El Celler Bàrbara Forés obre les portes als secrets del vi

Aquesta Setmana Santa, visita la casa/celler del segle XIX i les vinyes de la família
Surtdecasa Ebre
,
27/05/2013
Menjar i beure
Bàrbara em dic. 100 quintals peso, qui no s'ho crego que em sospeso. Qui va dir aquesta frase allà pel segle XIX no és altra que la senyora gandesana que dóna nom a un dels cellers amb més projecció de la Terra Alta: el Celler Bàrbara Forés.
 
Al carrer Santa Anna, 28 de Gandesa està ubicada la sòbria casa pairal de la família Ferrer, una construcció del segle XIX de parets fermes i espais amplis que conserva l'austera elegància d'una família gandesana benestant. Documents recents certifiquen que aquesta casa va ser construïda per l'arquitecte tarragoní Ramon Salas Ricomà, autor, entre d'altres obres, de la plaça de bous de Tarragona.
 
És en aquest espai carregat de més de dos segles d'història on es fan vins tan coneguts com el Quintà - escollit com a millor blanc de la Guia de Vins de Catalunya-, el Coma d'en Pou o el més nou de la família, el Templari, un vi fet amb garnatxa negra i morenillo que s'elabora en una finca situada sota els cingles de roca calcària de la serra de Pàndols, indret també conegut com l'obaga de Tomaset.
 
Cinc generacions fent vi
Carme Ferrer forma juntament amb el seu home, Manolo Sanmartin, la cinquena generació al capdavant d'aquest celler que, ara més que mai, obre les portes al públic per donar a conéixer de primera mà tant el procés d'elaboració del vi com la història familiar que els ha portat a ser un dels cellers més reconeguts de Catalunya.
 
“El meu besavi Rafel Ferrer va ser un home emprenedor que, en temps de la fil.loxera, va portar nous peus americans per poder seguir cultivant la vinya”, explica Carme asseguda en una de les majestuoses estances  - ara convertida en el despatx d'una empresària del vi - del primer pis de la casa. "Ell era farmacèutic i despatxava medicaments al mateix temps que s'encarregava de fer vi", diu rememorant velles històries familars que van explicar-li els seus pares i que ara ella explica al seu fill, també de nom Rafel.
 
Van haver de passar gairebé cent anys per a que aquest celler creat a les primeries del 1900 fes un nou pas de gegant. I aquest no va ser altre que passar de produir vi a embotellar-lo i etiquetar-lo sota una marca comercial. “A finals dels anys vuitanta, la producció de vi es va començar a professionalitzar”, explica Carme, que diu que va ser l'Escola de Viticultura i Enologia del Priorat qui va incentivar a les noves generacions a remodelar els cellers i a ser més ambiciosos en la distribució comercial. 
 
Sota la marca Bàrbara Forés va començar, llavors, una aventura que va estirar altres cellers de la zona a fer aquesta transició. I qui era Bàrbara Forés? Doncs la mare de Rafel Ferrer; Una gandesana que va viure al segle XIX. “Per les fotografies i les històries que ens han explicat, sabem que era una dona ferma, de mirada pausada i esperançada”, relata Carme, que reconeix que uns atributs així encaixaven perfectament amb la filosofia que volien imprimir a la nova manera de fer vi. 
 
Visites a la casa i a les vinyes
La visita al celler també amaga una aventura encara més estimulant: trepitjar la terra on creix cadascuna de les vinyes d'on s'han fet els vins que també tastarem.
 
La família té actualment 20 hectàrees de vinyes repartides en 10 finques. En un recorregut per aquestes vinyes, podrem saber de primera mà de quines parcel·les surt cada vi. Per exemple, el Quintà, una de les joies de la família, s'elabora a partir de vinyes velles de garnatxa blanca ubicades en un terreny sorrós i de terra panal. En canvi, comprovarem com el vi Coma d'en Pou surt d'unes vinyes enclavades en terra  calcària de textura franca i amb presència de còdols
 
Al celler hi treballen 5 persones fixes, entre les quals es troba un enòleg. Ara és el Rafel, el fill de la Carme i el Manolo, qui se n'encarrega de fer que els seus vins es coneguin més enllà de les nostres fronteres. “Jo m'encarrego de la comunicació del celler, d'obrir noves vies cap a l'exportació així com d'altra faena del dia a dia”. De moment, un 40% de la seua producció l'exporten als Estats Units, Mèxic o el Japó i també a Bèlgica, Suïssa, Alemanya o Anglaterra.
 
*Tens una cita! El dissabte 30 de març, s'ha organitzat una visita guiada en què es podran tastar els vins de la casa, així com conéixer de primera mà com s'elabora el vi de manera tradicional entre les quatre parets d'una casa carregada d'història. El preu són 5 euros per persona. Si aquest dia no us va bé visitar el celler, sempre podeu fer-ho un altre dia trucant abans per reservar cita.
 
--
Tota la informació: 
 
     

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar