AGENDA
Arts
Del 15 de setembre al 5 de novembre
2017
Museu de la Pell
  • Igualada

Exposició 'Catifes de ciment. El món de la rajola hidràulica'

El Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia acull l'exposició itinerant 'Catifes de ciment. El món de la rajola hidràulica'.

Dins l’ampli registre d’arts aplicades a l’arquitectura al llarg del Modernisme, la rajola hidràulica és un dels menys coneguts. Probablement pel fet de ser un tipus d’objecte pensat per ser trepitjat, amb les connotacions negatives que aquest acte porta aparellat, aquest tipus de decoració ha estat menys valorada i encara avui se’n negligeix la seva conservació o salvaguarda quan es restaura un edifici antic.

Malgrat tot, la seva presència atorga als espais una solució duradora, resistent, higiènica i de gran bellesa. A Catalunya les empreses que en manufacturaren demanaren a reconeguts artistes i arquitectes com Josep Pascó, Alexandre de Riquer, Lluís Domènech i Montaner, Josep Puig i Cadafalch, entre d’altres, dissenys per als seus catàlegs. La seva ràpida acceptació, convertí aquests paviments en vives catifes de ciment, un element íntimament lligat al desenvolupament de l’ornamentació de l’arquitectura modernista que traspassà els límits d’aquest estil i que es seguí emprant amb dissenys més geomètrics al llarg dels anys vint i posteriorment, adaptant en nou gust sorgit de l’Art Déco.

Actualment la rajola hidràulica viu un renaixement de la mà de nous dissenyadors i arquitectes que segueixen creient en les seves possibilitats constructives i ornamentals.

Les peces i els documents que formen l’exposició procedeixen del fons de la col·lecció particular de Jordi Griset (col·leccionista de mosaic hidràulic) i d’institucions publiques i privades.

Amb aquesta exposició es pretén posar en valor la rajola hidràulica ja que està molt vinculada a l’arquitectura catalana i haver estat utilitzada entre els anys 1890 i 1930.

Inauguració: divendres 15 de setembre, 19:30h
Activitat paral·lela: Conferència 'L'art del mosaic hidràulic a Catalunya'

rajola hidràulica

Et pot interessar

Diàlegs
Del 12 de desembre al 17 de gener
Lleida
Antoni Viladomat
Del 19 d'octubre al 31 de desembre
Manresa
Del 15 de desembre al 15 de febrer
Torrelavit
Exposició 'Un mar d'oliveres', de Núria Casanellas
Del 6 de desembre al 19 de gener
Mas de Barberans
Arian Morera
Del 7 de desembre al 7 de gener
Igualada
L'espera eterna
Del 15 de desembre al 18 de gener de 2018
Manresa
Del 16 de desembre al 17 de gener
Vilanova i la Geltrú