Eixarcolant

Foto: 

Cedida

2ª Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades, plantes silvestres per a tothom

Recuperar usos tradicionals de la vegetació, realitzar nous cultius i desenvolupar un model sostenible, objectius del col·lectiu Eixarcolant
Bet Florensa
,
22/03/2017
Menjar i beure
Aquest dissabte es celebrarà a Igualada la 2a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades, organitzada pel col·lectiu Eixarcolant. Després d’entrevistar en Marc Talavera, un dels organitzadors, la frase de Descartes que diu “donaria tot el que sé per la meitat del que ignoro” va prendre més força que mai. I és que us en faríeu creus de tot el que pot donar de sí aquest tema. Per això us convidem a apropar-vos a la jornada d’aquest dissabte on estem segurs que aprendreu més del que us podeu imaginar.
“A partir de l’exemple de diferents realitats vitals, debatrem sobre els mecanismes que han de fer possible la recuperació dels usos tradicionals de la vegetació”

- Bona tarda Marc, primer de tot, d’on surt la idea de parlar de les 'plantes oblidades'?
Tot va començar a partir de la meva tesi doctoral que es titula 'Recuperació dels usos tradicionals de la vegetació'. Necessitava recollir dades reals, dades científiques, i per això havia de tenir la valoració de molta gent.

- El programa compta amb una gran quantitat d’activitats, explica’ns una mica com es diferencien entre elles.
Tenim 4 grans grups d’activitats: 'Els tasts', que estan guiats per un professional. Els participants tastaran a cegues diversos plats (truites, amanides, melmelades, etc.) i anotaran respostes a unes preguntes concretes sobre el gust de cada plat. D’aquí ja obtenim part del nostre anàlisi científic. El segon grup són 'Els tallers', de caràcter  participatiu. Aquest any hi hauran 16 propostes de tot tipus on experimentar i comprovar que realment podem utilitzar aquestes plantes en múltiples àmbits del nostre dia a dia. També hi hauran un tercer espai per a les 'Presentacions de projectes'. Podríem pensar que això de treballar amb plantes silvestres i varietats tradicionals oblidades és cosa del passat. Res més lluny d’això, en aquest espai el públic descobrirà com utilitzar aquestes plantes de la mà dels projectes que les fan servir diàriament. Molts d’aquests projectes també seran presents a la fira. Finalment els visitants trobaran 'Demostracions i degustacions', on cinc grans cuiners prepararan plats deliciosos amb les plantes silvestres i les varietats tradicionals oblidades. El públic aprendrà com elaborar aquests cinc plats, i a més a més els degustaran per tal que el paladar corrobori allò que els ulls ja intuiran.

  • imatge de control 1per1

- Tot això?
Tot això, a més a més de les exposicions, el dinar silvestre, el sopar, la jornada tècnica, les activitats de descoberta, la sortida etnobotànica i més!

- Veig que també fareu una taula rodona, en què consistirà?
A vegades la gent ens pregunta: Si ni tu, que coneixes aquestes plantes, no les utilitzes, com vols pretendre que ara de cop i volta les faci servir tothom? A partir de l’exemple de diferents realitats vitals, debatrem sobre els mecanismes que han de fer possible la recuperació dels usos tradicionals de la vegetació.     

- També tindrem l’oportunitat d’escoltar els avis i el seu coneixement, ho trobo molt interessant!
Prèviament a la iniciativa de les jornades vam fer un estudi previ a la comarca per mesurar el nivell de coneixement que hi havia en aquest aspecte. Vam parlar amb 80 persones grans i ens vam adonar que hi havia molt coneixement del qual no se’n treia profit, que es podia perdre. 'Us escolto Avis' es tracta d’una trobada on escoltar i gaudir d’aquest coneixement que es transmet de generació en generació.

- Una altra gran branca de la jornada és la Tastafira, com funcionarà?
La 'Tastafira' estarà ubicada a l’espai exterior, igual que altres activitats, i comptarà amb una cinquantena de parades. A diferència d’altres mercats, aquí totes les parades estaran relacionades amb les plantes i els cartells identificaran quines plantes fa servir cada paradista. Tot passejant es podran tastar els productes elaborats amb plantes silvestres i varietats tradicionals oblidades.

- D’on provenen les parades que trobarem a la fira?
Majoritàriament de tot Catalunya i alguna de la Catalunya Nord.

- Explica’ns què són els fogots, la moneda pròpia de la fira.
Per gaudir dels tasts de la fira només caldran fogots que abans equivalien a un quilo de pa i que ara equivaldran a un euro.

- Una altra de les iniciatives és la participació d’alguns restaurants d’Igualada a les jornades, oferint plats pensats especialment per a l’ocasió.
Sí, una desena de restaurants s’atreviran a cuinar diversos plats amb diferents tipus de plantes silvestres. Agraïm molt l’esforç que han fet tots els participants, han pensat plats realment boníssims!

- L’endemà -diumenge- de la jornada hi ha una trobada sectorial, en què consisteix?
Es tracta d’una trobada més en “petit comitè”, per valorar com ha anat la jornada i parlar del futur del nostre sector. Exposar idees, fer xarxa, etc.

- Amb aquesta jornada pionera a Catalunya aconseguiu oferir molts coneixements i a la vegada recollir dades reals. Com les aplicareu en un futur?
Des del Col·lectiu Eixarcolant tenim diversos objectius, entre altres: recuperar varietats antigues dins el projecte 'Guardià de les Llavors', realitzar cultius experimentals d’aquestes plantes silvestres per veure quines necessitats tenen a l’hora de créixer i aconseguir desenvolupar aquests cultius dins d’un model agroalimentari sostenible. Així, de la mateixa manera que ara podem comprar un enciam al supermercat també seria bo que hi poguéssim trobar aquest tipus de plantes.

- Només em queda felicitar-vos per aquesta jornada pionera i un programa tan complert i desitjar-vos molt èxit.
Moltes gràcies i us hi esperem a tots!

Més informació: 

Per poder gaudir de les activitats de la jornada i no quedar-se sense plaça, us heu d’inscriure prèviament a través del web.
No totes les activitats són gratuïtes, algunes d’elles funcionen amb taquilla inversa i altres tenen un preu simbòlic per cobrir les despeses de l’organització.

A