Jaume Sanllorente

Foto: 

Cedida
Jaume Sanllorente

Jaume Sanllorente: "Va ser l'Índia com hagués pogut ser un altre lloc"

Participa aquest 6 de juny en la sessió d'Economia Social i Desenvolupament del Fòrum del Talent a Amposta
Surtdecasa Ebre
,
10/06/2014
Activa't
Jaume Sanllorente (Barcelona, 1976) va estudiar periodisme a la Universitat Ramon Llull i es va especialitzar en periodisme econòmic. Després de dedicar-se a treballar un temps com a periodista a Barcelona, la seva vida va canviar quan un estiu va viatjar a l'India. El que va veure el va impactar fins al punt que va deixar la seva vida anterior, i va decidir que volia fer alguna cosa per ajudar els infants de les comunitats més desafavorides. Així, neix la Fundació Sonrisas de Bombay, un projecte que, anys després, rep el reconeixement del govern indi i dels mitjans de comunicació internacionals.
'Quan em pregunten com és un dia normal a la meva vida, sempre dic que a la meva vida no hi ha un dia normal'
Jaume serà un dels ponents estrella del Fòrum del Talent de Montsià Actiu que tindrà lloc aquest proper divendres 6 de juny (17h) per parlar d’economia social i desenvolupament. Abans, hem volgut conèixer-lo de prop.
 
–  Deu anys després del teu viatge a l'India, què és el més important que has après?
He après moltes coses, i espero seguir-­les aprenent. Perquè la vida és evolució i aprenentatge. Lògicament, he après moltes coses del sector de la cooperació, de l'Índia, de gestió... I he après que l'essència amb la que va començar Sonrisas de Bombay és pura i certa: qualsevol persona, des del lloc que sigui i la posició que sigui, pot contribuir a millorar el món en el que viu.
 
–  És això el que vindràs a explicar a Amposta?
Sí. I també els projectes dels darrers anys i els que ens agradaria emprendre en el futur amb Sonrisas de Bombay, en el marc de la lliuta pels drets humans dels ciutadans menys avantatjats de l'Índia.
 
– Suposo que cada persona necessita un estímul diferent per promoure un petit canvi en la vida dels altres. Per què creus que tu el vas trobar a l'Índia?
Efectivament. Bé, suposo que hi ha coses que se'ns escapen des d'un punt de vista racional. Va ser l'Índia com podia haver estat un altre lloc, de la mateixa manera que dues persones, provinents de dues parts del món ben llunyanes, es poden arribar a enamorar i començar una vida junts.
 
– Per què vas decidir estudiar periodisme?
Perquè sóc molt curisós des de nen. I compartir els resultats d'aquesta curiositat és la màgia del periodisme.
 
– Quines coses de Barcelona t'haguéssin pogut inspirar per agafar les regnes d'un canvi social?
No ho sé, perquè també és cert que de sempre he estat una persona que ha viatjat molt i ha conegut molts països. Estic molt satisfet de l'educació que vaig rebre, rica en valors, idiomes i inquietuds per altres cultures diferents a la meva. Suposo que el que destacaria de Barcelona és que és una ciutat fàcil de viure per tots els seus ciutadans, per igual. És estructurada i justa, amb nombrosos serveis i facilitats per part de l'Ajuntament, oberts a tots els ciutadans. Realment cal valorar-­ho molt.
 
–  Aquests 10 anys de treball dur per oferir un futur millor per als xiquets indis t'han ajudat a entendre una miqueta més la natualesa humana?
I no només xiquets. Molta gent segueix associant Sonrisas de Bombay amb infància, però ja fa anys que els projectes estan destinats a tota la comunitat, amb especial focus en el paper de la dona.
 
– Tots som, en el fons, positius i naixem amb un somriure?
Sí, ho som. La prova és que, si preguntes a un grup de persones si són feliços, gran part d'ells et dirà que sí com a resposta automàtica. Si tan infeliços fossim, no seria així. El que passa és que a vegades ens costa apreciar-­ho en aquell mateix moment.
 
–  En què estàs treballant ara mateix? Algun projecte nou aquí o en un altre país?
Estic finalitzant la promoció del meu darrer llibre, “La costurera de Dacca” (Espasa), on denuncio l'explotació laboral dels treballadors de la indústria tèxtil a Bangladesh, país en el que vaig estar una temporada per a dur a terme la meva investigació. Quant a Sonrisas de Bombay, estic inmers en el projecte “Jump2Justice”, destinat a fer pedagogia jurídica amb les comunitats dels slums de manera que coneguin més profundament els seus drets constitucionals i puguin exigir­-ne l'acompliment per part dels seus governants.
 
–  En el teu dia a dia, què és el que més sols fer? Conferències, gestions, viatges...?
Sempre dic, quan em pregunten com és un dia normal a la meva vida, que a la meva vida no hi ha un dia normal. Em passo molt temps en avions i viatjant, perquè part de la meva feina és donar a conèixer internacionalment la situació de desprotecció que viuen tants ciutadans a l'Índia, i aconseguir fons per a la organització que vaig fundar. Amb el projecte “Jump2Justice”, puc estar al costat de les comunitats treballant de forma molt propera i això per a mi és un estímul molt important. No sé com és l'agenda d'un ministre, com diu l'expressió popular, però la meva és molt activa. La meva agenda acostuma a estar tancada i decidida a un any vista.
 
--
Més informació: 
Divendres 6 de juny, a les 17h. 
Consell Comarcal del Monstià 
Amposta
 
       

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar