Joan Moisés: “Exagerar el número de bolets que has recol·lectat és inherent a l'espècie humana”

El 10 i 11 de novembre se celebren les Jornades de Micologia de les Terres de l'Ebre
Surtdecasa Ebre
,
18/03/2013
Activa't
Quan arriba la tardor, els buscadors de bolets surten entre els matolls i comencen amb ímpetu una recol·lecció que s'ha convertit en una de les activitats a l'aire lliure més apreciades per persones de totes les edats. La caça de bolets implica contacte amb la naturalesa, esport, cultura i, com no, un cop trobats, gastronomia. Les VIII Jornades de Micologia de les Terres de l’Ebre, que tindran lloc durant el 10 i 11 de novembre a la seu del Museu de les Terres de l’Ebre a Amposta, ens aportaran informació d'interés sobre aquest món que és molt d'aficionats, però poc d'entesos. Joan Moisés, senienc i President de l’Associació de Micologia de les Terres de l’Ebre “Bitxac", ens explica alguns detalls interessants sobre la matèria.
 
- Per què t'agrada anar a buscar bolets?
Anar a buscar bolets, s’ha convertit, no només en la troballa d’un tresor (el bolet), sinó en una experiència global. El que més em mou és la curiositat per saber el nom del  tresor que has trobat. A més, poder identificar espècies no citades al territori et fa sentir molt orgullós.
 
- Qui et va inculcar aquesta afició?
M'encanta la natura i és una afició que tinc des de petit. És per això que vaig estudiar Enginyeria Forestal. Amb els companys de l’Associació de Micologia “Bitxac” hem fet molta pinya i amb cada sortida s'alimenta més la nostra passió.
 
- Quines són les varietats més comuns que podem trobar a les Terres de l'Ebre i als territoris veïns?
Les nostres terres es caracteritzen per tenir sòls bàsics amb carbonat càlcic a la seva matriu, la qual cosa indica que els bolets que sortiran estaran adaptats a aquest element. Així doncs, es podria destacar el rovelló, la babosa negra i blanca, la moreneta, el camagroc, els pebrassos, els carlistes, els bitxacs, els apagallums, el bolet de xops o les pampes.
 
- On hi ha bolets enguany? Alguna recomanació?
Després de les pluges generals i generoses des últims dies esperem que a partir del pont de Tots Sants, puguin aparéixer més rovellons. Primer, per les parts més altes dels Ports i, a mesura que el fred faci acte de presència, haurem de baixar d’altitud.
 
- Com valores el secretisme i els "enganys" que hi ha entre els buscadors de bolets?
Ser ambiciós és inherent a l'espècie humana. Això ens porta a exagerar el nombre de bolets que hem recol·lectat.
 
- Us fa ràbia que tothom s'apunti al carro de buscar bolets sense saber-ne?
No, l’única cosa que demanem des de l’Associació de Micologia és que respectin aquells bolets que no hagin de collir perquè cada bolet realitza la seva funció ecològica dintre de l’equilibri de l’ecosistema.
 
- Quines precaucions ha de prendre un boletaire inexpert?
És important dur roba i calçat adequats per anar pel bosc, i a més, es recomana anar acompanyat per evitar qualsevol imprevist. Respecte al bolet, només cal agafar els bolets que es coneixen perfectament. Menjar un bolet sense estar segur ens pot portar algun disgust. La persona de la colla o de la família més experta hauria de supervisar tots els bolets recollits per tots i evitar que s’agafin bolets tòxics, amb cucs o florits.
 
- Quina novetat hi ha en les jornades micològiques d'enguany?
Una de les novetats és que hem editat el primer llibre de bolets del territori titulat Bolets del Port, Maestrat, Matarranya i Terres de l’Ebre. El lector hi trobarà una breu introducció sobre el regne dels fongs i un recull de 150 espècies més representatives de cada grup i les més conegudes i notòries, tant per ser apreciades per les seves qualitats gastronòmiques, com les que són temudes per la seua toxicitat.
 
- Em pots dir dues receptes de cuina on utilitzes els bolets?
M'agrada molt la sopa de morenetes que es fa amb verdures i caldo de carn. S’ha de servir ben calenta i és perfecta per quan arriba el fred. No hem d’abusar de posar massa morenetes, sinó queda el gust massa fort.

A

També et pot interessar