App Agricolum

Foto: 

Cedida
Francesc i Pere Masana, creadors d'Agricolum

Agricolum, l’app dels agricultors que revoluciona el camp

Una nova eina per optimitzar el rendiment de les explotacions i gestionar el quadern de camp
Marta Carles
,
02/12/2015
Activa't
El món del camp i l’agricultura sempre ha estat un dels sectors més conservadors i més reticents a l’entrada de les noves tecnologies. Una nova aplicació, Agricolum, ha trencat esquemes i ha entrat amb força amb la voluntat de facilitar la vida al pagès i ajudar-lo a treure el màxim rendiment de les seves terres. Dos germans anoiencs són els creadors d’aquesta aplicació multidispositiu, que ja ha obtingut un premi.
"L’entrada de noves tecnologies al món rural és difícil, però el WhatsApp ens ha ajudat molt ha fer perdre la por"

En Francesc Masana, enginyer informàtic, i el seu germà Pere, enginyer agrònom, han crescut entre camps i treballen a l’explotació familiar del municipi de Pujalt. Són bons coneixedors de la terra i això els ha portat a convertir una necessitat que han vist en les seves pròpies terres en una oportunitat. Els germans Masana formen un tàndem perfecte que els ha permès crear Agricolum, una aplicació apte per a mòbils, tauletes i ordinadors, que facilita i millora la gestió i el control de les explotacions agrícoles.  

Un agricultor a l’hora de realitzar una activitat al camp, ha de tenir en compte molts factors com la meteorologia, els productes que utilitza per a tractar la terra, el tipus de cultiu que planta cada any, etc. Són moltes dades que els pagesos han d’anotar en una llibreta o excel per tenir un control, i per complir amb la normativa europea que els obliga a tenir al dia el quadern de camp, un document on es registren tots els tractaments fitosanitaris realitzats en una explotació.

  • imatge de control 1per1

Els creadors de l’app expliquen que “amb aquesta eina el pagès pot tenir totes les dades guardades al núvol i veure tot l’històric d’activitat que s’ha dut a terme en un tros de terra des de qualsevol lloc amb un parell de clics”. Asseguren que “tenir recopilada aquesta informació permet a l’agricultor obtenir de manera senzilla el quadern de camp, i prendre les decisions més encertades per millorar la rendibilitat de les seves terres”. I és que segons ells “ser rendible és la única opció que li queda al pagès, per que la terra és finita, els preus de la maquinària i dels herbicides pugen, i en canvi els preus dels productes que recollim són els mateixos des de fa anys”.

Com a bons coneixedors del món agricultor, els germans Masana saben que el pagès és una persona que té molta feina i no té gaire temps lliure. En aquest sentit “l’app és fàcil i senzilla d’utilitzar, i sobretot útil per al dia a dia”.
 

Agricolum té una versió gratuïta i una de pagament, i per utilitzar-la “l’agricultor només ha de marcar en un mapa les seves parcel·les de terreny, indicar la maquinària que disposa, i els productes fitosanitaris que utilitza. Un cop fets aquests passos ja pot començar a crear i introduir les activitats de sembrar, podar, recol·lectar, etc”, expliquen.

Al mercat existeixen aplicacions similars, però “la gent ens comenta que aquesta app es nota que l’han fet dos persones que venen del camp”, apunten. Segons els germans Masana “Agricolum va més enllà de la resta d’aplicacions perquè compta amb serveis com un indicador dels preus de mercat en temps real, permet fer la gestió econòmica d’una explotació, saber quins són els camps més rendibles i quines són les combinacions de productes més òptimes, i memoritza la informació climàtica en el moment de dur a terme una activitat”. Un altre valor afegit és que permet indicar i perimetrar la zona exacte del camp on s’ha aplicat un tipus de producte concret. Per els germans Masana, Agricolum és una aplicació en constant evolució, i en aquest sentit segueixen treballant per implementar noves funcionalitats i serveis que s’adapatin a les necessitats reals dels agricultors.

Ja són més de 6000 els usuaris de Catalunya i de la resta de l’Estat que s’han descarregat l’app, una xifra que mostra la bona acceptació que té l’aplicació entre els agricultors. Els seus creadors reconeixen que “l’entrada de noves tecnologies al món rural és difícil, però el WhatsApp ens ha ajudat molt ha fer perdre la por”.

Tot i el poc recorregut, poc més d'un any, Agricolum ja ha obtingut els seus primers reconeixements en diversos certàmens. “Hem estat un dels guanyadors, d'entre 400 projectes, del premi BStartup del Banc Sabadell, i vam quedar finalistes al concurs Startup de La Caixa, i el d’Emprenedors XXI”. Per ells i l’equip que gestiona Agricolum “aquests premis són un reconeixement al nostre projecte, una motivació per seguir endavant, i un indicador que estem fent bé les coses”.

Els germans Masana esperen que l’aplicació tingui un llarg recorregut i que a més d’augmentar en usuaris, i crear noves funcionalitats, “puguem exportar la idea a Europa”.

A

També et pot interessar