Sergi Quiñonero

Foto: 

Cedida

Sergi Quiñonero: "La poesia no està en les coses, està en la mirada"

L'artista afincat a la Terra Alta presenta 'Clau: Poesia Visual' a Gandesa fins al 30 d'abril
Anna Zaera
,
11/04/2016
Arts
En el punt de trobada que es produeix entre la creació literària i la plàstica s'obre una finestra que ens permet descobrir significats nous, latents o ocults, del món que ens envolta. Amb la vista saturada d'imatges gràfiques, publicitat, televisió, etcètera, potser quedi encara un espai per a la sorpresa que amaga la Poesia Visual. A 'Clau: Poesia Visual', de l'artista i performer Sergi Quiñonero (Barcelona, 1968), afincat a la Terra Alta, i que es pot veure a la Biblioteca Municipal de Gandesa, trobarem imatges carregades de significats en lloc de paraules, en un intent de dir molt sense dir res expressament. Quiñonero, que porta a terme una intensa activitat artística, també coordina i comissaria la convocatòria de 'land art' 'Poblet. Natura i Art', que té prevista la seva continuació al 2016 com a 'Els Ports. Natura i Arts', als ports d'Horta de Sant Joan.
"Et diria que si entenem que la poesia és una percepció, un estat d'ànim, un sentiment que no està fora, no està a les coses sinó a la mirada, que és una manera de mirar, doncs resulta que sí, que aquesta vila és un lloc poètic"

- Què entens tu per poesia visual?
Seria un tipus creació poètica basada en recursos visuals. Poètica perquè utilitza les figures retòriques pròpies de la poesia, i visual, perquè ho fa des d'aquesta perspectiva i amb recursos propis de les arts plàstiques, de les arts gràfiques o de la fotografia. És un tipus de poesia iconoclasta, que s'allunya de la poesia discursiva, és a dir, aquella més convencional o verbal, que és la que tots coneixem. 

- En què consisteix l'exposició?
Es poden trobar treballs que van des del 1997 fins al 2014. Tècnicament també és molt variada: collage, fotografia, assemblatge, dibuix, impressió digital... Trobarem imatges carregades de significats en comptes de paraules, en un intent de dir molt sense dir res expressament.

  • imatge de control 1per1



- Per què a Gandesa? 
És la capital de la comarca on actualment tinc la residència. He trobat a la Biblioteca Municipal un espai d'acollida de la meva activitat artística, i sempre m'han rebut i tractat molt bé. El 2015 ja vaig oferir un recital aprofitant que el 21 de març se celebra el Dia mundial de la poesia. Per aquest 2016 i coincidint amb la mateixa efemèride, vaig proposar l'exposició com un dels actes possibles a incloure, i així ha estat. La mostra s'allargarà en el temps, fins el 30 d'abril, i també es podrà veure per Sant Jordi, així que també abraçarà una altra gran festa de les lletres i la cultura.

- Consideres Gandesa i la Terra Alta, espais poètics?
Et diria que si entenem que la poesia és una percepció, un estat d'ànim, un sentiment, que no està fora, no està a les coses sinó a la mirada, que és una manera de mirar, doncs resulta que sí, que aquesta vila és un lloc poètic. De fet, està molt més a prop del que jo entenc per poesia que la meva ciutat natal, per exemple.

 

Més informació: 

Exposició 'Clau: Poesia visual' de Sergi Quiñonero
Del 15 de març al 30 d'abril - Gandesa
Fitxa d'agenda Surtdecasa  

 

A

També et pot interessar