Caramelles a Sant Martí de Tous

Foto: 

Comissió Caramelles de Tous
Caramelles de Sant Martí de Tous, 1917

Les Caramelles imprescindibles del Centre de Catalunya

Sant Martí de Tous, Callús, Súria i Martorell
Surtdecasa Centre
,
22/03/2016
Fires i festes
L’arribada de la Pasqua es viu a bona part de les terres catalanes amb música, cants corals i balls populars. Parlem de les Caramelles, un costum que ha arrelat amb força en moltes poblacions del país. Com és tradició el diumenge de Pasqua els carrers de viles i ciutats s’omplen de flors i de grups de cantaires itinerants que aborden temes tan diversos com la religió, la sàtira i el festeig, entre altres. Al Centre de Catalunya les Caramelles és una festa molt participada i de tradició centenària en algunes poblacions. A continuació hem fet un recull de les Caramelles imprescindibles a l’Anoia, el Bages i el Baix Llobregat Nord.


Caramelles a Sant Martí de Tous: tot un segle de vida

Sant Martí de Tous celebra aquest any un segle de vida de les Caramelles, una de les festes més destacades de la vila. La primera referència documentada a Tous és de l’any 1899, i a partir del 1916 aquesta tradició tan arrelada s’ha celebrat de manera ininterrompuda fins avui, exceptuant els anys de la guerra civil. Al llarg d’aquests 100 anys han canviat les cançons, la vestimenta dels cantaires i fins i tot les flors i els donatius. Actualment són una vuitantena de cantaires, d’edats compreses entre els 6 i els 75 anys, guiats per l’abanderat que és qui guia el recorregut a seguir al llarg d’unes 25 cantades pels carrers del poble. Les cançons són més disteses, amb una sardana que no falta mai i diverses cançons populars. També acompanyen els cantaires les lloques: un grup de nois que ja no va a cavall com s’havia fet, sinó amb una barretina per anar recollint els donatius que es fan casa per casa. Els ballesters són una altra peça fonamental de l’engranatge de tota la festa. Fins als anys 80 només dues ballestes repartien les toies i els clavells per tot el poble. Actualment, són 7 ballesters els encarregats de repartir unes 180 toies i 2.800 clavells.
Diumenge 27 de març el poble participarà plenament a les Caramelles del Centenari. A més, per celebrar el 100 anys, la Comissió de Caramelles de Tous ofereix una exposició de fotos, objectes, explicacions i fins i tot balls populars per rememorar com es celebraven en altres temps les Caramelles. La mostra es pot visitar a la Sala d'exposicions Camil Riba dels Amics de Tous fins el 24 d’abril de 2016.
 


Caramelles de Callús: transversals i integradores
Les Caramelles de Callús són una gran festa transversal i integradora que aplega 150 caramellaires, entre cantaires, bastoners i dansaires de totes les edats dividits en dos grups: grans i petits. La primera documentació existent de les caramelles a la localitat data de fa més de 100 anys i, des de llavors, any rere any, els vilatans escampen els seus càntics per tot el terme municipal. Dissabte ho fan per les masies de la zona a partir de les 15h i fins a les 21h, que es fa la primera gran cantada a l’església del poble. Cap a les 7 del matí, els caramellaires (que tornen de celebrar l’èxit de les sessions de dissabte) fan la “desvetllada popular” despertant tots els veïns amb petards perquè es preparin per la jornada que els espera. A partir de les 9 del matí de diumenge, els caramellaires actuen per tota la vila fins arribar al punt àlgid de la diada que és als volts de les 14h davant del bar Garbí amb la gran cantada final.
Un dels elements diferenciadors d’aquestes caramelles és l’ús de les ballestes, un estri de fusta que es desplega per arribar fins als balcons de les cases per oferir una flor a canvi d’un donatiu. El moment del desplegament sempre és rebut amb grans ovacions i aplaudiments. El repertori de les caramelles de Callús sempre inclou una sardana, un vals o un vals jota i la 'Caramella de Callús', una sardana escrita per Pere Fons i musicada pel Mestre Martirià Fonts.
 

  • imatge de control 1per1


Caramelles de Súria: les més participades del país
Súria és la capital catalana de les Caramelles gràcies a la gran quantitat de colles caramellaires que hi participen, a la seva història (daten del segle XVI) i als centenars de persones que assisteixen a tots els seus actes com a públic.
Dissabte 26 i diumenge 27 de març, vuit colles caramellaires ompliran els carrers del poble amb cançons i danses, i els trabucaires i ballesters els acompanyaran al seu pas. Els actes de les Caramelles se succeeixen des del dia 18 de març amb la presentació del llibre 'Les Caramelles de Súria', de Núria Balaguer i Riera, fins el diumenge 27 amb un gran concert de final de festa amb l’actuació d’Els Catarres, Strombers i Pachucos. El programa és molt extens i inclou propostes per a tots els públics que de ben segur faran que tothom senti en primera persona l’exaltació i el gust per aquesta festa d’arrels religioses que s’ha transformat en una oda a la catalanitat i la primavera.
 


Caramelles de Martorell: tradició i evolució
L’equilibri entre tradició i evolució ha estat sempre una de les característiques de les Caramelles de Martorell. Essent una tradició fortament arrelada a la vila, en els darrers anys ha anat incorporant canvis que han convertit aquestes Caramelles en un bon exemple de renovació. D'una banda, les Caramelles de Martorell han incorporat un trenet motoritzat com a mitjà de transport, fet que ha permès portar les seves cançons fins als barris residencials de la ciutat, i que a hores d'ara s'ha convertit en tot un símbol d’identitat de l'entitat. D'altra banda, la constant renovació de cançons és una altra de les característiques d'aquestes caramelles. Cada any s'inclouen cançons noves, algunes de les quals són versions de les cançons de moda del moment. Les podreu sentir cantar pels carrers de Martorell el diumenge i el dilluns de Pasqua al matí.

A

També et pot interessar