“El moviment antitransvasament ha begut molt del moviment feminista”

Entrevistem la professora Coral Cuadrada
Surtdecasa Ebre
,
11/11/2011
Activa't
Coral Cuadrada, professora d’Història de les Dones de la URV, que serà  l’encarregada de presentar la Jornada Internacional de la Infermeria el proper 12 de maig al Campus Terres de l’Ebre de Tortosa, ens parla del feminisme i de la seua vinculació amb el mediambient en societats com la ebrenca.
 
- Com veus el feminisme en una societat eminenment agrícola i rural com són les Terres de l’Ebre?
El moviment feminista té moltes vessants. Em consta que el moviment feminista va ser transcendental en la lluita contra el transvasament. Les dones van reivindicar-se en favor del territori des d’un punt de vista ecofeminista.
 
- Què entén vostè per ecofeminisme?
Els moviments mediambientals han begut bastant dels moviments feministes. Un exponent d’aquesta relació és Vandana Shiva, una activista índia, que va liderar un moviment no violent de defensa del mediambient que consistia en abraçar els arbres per evitar la seua tala.
 
- La manera “femenina” de reivindicar és molt antiga...
El propi Gandhi va promoure el moviment pacifista a l'Índia després de copiar-lo de les sufragistes angleses. Les dones des de fa molts anys hem utilitzat dinàmiques més pacifistes per protestar, però no menys efectives que les vies tradicionals.
 
-Vostè ha coordinat un llibre que reivindica el paper de les dones en la història. Un dels capítols, escrit per Rosa Queral, parla de les dones del Delta. Què li ha sorprès d’aquesta investigació?
El que impacta és descobrir com les dones han estat des del primer moment en el conreu de l’arròs fent exactament les mateixes tasques –igual de feixugues- que els homes. En canvi, no tenim documents escrits que plasmin aquestes pràctiques femenines.
 
- La història ha estat escrita pels homes...
Sí, però a part d’això, la història s’ha escrit des del centre, des de les capitals.  S’ha fet una gran discriminació territorial. Es coneix el que ha passat a les colònies tèxtils de Girona, però molt poc del que ha passat al Delta. La discriminació és doble: de territori i de gènere. 
 
- Quina funció fan els estudis de gènere?
El que seria desitjable és que això no quedés en un món universitari. Però la sensibilitat dels polítics és lenta i tot això s’ha d’anar incorporant.
 
- En quins àmbits s’hauria de treballar? 
La igualtat no ha d’estar només al Parlament, la igualtat comença al parvulari. Quan comencem a veure que els homes van a buscar les criatures al col·legi i a considerar que això també és una feina seriosa, els nens creixeran sense discriminar.

A

També et pot interessar