,
21/07/2011
Menjar
Cóc de maçana de l'agredolç

Cóc de maçana de l'agredolç

 

CÓC DE MAÇANA DE L’AGREDOLÇ

Quan erem menuts, a l’estiu, anàvem a un hort on teníem tota classe d’arbres fruiters. Era genial poder minjar la fruita acabada de collir de l’arbre, no com ara que la que mos minjem potser han passat per 40 càmares abans d’arribar a la botiga. Havia una veïna que tenia un arbre amb maçanes per fer cóc, però jo me les minjava igual, sempre m’ha agradat l’àcid. Però no són per minjar així a “palo seco”, són massa aspres. Estes maçanes queden boníssimes en este cóc on desprenen lo seu suc i li donen lo sabor tan característic. Si podeu busqueu-les pel mercat, encara queda gent que té arbres autèntics dels d’abans, sinó el podeu fer amb una altra varietat de maçana àcida (com la Granny Smith).

 

 

 

Ingredients:

  • 4 ous
  • 2 mesures d’anís
  • 2 mesures d’oli
  • 2 mesures de sucre
  • 2 papers de graciosa (gasificant)
  • farina de rebosteria (la que entre, jo li vaig posar uns 200 g. aproximadament, si la podeu tamiseu-la)
  • maçanes de l’agredolç (si poden ser menudetes millor)

Nota: per mesurar es fa servir un gotet de vidre de iogurt quasi hasta dalt, les dones abans ho feien amb un gotet de “carajillo”.

Elaboració:

  1. Mesclar els ous, l’anís, l’oli, el sucre i lo gasificant i remenar-ho bé. Afegir la farina que entre i mesclar fins obtenir una pasta clara.
  2. Posar la massa en una safata de forn, folrada amb paper o engrasada amb mantega i espolvorejada amb farina.
  3. Netejar les maçanes, treure’ls lo cor i, sense pelar, partir-les en quatre trossos. (Si són molt menudes es poden partir per la meitat).
  4. Col·locar per damunt, fins omplir tota la superficie de la massa. Tirar una mica de farina i sucre, i un xorret d’oli per tot ell.
  5. Coure al forn, prèviament escalfat, a 180ºC uns 40 minuts aproximadament. Com sempre el temps pot variar segons el forn.
  6. Quan el cóc estigui daurat, encostrat i les maçanes comencen a estar torrades, treure’l i deixar-lo refredar.

Que aprofite!

Foto: Jordi Aymà

Maçanes gentilesa de: Mama Bajoqueta

Recepta extreta del llibre: LA CUINA DE TORTOSA de Josep Àngel Òdena i Fabregat

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Mare i filla es posen juntes a la cuina. Una aportarà receptes de tota la vida i, l'altra, intentarà oferir receptes més modernes. Però totes fetes amb molt de carinyo i amb molta passió.

16/05/2022
Les faves, la llegum menys cuinada arreu del món.
11/04/2022
MONA DE PASQUA AMB PA DE PESSIC
21/12/2021
Ma mare es va liar a la cuina per portar-vos esta recepta tan tradicional per Nadal de la cuina catalana. A cada casa, s’afegeixen o es treuen ingredients per fer-la al gust de tothom.
25/10/2020
Los panellets són lo postre que se minja per Tots Sants, la festa per recordar als que han marxat. Normalment se preparen per a la Castanyada (la nit del 31 d’octubre) i fan d’acompanyament a les castanyes torrades i als moniatos rustits.
08/08/2017
Feia anys i anys que a casa havia vist a la ma iaia i mare preparar este plat tan senzill, però mai l’havia provat.
22/07/2017
A totes les cases en un moment o altre a l’estiu es preparava fa anys esta amanida russa. Era el plat estrella en celebracions familiars. Ben fresqueta entra molt bé els dies de moltíssima calor. Vos invito a provar-la!
30/12/2015
  Nadal es sinònim de plats de marisc a les Terres de l’Ebre, aquesta recepta de ma mare amb la salsa que ha fet durant molts anys.