AGENDA
Arts
Del 15 de setembre al 5 de novembre
2017
Museu de la Pell
  • Igualada

Exposició 'Catifes de ciment. El món de la rajola hidràulica'

El Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia acull l'exposició itinerant 'Catifes de ciment. El món de la rajola hidràulica'.

Dins l’ampli registre d’arts aplicades a l’arquitectura al llarg del Modernisme, la rajola hidràulica és un dels menys coneguts. Probablement pel fet de ser un tipus d’objecte pensat per ser trepitjat, amb les connotacions negatives que aquest acte porta aparellat, aquest tipus de decoració ha estat menys valorada i encara avui se’n negligeix la seva conservació o salvaguarda quan es restaura un edifici antic.

Malgrat tot, la seva presència atorga als espais una solució duradora, resistent, higiènica i de gran bellesa. A Catalunya les empreses que en manufacturaren demanaren a reconeguts artistes i arquitectes com Josep Pascó, Alexandre de Riquer, Lluís Domènech i Montaner, Josep Puig i Cadafalch, entre d’altres, dissenys per als seus catàlegs. La seva ràpida acceptació, convertí aquests paviments en vives catifes de ciment, un element íntimament lligat al desenvolupament de l’ornamentació de l’arquitectura modernista que traspassà els límits d’aquest estil i que es seguí emprant amb dissenys més geomètrics al llarg dels anys vint i posteriorment, adaptant en nou gust sorgit de l’Art Déco.

Actualment la rajola hidràulica viu un renaixement de la mà de nous dissenyadors i arquitectes que segueixen creient en les seves possibilitats constructives i ornamentals.

Les peces i els documents que formen l’exposició procedeixen del fons de la col·lecció particular de Jordi Griset (col·leccionista de mosaic hidràulic) i d’institucions publiques i privades.

Amb aquesta exposició es pretén posar en valor la rajola hidràulica ja que està molt vinculada a l’arquitectura catalana i haver estat utilitzada entre els anys 1890 i 1930.

Inauguració: divendres 15 de setembre, 19:30h
Activitat paral·lela: Conferència 'L'art del mosaic hidràulic a Catalunya'

rajola hidràulica

Et pot interessar

Exposició 'Refugiats, per què?', de Fundipau
Del 24 de novembre al 18 de desembre
Figueres
Caixanegra
Del 6 d'octubre al 2 de novembre
Lleida
La verema dels 80. Una emigració civilitzada
Del 7 d'octubre al 26 de novembre
Palafrugell
Pintura flamenca
Dimarts 24 d'octubre, 19h
Lleida
Clarianes de bosc
Divendres 20 d'octubre, 19h
Torroella de Montgrí
Exposició 'Som Així!' - Reus 2017
Fins al 31 de gener de 2018
Reus
L'idea d'Europa
Divendres 27 d'octubre, 21h
Igualada