Idees Terres de l'Ebre

Foto: 

Cedida

Quan les idees vénen de les Terres de l'Ebre

Iniciatives i projectes inspiradors que s'han gestat al territori
Surtdecasa Ebre
,
21/02/2016
Entorn
Lluny de la imatge que ens volien transmetre les pel·lícules espanyoles dels anys setanta, els pobles han deixat de ser aquells reductes on el temps està aturat i les tradicions es perpetuen sense deixar lloc a la innovació. Cada cop més, iniciatives que tornen la mirada a l'essència de la natura estan demostrant que estan cridades a triomfar. Hem volgut fer un recull de cinc projectes sorprenents, gestats al nostre territori, que marquen tendència també a fora.

1. La moda slow
Ara és l'essència 'slow' de les àrees rurals, la humanitat de les seves relacions veïnals, la creativitat lligada a la inspiració de la natura i la inquietud d'atrapar totes les galàxies en un instant, el material que ha servit de patró per la start-up Sastreria Moderna, impulsada per tres dones ebrenques - Anna Vizcarro, Laia Beltran i Vanessa Balagué -, amants de les tendències i la moda. Amb les proteïnes del poble a l'ADN i acompanyades d'altres projectes de complements de moda, al novembre es van plantar al mig del barri del Raval de Barcelona per mostrar les seves col·leccions de moda femenina i convertir-se en glamuroses predicadores d'una nova manera de fer. La rapitenca Anna Vizcarro va fundar Mono fa tres anys perquè tenia ganes de dissenyar roba avantguardista per a adolescents que respiren diferent. Les col·leccions que sortien del seu estudi de La Ràpita - i confeccionaven modistes del seu poble - es venien en 'boutiques' de Moscou, Nova York, Seul i Anvers. Aquest estiu va decidir deixar les nenes tranquil·les i emportar-se tot el seu imaginari estètic –ple de referències cinèfiles i musicals - a l’armari dels adults. Sastreria Moderna és un dels primers destins d'aquest viatge, que fa en companyia de les seves amigues Vanessa i Laia.

  • imatge de control 1per1

 


2. Conjugar disseny i mediambient
L'experiència d'anar en bici, normalment, és una experiència solitària. Us imagineu recórrer les vies verdes de Catalunya amb un tricicle acompanyats dels teus amics o família? L’empresa Grisverd, de Gandesa, va presentar fa poc el tricicle Triiki a l’estació del Pinell de Brai de la Via Verda de la Terra Alta. El projecte ha estat seleccionat als primers Premis d’Ecodisseny de l’Agència de Residus de Catalunya, i recentment han començat una campanya de micromecenatge internacional per aconseguir els 12.000 euros que necessiten per a la fabricació de les primeres unitats. Triiki és un tricicle per gaudir en famílies per vies verdes, zones rurals i espais turístics. Josep Oriol és de la quarta generació d'una família de ferrers de Gandesa que, des del segle XIX, es dedica a la serralleria. El negoci ha anat evolucionant, i s'han dedicat a la forja artística, la fabricació d'estris del camp, les carrosseries de vehicles industrials, el muntatge de grues i plataformes elevadores. Ara bé, des de fa tres anys, Josep juntament amb la seva dona Asun Colom, van decidir obrir una línia de mobiliari urbà sostenible, fet amb materials reciclats, que portaria per nom Grisverd.

 


3. Fer la teva pròpia cosmètica
Fitomims neix l’any 2013 a Horta de Sant Joan (Terra Alta). La data i el lloc són importants. Crisi i entorn rural. Cerca de solucions, tant personals com col·lectives. I tot això, com?  La idea és oferir-te productes que puguis sentir teus després de passar una bona estona, que facis amb les teves mans i que et permetin aprendre els usos quotidians d’unes plantes que tens molt a prop de casa. Als kits trobaràs tota la matèria prima necessària per fer-te el teu propi producte cosmètic, a més d’un manual d’instruccions. Per tal que vagis més enllà en l’aprenentatge, al web hi ha una guia de característiques i usos de les plantes mediterrànies que utilitzem. Fitomims incorpora la filosofia ‘Do It Yourself’, un intent de satisfer per nosaltres mateixos totes aquelles necessitats que puguem. 

 


4. La sinuositat de les formes fetes joia
Sara Domènech crea a través de la joieria. Aquesta joiera ampostina ha aconseguit fer-se un lloc en el món del disseny contemporani. Diu que entén la joia com una creació artística més propera a l’art contemporani que a les tendències passatgeres del mercat. Per tant, fusionar la tradició i la contemporaneïtat amb la tecnolgia actual és, per a ella, la principal premissa del seu treball. Segons aquesta artista amb un discurs conceptual molt elaborat, cada joia és un fragment, una petita crònica de la història de la humanitat. Queda clar que l'artesania i la tecnologia són elements característics, presents al llarg de tot el seu treball creatiu.

  • imatge de control 1per1

 


5. Temps de terra
En un moment en què les grans superfícies guanyen cada cop més terreny als petits productors, el projecte Temps de Terra aposta per portar les hortalisses de les Terres de l'Ebre a Barcelona, concretament al barri de Sant Gervasi i Sarrià, on tenen botigues. Amb una decoració molt cuidada, hi podem trobar tot tipus de fruites i verdures de temporada i també oli, ous i carn dels animals que tenen a la finca. La pròpia botiga té un obrador on hi cuinen melmelades, brous, cremes de verdura… i també ho posen a la venda. A la de Sant Gervasi, tenen un restaurant obert tant per dinar com per sopar, però és recomanable reservar. El cuiner prepara cada dia cassoles amb els productes de temporada que té a l’abast, segons la inspiració del moment. En definitiva, és un trosset de vida rural a Barcelona. Ara bé, els impulsors de la iniciativa conviden als clients a La Vall del Cabiscol, a Amposta, un espai perfecte per fer un retir natural, poblat d’animals i sense alteració dels ritmes naturals. 

A

També et pot interessar