activitat es realitza alguns dissabtes al matí dels mesos d’estiu. 
> Consulta el calendari d'aquesta activitat

 

Activitat a l'interior del Castell de Miravet | Foto: Patrimoni Gencat
5. El tresor del Castell de Miravet
També centrat en el públic familiar, a la fortalesa del segle XII de Miravet també hi ha programació a oferir. Dos diumenges al mes, de juny a setembre, el Castell del municipi comptarà amb un joc de pistes de recerca i enginy. L’activitat consistirà a trobar un tresor amagat a l’interior de la construcció, de manera que els assistents coneixeran d’una manera diferent el Castell de Miravet: jugant. L’horari és de matins i té una durada d’una hora i mitja.
> Consulta el calendari d'aquesta activitat

 

Festival La Pedra Parla | Foto: Patrimoni Gencat
6. El Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona canta música clàssica
Els mesos d’estiu, les parets del Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona et parlaran, o millor, dit, et cantaran. Els dies 7 i 8 d’agost se celebrarà en aquesta construcció cistercenca el festival La Pedra Parla, amb tres concerts de música clàssica al claustre del monestir. En primer lloc, el 7 d’agost la vetllada començarà amb ‘Quintet Mozart’ i seguirà amb les ‘Sonates del rosari de Biber’, una de les més importants peces per a violí de la història, a les deu de la nit. L’endemà, dia 8 d’agost, serà el torn de l’òpera ‘Dido i Enees’ de Purcell. 
> Més informació

Més informació: 

A

També et pot interessar