11è Certamen de Música Jove d'Igualada

Foto: 

Surtdecasa

Fins a 16 actuacions en 2 dies: Arrenca el Certamen de Música Jove d'Igualada

La plataforma per a nous talents celebra la seva onzena edició aquest proper cap de setmana de l'1 i 2 de juliol
Albert Compte Riba
,
25/06/2016
Música
Against the flow, Anything, Biruji, BO2, Ganso, Ital Youth, JoKb, Samsara, Zz Waldys, Ferran Olmedo, La Séptima Trastada, Milton Salazar, Psychodrome, Rikbot, Virgi i William Guardado. Fins a setze actuacions durant dos dies al centre de la capital anoienca. El proper cap de setmana arriba una nova edició del Certamen de Música Jove d'Igualada. Parlem d'aquest projecte amb la Marina Miguel, dinamitzadora del Departament de Joventut d'Igualada, La Kaserna i en Francesc Vallès, Quico 13, membre fundador del certamen.

S'apropa l'11è Certamen de Música Jove d'Igualada, cita anual que ofereix a grups novells i de curt recorregut presentar part del seu repertori musical al llarg de dues nits de concerts al centre d'Igualada. El certamen s'ha adaptat a noves propostes musicals i ha ampliat el seu àmbit territorial. Si bé des de l'organització es valora molt positivament, tant el volum d'inscrits com els diferents estils musicals representats, en aquesta onzena edició s'ha volgut avançar un pas més en la valoració de cada proposta per separat, oferint 3 categories a premiar. Així, la proposta guanyadora que fins ara reconeixia el jurat del certamen ha quedat dividida en tres categories: la relativa als grups de música, les propostes solistes i les centrades en música electrònica i nous formats, a les quals s'hi ha de sumar el premi del jurat popular. Per altra banda, el Certamen també ha vist ampliat el seu grau d'incisió al territori.

D'aquesta forma, les bandes i la proposta electrònica guanyadora, a part del premi en metàl·lic mantenen la possibilitat d'actuar durant la Festa Major local, mentre que la categoria de solista gaudeix aquest any i com a novetat, d'una actuació assegurada al Voilà! Cafè-Teatre de Manresa. Com ens comenta la dinamitzadora de La Kaserna: “En cada edició sempre hi ha hagut molts grups de música, aquest any hem volgut donar visibilitat a altres formats i propostes, tant en el moment d'inscriure's com en el moment de reconèixer-los la proposta presentada”. Com cada any, aquesta és la responsabilitat d'un jurat professional convidat per l'organització que aquest any estarà format per en Xavi Sánchez, articulista i crític de cinema i música a Mondosonoro, en Nando Caballero, presentador del programa radiofònic 'L'altra cara de la lluna', un programa centrat en propostes alternatives, arriscades i d'autor, i l'Àlex Eslava director del segell DiscMedi.

  • imatge de control 1per1

Josh Allen & The Rootmakers, actuals Toboggan Tones, guanyadors de la passada edició / Font: La Kaserna

El festival participa de tres eixos fonamentals: dotar als músics d'una infraestructura per poder tocar en directe, sobretot per als grups novells, promocionar la música que es fa en l'àmbit territorial, al costat de casa  i alhora, organitzar-lo d'acord amb les valoracions que els mateixos participants, els músics, ofereixen a l'equip que dirigeix de l'esdeveniment. En Quico 13 ens recorda: “El Certamen va néixer amb la idea de recolzar tot el moviment musical juvenil local. Sempre hi ha hagut un teixit molt important de músics amateurs a la ciutat degut a les escoles de música que hi ha però fa 10 anys només s'obtenia visibilitat a través de concerts “clandestins” en locals que alguns col·lectius de joves tenien. Per aquest motiu es va proposar i va sorgir el Certamen, per impulsar i donar experiència als grups locals. Un altre dels eixos principals va ser la reunió de músics d'àmbits diferents que fins llavors vivien en certa rivalitat. Amb la implantació del Certamen el contacte entre músics va esdevenir directe i s'han creat moltes sinergies des de llavors”. Aquest any, a part de superar el nombre d'inscrits de la passada edició, la ubicació de l'acte es farà en un espai cèntric. Segons la Marina: “Si bé altres anys s'havia fet en espais privats com La Sala o també, en seus d'entitats com La Bastida del Rec, aquest any es va proposar ubicar la cita en un espai públic, al centre del Casc Antic, a la plaça Sant Miquel”.

Finalment, per aquesta 11ª edició a part de les 15 propostes inscrites hi haurà una setzena actuació durant la deliberació del jurat, la nit del 2 de juliol. Es tracta del concert de William Guardado, salvadorenc, el qual combinarà cançons tradicionals amb breus col·loquis per parlar de la realitat quotidiana d'algunes comunitats del Salvador. Com ens comenten des de la Kaserna: “L'actuació del William és un dels projectes d'Impuls, una iniciativa de pressupostos participatius per a joves que ha donat fruits com el Philanthropic Fest, les jornades d'intercanvi entre joves locals i joves saharauis, el projecte Kuma, que es farà aquest proper juliol, activitats al Rec on Fire i part de la dinamització de la passada edició del Holi Bubble Fest”. A nivell local, el Certamen de Música Jove d'Igualada és l'única cita anual, tant en l'àmbit public com en el privat, on els joves poden gaudir d'una infraestructura per fer visibles els seus projectes musicals i presentar davant el públic les seves composicions sense el risc econòmic que suposa organitzar un esdeveniment d'aquestes característiques, ni trobar-se amb les dificultats que poden sorgir a nivell logístic. Com ens comenta en Quico 13: “A part de la visibilitat dins de la ciutat sempre s'ha considerat molt important que aquesta s'estengués més enllà de la nostra comarca. És per això que es van buscar convenis amb altres ciutats i certàmens. D'aquesta forma els grups vencedors del Certamen han pogut sortir de casa amb els beneficis que això comporta, no només a nivell de visibilitat, sinó també d'experiència per als músics joves acostumats sempre a estar en la zona de confort que esdevé tocar rodejat de la gent que et coneix. Es tracta d'enfrontar-se a altres realitats i així seguir creixent”.

A

També et pot interessar