Na Jerònima

Foto: 

Cedida

Na Jerònima, un cas de bruixeria a escena

Una cinquantena d’actors representaran aquest episodi, dissabte 28 de gener al pavelló de Can Papasseit de Vilanova del Camí
Marta Carles
,
23/01/2017
Espectacles
Entre els segles XV i XVIII moltes regions d’Europa van viure importants episodis de cacera de bruixes. En un context de crisi econòmica i conflictivitat social, les suposades bruixes van ser acusades de pertànyer a una secta universal dominada pel dimoni i de provocar assassinats, infanticidis i destrucció de collites. La comarca de l’Anoia no va ser un territori de bruixes, però el cas de Na Jerònima va ser un cas rellevant que va passar a Vilanova del Camí. Amb l’objectiu de donar a conèixer aquest episodi de bruixeria, un grup coral de 50 actors el pujaran a escena per primera vegada el dissabte 28 de gener a les 22h al pavelló municipal de Can Papasseit.

La bruixeria sempre s’ha relacionat amb poders extraterrenals que es creia, i en alguns indrets encara es creu, que posseïen membres de la comunitat als quals la gent normal considerava generalment malèfics. Alguns pensadors cristians van anar assimilant la bruixeria a pactes amb el diable per la qual cosa es va anar tipificant com a delicte i es va exercir una repressió, més enllà de la Inquisició. D’aquí que moltes jurisdiccions van decidir iniciar una cacera de bruixes particular i celebrar judicis presidits per tribunals civils locals.

Un d’aquests judicis va tenir lloc el s.XVII a Vilanova del Camí en contra de Jerònima Fàbregues, Na Jerònima, una llevadora filla de la Quadra del poble, acusada per veïns i familiars de fer pràctiques poc habituals i que aleshores es consideraven de bruixeria. Aquest és l’únic episodi de bruixeria que es va viure a l’Anoia al s.XVII i sobre el que s’ha trobat material escrit. 

  • imatge de control 1per1

Fragment del procés judicial.

La rellevància d’aquest fet històric, desconegut per molta gent de la població, ha portat a un grup de joves vilanovins a representar el judici de Na Jerònima amb tots els testimonis en format teatral. Pau Duran, un dels impulsors, explica que l’objectiu d’aquest acte és “fer cultura d’arrel i donar una identitat cultural pròpia a Vilanova del Camí”. Per aquest col·lectiu, format per sis joves inquiets i moguts per la història i la cultura, és important que “les noves generacions de Vilanova del Camí coneguin fets com aquests, coneguin el seu passat, i no pateixin l’exili cultural que molts de nosaltres hem patit”.

Francisco de Goya 'Linda maestra'. Los caprichos nº68. Biblioteca de Catalunya.

La representació d’aquest episodi de bruixeria és una adaptació de l’article ‘Bruixes, fetilleres i metzineres’, publicat pel doctor Xavier Jorba Serra on es descriu a la perfecció el testimoni de les persones, tots homes, que van acusar de bruixa a Na Jerònima. “La culpaven d’utilitzar els seus poders màgics de bruixa per fer maleficis, provocar morts i altres mals, per haver pres la salut i la vida a una dona de la parròquia de Montbui, o haver invocat un mal d’ull al seu propi germà Jaume Fàbregues, entre altres”. L’adaptació teatral del text “l’hem intentat respectar al màxim, encara que la història prèvia al judici i el desenllaç és una adaptació lliure perquè els textos no en fan cap menció”, apunta Duran.

El projecte d’adaptació per a portar a escena el cas de Na Jerònima es va iniciar el mes d’agost, i segons els impulsors “han estat uns mesos de molta feina però hem rebut una implicació excel·lent dels vilanovins”. I és que a l’obra hi participen una seixantena de persones, totes de la població de Vilanova del Camí. Els papers principals són desenvolupats per professionals i semi-professionals del teatre, i la part de figuració la interpreten principalment entitats vilanovines, com els Diables Els Cabrons i l’Artístic, a més de persones a títol individual. “És un projecte 100% del poble, fins i tot el cartell de l’acte és obra de dos vilanovins, Arnau Gracia i Marcos Orgaz, estudiants de l’Escola d’Arts Gaspar i Camps d’gualada”.

Ricard Goya, com a Joan Pujol, i Montse Pelfort, com a Na Jerònima, amb el cartell de l'espectacle.

La representació de Na Jerònima és un acte obert a tothom “perquè volem fer accessible la cultura al poble”, un acte únic i efímer “perquè no té continuïtat en el temps”, i un acte que promet “perquè coneixem casos d’èxit anteriors com el que es va realitzar a Sant Feliu Sasserra”. 

Na Jerònima tindrà lloc dissabte 28 de gener a les 22h, al pavelló municipal de Can Papasseit del municipi, l'entrada és lliure, amb taquilla inversa al finalitzar l'espectacle.

Per anar escalfant motors: Ruta Històrica
Com a activitat prèvia, i per anar fent caliu al poble de Vilanova, el mateix dia 28 de gener al matí, s’ha organitzat una ruta històrica per la Vilanova del segle XVII. Un recorregut que contextualitzarà en espai i temps els fets d’aquest cas de bruixeria. La ruta s’iniciarà a les 11:30 a la plaça Castells (Plaça d’Ajuntament), no cal inscripció prèvia i té una durada de 60 minuts.
 

Més informació: 

Na Jerònima

Foto capçalera: El Sabbat. Gravat dins l'obra Tableau de l'Inconstance des Mauvais Anges et Demons, ed.1613. Foto: Bibliothèque du Patrimoni. Toulouse.

 

A

També et pot interessar