Fira de Reis d'Igualada

Foto: 

Surtdecasa
Josep Domènech i la seva filla Mercè a l'hivernacle de Cal Planteraire

Més de cinquanta anys com a firaire a la Fira de Reis d’Igualada

Josep Domenèch es dedica a la producció i venda de planter d’horta
Marta Carles
,
03/01/2017
Fires i festes
El dia 6 de gener a Igualada és tradició celebrar la Fira de Reis, l'única del calendari a tot el país, i una de les fires més antigues de Catalunya, ja que la seva primera edició data del 1373. La fira s’estén al llarg de tot el Passeig Verdaguer i la plaça Cal Font ocupant gairebé 1500 metres lineals on se situen les més de 200 parades entre planters, artesans i venedors ambulants, sense oblidar el mercat d’antiguitats i col·leccionisme. Són molts els firaires que no es perden aquesta cita anual i un dels més veterans és en Josep Domènech, planter de Piera. Hem conversat amb ell per conèixer l’essència de la seva professió i saber com viu la Fira de Reis d’Igualada.

Assegut al seu tractor, en Josep Domènech m’espera a l’entrada de Piera per acompanyar-me fins al seu hivernacle situat al centre de la població. Gairebé una hectàrea de terreny ocupen les dues naus on planten els productes de planter d’horta: des d’enciams, cols, col-i-flors, bledes, bròquil, faves, pèsols, cebes, alls, apis, porros i julivert a l’hivern, fins a tomàquets de varietats autòctones i d’altres molt diverses, albergínies, etc. a l’estiu. Allà hi trobem la Mercè, la seva filla, qui juntament amb el seu germà, continuen el negoci convertint-se en la cinquena generació de la família. Ella es cuida de la producció del planter, i el seu germà s’encarrega del cultiu de vinya i oliveres, que ell ha introduït al negoci. 

Hivernacle on produeixen els productes del planter d'horta

  • imatge de control 1per1

En Josep s’ha dedicat tota la vida al cultiu de la terra perquè és el que ha vist i ha viscut a casa seva des de petit, però també perquè “és el que m’agrada, el que sé fer i el que em fa feliç”. No s'imagina fer altra cosa que viure de la terra perquè li aporta "tranquil·litat, calma i una gran satisfacció", i quan se sent agobiat "agafo el tractor i me'n vaig a llaurar per desconnectar". Es defineix com una persona a qui li agrada tractar amb el públic i parlar amb la gent i, per això, “ara em dedico només a anar a vendre a les fires i als mercats setmanals, com Piera, Igualada, Olesa de Montserrat, Esparreguera i Puigcerdà, i deixo el treball de la terra per als fills”.

Fa més de cinquanta anys que cada matí de Reis en Josep Domènech agafa el cotxe per anar a muntar la parada a la Fira de Reis d’Igualada. De ben petit ja hi anava amb el seu pare, qui li va ensenyar l’ofici, i ara és la seva filla qui l’acompanya a ell, “i qui sap si aviat també serà el meu nét!”, afegeix. Al llarg dels anys ha vist com la Fira de Reis d’Igualada ha anat evolucionant i creixent en número de parades: “recordo que els primers anys érem pocs firaires i estava molt especialitzada en el sector agrícola, sobretot en planters, bestiar i maquinària agrícola, però amb els temps, la fira ha crescut i s’ha anat diversificant i complementant amb altres parades de productes d’artesania i venedors ambulants”. 

Fira de Reis d'Igualada. Arxiu

El Passeig Verdaguer i la plaça de Cal Font d’Igualada és l’actual ubicació de la fira, però no sempre ha estat en aquest emplaçament ja que “s’ha anat movent per diferents zones de la ciutat”. Des que participa a la Fira, en Josep comenta que ha viscut la diada de Reis “a la plaça de l’Ajuntament, al passeig de les Cabres i, un any fins i tot, vam muntar la parada a la placeta on hi ha el sindicat de pagesos”. Amb els anys també ha anat canviant el perfil de públic: “si abans a les fires eren els pagesos els que ens venien a comprar, ara ho segueixen fent, però s’hi ha sumat un públic interessat per l’agricultura que no disposa de terres, però que això no els suposa un impediment per crear el seu propi hort urbà”. Admet que no és fàcil la venda a les fires ja que el públic és molt divers, i no és tan fidel com el que es troba als mercats setmanals, però per això, afegeix la seva filla “cal muntar una parada atractiva, que cridi l’atenció i sobretot oferir qualitat a una preu raonable”.

Per aquest firaire de Piera "no hi ha cap fira igual, totes són boniques i interessants de conèixer i participar-hi", però la del dia de Reis a Igualada és especial pels anys que fa que hi participa, i potser també pel fet de celebrar-se el dia de Reis. “M’agrada anar-hi, parlar amb la gent, conèixer i aprendre coses noves, i si a més venc producte, és fantàstic”. Amb els anys són moltes les anècdotes per explicar, però "la més dolça" és la que va viure i recorda la seva filla: "va ser quan jo era petita, un any que vaig acompanyar al pare a la fira. Com sempre, vam arribar molt d'hora a Igualada, de matinada, per descarregar tots els articles i començar a muntar la parada, i al baixar del cotxe vaig veure un grup de patges que encara voltaven pel carrer. Evidentment, es van acostar cap a mi i em van donar un grapat de caramels". Assegura que es va posar contentíssima i ho recorda com una de les imatges més boniques que té d'aquest dia.

Molts anys, molts canvis, moltes anècdotes, però aquest firaire de Piera s’ha mantingut fidel a la cita, participant any rera any, venent el seu planter d’horta i gaudint del que més li apassiona. I és que la Fira de Reis d'Igualada continua essent un autèntic esdeveniment comercial i social mantenint la seva essència tradicional.

Més informació: 

Fira Igualada

Cal Planteraire
Plaça Catalunya s/n - Piera
937 761 990 - 656 426 609

A

També et pot interessar