Mercadet, tallers, actuacions, música i barbacoes a la Vall de Cabiscol

El projecte “Temps de Terra” programa tot un estiu d'activitats culturals a la serra del Montsià
Surtdecasa Ebre
,
21/08/2013
Entorn
El primer que penses quan arribes a la Vall de Cabiscol és que has entrat a una espècie de reserva índia, on s'ha vetat el pas a l'estrés, les presses i les dictadures estètiques i consumistes de la modernitat. En aquest paratge enclavat als peus de la Serra del Montsià, trobem la reproducció més exacta de com seria una vall del Montsià si els anys no haguéssin passat i la febre del progrés no hagués inundat les terres de monocultius, mecanitzat bona part dels processos agrícoles i reclòs els animals en granges massificades. “En realitat, no fem res més que respectar els processos naturals i els ritmes de la terra”, adverteix el deltebrenc Pascual Franch, l'impulsor i ideòleg d'aquesta iniciativa, als pocs minuts de presentar-nos. “Per això, el nom: Temps de Terra”, diu.
 
Però tot i la senzillesa de la premissa inicial, si alguna cosa no és aquest projecte és precisament senzill. Pascual, que ja a primera vista abraça al visitant amb una autenticitat desbordant, ha estat capaç de fer créixer un projecte com aquest i convertir en realitat aquest paratge que sembla resultat d'un veritable viatge en el temps.
 
Després d'endinsar-se en el món de l'agricultura, amb la producció de l'oli de Cocons, Pascual va decidir convertir la vall en un immens hort de verdures i hortalisses, i en un espai on vedelles, porcs ibèrics, cabres, ovelles, pollastres i gallines poguéssin viure tranquil·lament a l'aire lliure i s'alimentessin del farratge i els cereals cultivats a la mateixa finca.
 
Les activitats que es poden fer són múltiples. Començant pel principi. Les portes de la finca sempre estan obertes per visitar els terrenys, veure com es treballa, els animals, etc. Si us fa il·lusió visitar-la entre setmana, abans haureu de trucar per donar comptes de la visita. Ara bé, quan de veritat s'obren les portes al públic és durant el cap de setmana, moment en que es pot recórrer la finca, fer picnics sota una enorme carrasca, visitar els animals, menjar una barbacoa, fer un gintònic quan cau el sol o gaudir d'algunes de les activitats programades per a l'estiu.
 
Els matins de cap de setmana, la finca es converteix en un mercat on pots trobar tots els productes frescos que es conreen a la finca, així com melmelades casolanes, herbes aromàtiques i terapèutiques. Quan comença a caure el sol, l'ambient es transforma en un autèntic chill out, genial per fer unes cerveses amb els amics i per demanar al personal una bona peça de carn rostida o una hamburguesa casolana feta al moment. De fet, els divendres i dissabtes a la nit, aquest espai ja s'ha convertit en cita habitual de molts fans de les hamburgueses. Perquè encara que aquí es cultivi la cultura slow, s'ha volgut recrear una manera de rostidor de menjar ràpid. Això sí, sense conserves, ni colorants, ni conservants. A Cabiscol es cuiden tots els detalls, aquí el ketchup que trobaràs no serà de pot, sinó una salsa de tomàquet homemade. Tampoc els refrescos són de multinacional, aquí la taronjada i la llimonada són casolanes i tenen un èxit enorme. També les cerveses són artesanes i de la terra.
 
Els caps de setmana, també es programen tallers diversos on ensenyen les propietats de les herbes aromàtiques i la tècnica per fer formatges casolans, per exemple, i s'està estudiant fer tallers literaris i altres activitats que vinculen la cultura amb la nostra terra. Si realment algú ens pregunta aquest estiu on està el paradís, sense dubte, direm que a la Vall de Cabiscol.
 
--
Més informació: 
 
  

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar