Espectacles ebrencs Litterarum 2017

Foto: 

Cedida
Espectacles ebrencs de Litterarum 2017

Els espectacles de Litterarum amb segell ebrenc

La fira d'espectacles literaris de Móra d'Ebre presenta quatre propostes que traslladen les lletres dels creadors de les nostres terres a sobre l’escenari
Judit Monclús
,
12/05/2017
Espectacles
Des de la primera edició, Litterarum ha impulsat la producció d’espectacles basats en la literatura ebrenca o d’altres escriptors però realitzats per artistes ebrencs. En aquesta edició, una vegada més, les lletres del territori fan el salt de les pàgines fins a l’escenari. Així, la fira d'espectacles literaris que se celebra a Móra d’Ebre del 25 al 28 de maig us proposa descobrir fins a quatre espectacles literaris complets basats en la literatura de les nostres terres. Us els descobrim a Surtdecasa:

'La casa de la memòria', de Valer Gisbert a partir de textos d’Artur Bladé

Espectacle 'La casa de la memòria', de Valer Gisbert

En aquesta obra, el públic s’endinsarà en una de les caixes del fons de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre per descobrir les paraules del periodista i escriptor Artur Bladé i Desumvila. “És un espectacle que em van encarregar pel desè aniversari de l’Arxiu Comarcal, celebrat recentment. Vaig voler crear-lo d’una manera que trenqués amb el silenci i l’estudi associats a un espai com aquest”, explica Valer Gisbert, el seu creador. Es tracta d’una proposta de dansa, gestos i paraules creada a partir del dietari de l’exili de Bladé, on narra els sentiments que afloren quan ha de deixar la Ribera d’Ebre. Records, memòries, testimonis i sentiments del passat retornen en aquest espectacle de Gisbert.

  • imatge de control 1per1

Quan: Dijous, 25 de maig a les 19h a l’Arxiu Comarcal. Accés gratuït

 


'Dunes', amb Montse Castellà i Laura Borràs

Espectacle 'Dunes', amb Montse Castellà i Laura Borràs

Un poema és com una duna: l'arena són les paraules, la música el vent que les mou i els hi dóna forma.

Proposta a dues veus que marida la poesia i la música. La directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Laura Borràs, tria una cinquantena de les gairebé 200 postals literàries que té editades la ILC per construir un discurs que la cantautora Montse Castellà va amplificant amb cançons de Zoraida Burgos, Rosa Fabregat, Apel·les Mestres, Martí i Pol, Carranza, Rosales, Gerard Vergés, Jesús Moncada, Jesús Massip, Jesús Maria Tibau o Joan Pau Giner, entre d’altres. “Litterarum és com un riu que creix, com una riuada que ha vingut per quedar-se. És bonic parlar de norma i ja no d’excepció”, afirma Castellà sobre la Fira del Llibre Ebrenc i Litterarum. La creadora assegura que Litterarum no és només un espai on projectar els seus espectacles sinó que també incita els músics i artistes en general a compondre ja pensant en literatura i en poesia. “A part, esclar, de la satisfacció de poder crear i actuar a casa, que per a una persona com jo tan arrelada a la terra és important”, apunta.

“Litterarum no només dignifica la creació ebrenca, permetent-li un espai de difusió, també ajuda a projectar-la a la resta de Països Catalans en igualtat de condicions. Sempre he pensat que allò local és universal, quan li canto a l'Ebre i el defenso cantant-li i cantant-lo, estic cantant a tots els rius del món”, explica la cantautora tortosina. Al seu parer, posar l'Ebre al centre dels espectacles literaris ajuda al concepte d'equilibri territorial, de la mateixa manera que vertebra i equilibra que Litterarum se celebri a Móra d’Ebre, ja que el “rovell cultural pivota al llarg de tot el territori”. Sobre la projecció del segell ebrenc que propugna, ho té clar: “Els espectacles literaris no són millors o pitjors en funció d'on han estat creats sinó en base a la seua qualitat i amb Litterarum s'ha aconseguit demostrar que tot allò que es crea al voltant de l'Ebre i els seus afluents té una força especial i que està a la mateixa altura que la creació d'arreu”.

Quan: Divendres, 26 de maig a les 23:45h a la Llibreria Bassa. Accés programadors i convidats.

 


'Les passions de la Menestrala' de Valer Gisbert, inspirat en la novel·la homònima de Francesca Aliern

Espectacle 'Les passions de la Menestrala', de Valer Gisbert

L’espectacle explica la història de la Joana, una senyora que va viure a finals del segle XIX i principis del segle XX i que va haver de lluitar contra els convencionalismes de l’època, quan la societat menystenia les dones. Ella, però, plena d’ideals i avançada al seu temps, es va enfrontar als convencionalismes i va deixar empremta en la història que va servir també per marcar les generacions que van venir després. “Volem transmetre un univers femení des de diferents punts de vista i també des de diferents disciplines artístiques: dansa, poesia, projeccions, música...”, explica Gisbert. La proposta, carregada de llums i ombres, està protagonitzada per quatre actrius ebrenques que posaran cara a les pors i angoixes de la Joana en un espectacle que despertarà moltes emocions. “Aquí tenim una cultura molt potent i que sorgeixi aquesta proposta en què es pugui parlar d’escriptors d’aquí és una manera d’impulsar la literatura del territori i de donar a conèixer noves generacions perquè la coneguin des d’un altre punt de vista”, assenyala Gisbert, que recorda que els inicis són costosos –ell col·labora amb

Litterarum des del primer any de l’esdeveniment– però que a poc a poc la cita ha anat guanyant espectadors. “Es fan coses molt importants i molts programadors agafen propostes de Litterarum. La cultura ha d’anar endavant per moltes vies, no només per la de la gran ciutat”, afegeix.

Quan: Dissabte, 27 de maig a les 22:30h a La Llanterna Teatre. Preu: 10€
 

 

'Sense pistola', d’Artur Gaya, Laia Oliveras, Paco Prieto i Kike Pellicer

Espectacle 'Sense pistola'

Aquesta proposta recupera i musica poemes de l’obra Bes Nagana d’Enric Casasses. La Nagana és una marca de pistola tan popular a Rússia com el Colt ho és a Amèrica. Bes Nagana vol dir sense Nagana, sense Colt, sense pistola, sense pressa, amb calma, en pau… L’espectacle està interpretat a dues veus, guitarra i baix. “Vivim uns temps mancats de poesia i dels hàbits de llegir i d’escriure, tan essencials per alimentar l’ànima i la cultura d’un poble. Per això, Litterarum és una idea molt encertada i gosaria dir que fins i tot necessària”, assenyala Artur Gaya.

Com a motor per animar la creació d’espectacles literaris amb segell ebrenc, Gaya considera Litterarum una motivació, però amb matisos: “Dissortadament, l’interès pels espectacles literaris encara està molta distància de l’interès que la nostra societat genera sobre altres tipus d’espectacles no tan cultivadors de l’esperit crític”. A més, afegeix que impulsa el segell ebrenc, que necessita projecció però de la mateixa manera que ho necessiten altres segells d’altres territoris. “Personalment, m’interessa la creació ebrenca però també la del Maestrat, les Garrigues, la Ribagorça, o l’Empordà. Litterarum fa un esforç important però els que mouen els fils de la cultura al país també haurien de donar alguns pasos més per tal de que la projecció als mitjans sigue més democràtica i estigue a l’abast qualsevol creació d’interès”, rebla.

Quan: Diumenge, 28 de maig a les 15:30h a La Llanterna Teatre. Preu: 7€ (inclou dinar)
 

A

També et pot interessar