Ribera d'Ebre

Foto: 

Cedida
El riu Ebre al pas per la Ribera d'Ebre

Els 6 atractius per viure l'hivern a la Ribera d'Ebre

Resseguim el riu Ebre per conèixer els racons plens d'encant que l'acompanyen
Surtdecasa Ebre
,
21/12/2020
Entorn
Arriba l'hivern i és moment per descobrir paratges que encara se'ns presenten com a misteriosos. A la Ribera d’Ebre, el riu Ebre ha marcat la història, l’aspecte i la idiosincràsia de la gent. Té un relleu força accidentat a causa de la Serralada Prelitoral que, quan entra a la nostra comarca, es bifurca obligant al riu a travessar-la en dos espais emblemàtics de la Ribera d’Ebre: el Pas de l’Ase, a Garcia, i el Pas de Barrufemes, a Miravet. Enmig, el riu entra a la plana de Móra, envoltada per les serres de Cavalls, Pàndols i la Picossa, entre d’altres. Us hem destacat 6 joies que marquen aquesta terra.

El riu Ebre | Foto: Cedida
1. L’esclat de la natura
Entre els espais naturals més notables en destaca la Reserva Natural de Sebes i Meandre de Flix, on s’hi conserva un bosc de ribera gairebé intacte i hi podeu contemplar com les cigonyes viuen en simbiosi amb els cavalls de la Camarga francesa als aiguamolls, entre d’altres activitats. Dins de l’espai de la Reserva hi trobareu també el Centre d’Interpretació del Camí de Sirga, un espai museïtzat que immortalitza el record dels sirgadors i llaüters. Els amants de l’observació de les aus podeu gaudir-hi d’aus pròpies d’aiguamolls i de secans, i rareses durant l’època de migració o d’hivernada. En canvi, a la serra de Llaberia, els rapinyaires diürns i nocturns són un dels elements estrella.

 

  • imatge de control 1per1

Miravet | Foto: Cedida
2. Terra de Castells
El monument més emblemàtic de la Ribera d’Ebre és el castell de Miravet, considerat el millor exemple de l’arquitectura romànica militar de l’orde del Temple a Catalunya i un dels més importants de tot Occident. A més de l’obra romànica dels segles XII-XIII, conserva part de les muralles de l’època islàmica que s’estenen sobre el penya-segat vermellós dominant el riu Ebre. El castell carlí de Flix és una fortificació triangular al voltant d’una torre. Fou construït pels carlistes en un turó enmig del meandre l’any 1837 i protegia un centenari pas de barca de l’Ebre cap a Lleida. El castell de Móra d’Ebre està situat a la part alta del nucli antic de la vila. Des dels seus orígens ibers ha tingut un paper estratègic com espai al llarg de la història. Acull el Centre d’Interpretació de les Guerres Carlines - Espai de la Batalla de l’Ebre a la torre fusellera recentment restaurada.

A la Ribera d’Ebre comptem amb dos importants jaciments ibèrics: el de Tivissa i el de Vinebre. El poblat ibèric del Castellet de Banyoles, situat a 6 km a l’oest de Tivissa, és un dels jaciments ibèrics més importants i més extensos de Catalunya. No només destaca per les seves dimensions, sinó també per emplaçar-se en un indret privilegiat des d’on s’observen unes magnífiques vistes panoràmiques de la comarca i per trobar-s’hi el Tresor de Tivissa. A l’establiment ibèric de Sant Miquel de Vinebre podreu veure les restes d’un establiment d’època ibèrica tardana que exercia funcions de control del territori i del riu.

 

Vinebre | Foto: Cedida
3. Pobles amb encant
Si veniu a la Ribera d’Ebre no podeu deixar de visitar nuclis històrics com el de Miravet, un entramat de cases que pengen sobre el riu i que s’enfilen per la muntanya, o el de Tivissa, de caràcter medieval, que és un dels nuclis més atractius i ben conservats. Ascó destaca per conservar una gran moreria, i en podreu recórrer carrers i veure edificis, així com de la zona cristiana que es configura a extramurs, i Vinebre, que conserva vestigis de les tres cultures: morisca, jueva i cristiana, destacant Ca Don Joan, un gran casalici renaixentista. A Flix podreu visitar l’església, la plaça Major, l’edifici del molí d’Oli Flix o les façanes fluvials, entre d’altres actius. El de Móra d’Ebre és un nucli antic amb carrers estrets i sinuosos que s’articulen al voltant del castell, i el de la Palma d’Ebre destaca per tenir un magnífica església romànica. Riba-roja d’Ebre és un nucli configurat entorn a les restes de l’antic castell i el de Ginestar destaca per tenir grans casalicis i una església vella templera.

 

 La clotxa | Foto: Cedida
4. Tradició agrícola i gastronòmica
La clotxa és el plat tradicional per excel·lència de la Ribera. Diu molt dels orígens de pagès de la comarca i posa de relleu la senzillesa i riquesa de la nostra gastronomia. És un plat habitual en moltes festes populars i en trobades d’amics i familiars. Cada any, al mes de març, s’organitzen les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa, on els restaurants de la comarca n’ofereixen diverses versions. Les Jornades s’inicien amb la Festa de la Clotxa comarcal. La Ribera d’Ebre té unes condicions climatològiques que proporcionen als productes locals unes característiques diferenciades que fan que no pugueu deixar de provar-los: l’oli, les olives, el vi, el vimblanc, el formatge, la fruita dolça, la mel, les baldanes i la cabra blanca. Tampoc podeu deixar de tastar les especialitats dolces: els pastissets, en totes les seves varietats (cabell d’àngel, taronja o xocolata), els carquinyolis, les ensaginades o les capsetes.

 

Museu del Ferrocarril de Móra d'Ebre | Foto: Cedida
5. Un llegat industrial
A la nostra comarca podreu visitar dos centres d’interpretació relacionats amb el desenvolupament industrial. El Museu del Ferrocarril de Móra la Nova és un espai interactiu i multimèdia que aproxima els visitants a la realitat històrica del món del ferrocarril en un espai que ha estat rehabilitat i museïtzat. El Centre d’Informació de la Central Nuclear d’Ascó apropa al públic conceptes bàsics com l’energia.

 

Canterers | Foto: Cedida
6. Artesania i tradicions ancestrals
La comarca compta amb un col·lectiu molt ampli d’artesans. Entre aquests destaquen dos oficis que han mantingut arrels molt vives: l’ofici de canterer, lligat a Miravet i la seva ceràmica, i l’ofici de llatar, lligat a Rasquera i a l’artesania de la pauma. La majoria dels canterers de Miravet, dits així tradicionalment pel fet d’elaborar cànters, són a la Raval dels Canterers, on s’hi van assentar cap al segle XIX. Hi trobareu set tallers en actiu, restes d’antics forns i hi podreu comprar ceràmica, veure com treballen i, en algun d’ells, fer tallers de treball al torn.L’artesania de la pauma té al municipi de- Rasquera un dels reductes més importants de les nostres terres. La majoria de persones que mantenen la tradició són dones. En algunes cases del municipi de Rasquera hi podreu veure treballs fets amb pauma i comprar peces elaborades per aquestes artesanes.

Logos articles Ribera d'Ebre 2020

Més informació: 

A

També et pot interessar