Foto: 

Núria Barberà
Vermut al Bar Mariola (Miravet)

Els millors vermuts de les Terres de l'Ebre

Després de 6 mesos de ruta us presentem el resultat de la nostra investigació
Núria Barberà i Josep Sabaté
,
05/08/2014
Menjar i beure
Anar a fer el vermut no és només anar a un bar i beure’t un vermut. És molt més. És tradició, és plaer, és companyia, és tertúlia, és relax, és felicitat i és una infinitat de sensacions que no es poden expressar amb una sola paraula. Fer el vermut és tot un ritual, molt habitual a Catalunya, que mereix ser disseccionat al detall. Si heu provat mai d’explicar-ho a una persona estrangera, segur que us ha costat mans i mànigues fer-li entendre. A casa nostra, aquest beuratge se serveix ben fresc i amb sifó, i s'acompanya d'uns musclos de les nostres badies, calamars a la romana que antigament pescaven els mateixos mariners, unes anxoves i quatre olives farcides. Ara, cada cop més no falten les patates de xips o de “xurrero” a la taula.

Fem una mica d'història...
El vermut a l'Ebre està molt arrelat. De fet, molts pobles tenen noms especials per referir-se a ell. Un dels més coneguts és el de 'Rapitenc', el nom amb el que es denomina el vermut amb sifó a La Ràpita. “El meu pare per allà als anys 70 treballava per a una licoreria de La Ràpita. Cada setmana pujava a la furgoneta per allargar-se a la Casa Miró de Reus per comprar vermut”, explica el rapitenc Camilo Reverté. “Molt abans, però, la gent ja hi anava a fer el vermut, la meua mare recorda quan ho feia amb els seus pares quan era joveneta al Can Bofarull, i enguany ja es jubila. Els caps de setmana, ja d'aleshores, era un ritual acudir amb la família o en cas dels més joves amb els amics a fer el vermut, i no un vermut. Cadascú tenia el seu lloc preferit. Els més adinerats, els patrons de barca, hi anaven en dissabte i diumenge, la resta ho feia només en diumenge. Era el protocol socialitzador d'abans d'anar a dinar i es posaven les millors mudes per fer-ho”. Molts eren els forans que van vindre a La Ràpita a fer el típic vermut. Va ser aleshores quan el propietari d'un local, Sangrías Camilo, el de La Pensió, va començar a servir el vermut com a "vermut rapitenc" entre els seus clients, com si es tractés d'una marca. Fins hi tot es va arribar al punt que es va patentar, però en aquest cas ho va fer un distribuïdor de begudes local, Ramonillo, i no el que el va popularitzar. 

Però el 'rapitenc' no és l'únic vermut famós a les nostres terres. A Benifallet, no es fa un vermut, es fa un 'sec', per la simple raó que és una beguda que es beu sense res - tradicionalment es bevia així perquè se servia sense acompanyament de tapes ni de musclos, olives, escopinyes, etc - i al Can Panxo te’l serveixen a una terrasseta al costat del carrer principal, on la ràdio dels altaveus amenitzarà lo moment del vermut. Un lloc autèntic i tradicional, tant que el sifó és “Made in Benifallet”. En canvi, al Pinell de Brai fer un vermut se li diu fer una 'bicicleta', una denominació que no hem pogut esbrinar quins són els seus orígens.

  • imatge de control 1per1

Surtdecasa busca el millor vermut de les Terres de l'Ebre

Hem fet molta volta i hem anat a una quantitat bastant gran de pobles i ciutats del territori a la recerca dels millors llocs on fer un vermut. Ens ha costat molt. No només perquè hi ha molts llocs on fan vermuts, sinó perquè és molt difícil, o fins i tot imposible, fer-ne una selecció. Hi ha bars de tota la vida on és tradició anar fer un vermut los diumenges. I també hi ha bars més nous on s’ha implantat recentment seguint les tendències més chic. Perquè anar a fer lo vermut està de moda. Gent gran i gent jove fan lo vermut . Modernets, hipsters i clàssics fan lo vermut. Gent jove I gent més gran fan lo vermut.

 


Un vermut amb un paisatge únic
A les nostres terres tenim paisatges que enamoren i, afortunadament, n’hi ha alguns que els podem apreciar asseguts a una terrasseta i fent un vermut. Llocs en alt que et fan oblidar problemes, preocupacions i maldecaps. T’asseus, demanes lo vermut i mires la bellesa del paisatge del voltant.

L’ermita de la Pietat (Ulldecona): Si encara no hi heu estat, us esteu perdent un dels paisatges de muntanya més captivadors de les Terres de l’Ebre. Lo vermut, acompanyat d'una variada generosa, de qualitat, i fins i tot, per als més llèpols, amb un bon pernil ibèric amb pa amb tomàquet, us fascinarà. Les vistes i l'olor a naturalesa, us acabaran d'enamorar. 
- On? Carretera Ulldecona-Tortosa, km 4,5

Vermut a l'Ermita de la Pietat d'Ulldecona

 


L’ermita de Mig Camí (Tortosa): Si agafeu un dia ventós, aneu en compte amb les bosses de patates, que volaran. Si sou caminadors, també hi podeu pujar caminant i després continuar fins al Coll de l’Alba. Lo vermut us servirà per agafar forces. Es crea un ambient familiar, on les ampolles de sifó són sovint l’excusa per a parlar amb la resta de clients.
- On? Carretera de la Simpàtica, 43500 Tortosa

Bar Mariola (Miravet): Aquest poble sol ser conegut pel seu castell, preciós, que t’acompanya durant una bona estona si vas pujant en cotxe riu amunt. Per entrar al poble, aconsellem anar pel pas de barca creuant lo riu Ebre, una experiència que et transportarà al passat, sent, a dia d’avui, un dels únics que queden a Europa. Per a fer un vermutet, hi ha diverses opcions a la primera plaça que trobes en baixar de la barcassa. T’asseguis al bar que t’asseguis tindràs unes vistes privilegiades de la immensitat del riu. Al Bar Mariola, en concret, lo plat de cloïsses i de musclos és generós.
- On? Plaça de l'Arenal, 43747 Miravet

Xapla (Tortosa): No hi ha dubte que una de les vistes més boniques que té Tortosa inclou dos coses: riu i castell de la Suda. Al Xapla ho podrem tenir tot alhora, sense moure’ns de la cadira. Si a més et demanes un vermut i l’acompanyes de calamars a la romana (casolans) i uns musclos al vapor, segur que et costarà molt abandonar el “xiringuito”.
- On? Passeig de l'Ebre, 2 43500 Tortosa

L’embarcador (Deltebre): Just al començament de Jesús i Maria, hi trobem l’Embarcador. Boniques vistes del riu, terrasseta baix l’ombra de les moreres, ambient familiar i jove... un lloc on hi aniràs a fer un vermut i t’hi quedaries a dinar. Lo riu Ebre farà de rerefons paisatgístic i l’atmosfera i el “bon rotllo” faran la resta. Lo variat és bo i abundant!
- On? Carretera Far de Buda, S/N,43580 Deltebre

 


Un vermut en un ambient únic
Us agrada fer lo vermut envoltats de gent que passa, taules plenes, amics, famílies...? En definitva, busqueu un ”ambientillo” de bar de poble de tota la vida? Aquí en teniu uns quants que no us decebran:

Bar Maria (La Ràpita): A La Ràpita no hi falten bars amb terrasseta. Quan fa bon temps, però, és fins i tot difícil trobar taules buides per a prendre un vermut. Al Bar Maria, si teniu sort de trobar lloc, us serviran ràpid i us llepareu los dits amb les safates, molt generoses, de navalles, musclos, peix fregidet i altres llepolies de mar. Si sou dels que us agrada posar-vos vatros mateixos lo sifó al vermut, ho haureu d’especificar.
- On? Carrer Sant Francesc, 35 43540 La Ràpita

Vermut al Bar Maria de La Ràpita

 


Mercat Municipal (Tortosa): Anar a comprar al mercat i fer un vermut abans de tornar a casa a preparar el dinar? És possible! La millor opció si estàs per Tortosa és, sens dubte, lo mercat. L’ambient dels dissabtes és dels més engrescadors i hi tenen cabuda gent de totes les edats. D’entre els bars de vermut, destaquem lo Bar Ester –amb terrasseta- i lo Bar Paquita –a dins-. Si teniu bastanta gana, al Bar Paquita fan uns bunyols d’abadejo boníssims!
- On? Plaça de la Pau, 1 / Av. Generalitat. 43500 Tortosa

La Lira Ampostina (Amposta): Quan parlem de “bon ambient”,per a gustos, colors. A Amposta, hi destaquem dos bars que, per la seua gent i per la seua tradició, ens ambienten de formes diferents: tenim La Lira, un bar de tota la vida on hi trobes l’ambient més semblant a allò que diríem “bar de poble”. Lo variat, a més, no és precisament d’aquells que et posen una oliva, una navalla i una escupiña per barba. És generós.
- On? Av de Santa Bárbara, 35, 43870 Amposta

La Pepa (Amposta): A banda, hi tenim també lo bar La Pepa, que ja no és tant un bar de poble, sinó més aviat un bar de noves tendències, amb un ambient més cultural, més “progre”, i on s’hi reuneixen persones d’edats diferents però amb estils i modes similars. Anar a fer un vermutet a La Pepa és una mica com anar a un concert, una exposició o una pel·lícula en V.O. Modernets ebrencs, aquí teniu un temple!
- On? Carrer Sant Josep, 11 (Avinguda Alcalde Palau), 43870 Amposta.

Bar Grau (Horta de Sant Joan): Horta de Sant Joan de per si, ja té un encant especial. I una de les places que més concentren l’encant del poble és la plaça dels cafès. Entre setmana o en cap de setmana, sempre hi ha ambient. Anar a fer un vermut allà és, per tant, trobar- se amb mig poble que llegeix lo diari, fa una parada abans de dinar, o queda per a petar la xerrada amb amics. Destaquem lo variadet del Bar Grau.
- On? Plaça Catalunya 8, Horta de Sant Joan

Vermut al Bar Grau d'Horta de Sant Joan

 


Bar Ximo (Xerta): De Xerta hem conegut lo bar Ximo, situat a la Plaça Major del poble, al costat de l’església, la qual cosa implica moviment de gent, bon ambient i públic de totes les edats. Per a acompanyar lo vermut, serveixen un variat de boquerons, carxofetes i olives, tot regat amb un toc boníssim de vinagre.
- On? Paça Major, 16, Xerta.

Vermut al Bar Ximo de Xerta

 

La qualitat al paladar
Allò important, dirien alguns, és el paladar. Encara que el prenguem en una tasca fosca o a l'aire lliure, el que realment importa és el gust del vermut i la qualitat d'allò sòlid que l'acompanya. Alguns són originals, altres són selectes i altres generosos, però tots destaquen per tenir una bona teca.

Lo Barril (La Ràpita): La Ràpita és un dels llocs que on més vermuts de qualitat hi ha per metre quadrat. En aquest lloc el que més triomfa és la teca que acompanya el vermut. Tallarines, navalles, calamars, polp, tot molt fresc i cuinat de manera senzilla. És el lloc on van els rapitencs així que no t'equivocaràs. Si el trobes ple, pots optar per altres llocs molt recomanables com El Club Nàutic, La Bodega, Lo Pepet, Lo de Coca, Tasca la Nova, La Moderna o la mateixa Llotja de Peix.
- On? Sant Isidre 30, 43540 La Ràpita

Ribera (Tortosa): Que aixequi la mà qui sigui de Tortosa i no hagi anat mai a fer un vermutet al Bar Ribera! Sens dubte, és un dels llocs més típics del vermut tortosí. Hi va la gent que surt de missa, hi van famílies amb xiquets petits, hi van parelles, amics i gent gran. Lo vermut no és lo més destacable, però lo variat no té pèrdua. Si no dieu lo contrari, us el serviran en plat individual perquè ningú es baralli per l’oliva de la vergonya!
- On? Avinguda de la Generalitat, 77 43500 Tortosa

Bar Moreno (Alcanar): És un dels bars més clàssics d'Alcanar, on des dels anys 40 tots els diumenges s'han servits vermuts. Te'ls solen presentar amb la clàssica safata de barqueta blanca plena de conserves. Ells l'anomenen “la variada” i porta musclos, anxoves, cloïsses i olives. Si tens més gana, pots optar per les ja molt globalitzades patates xips.
- On? Plaça Major, 2, 43530 Alcanar

Turú (Móra d’Ebre): En aquest bar de Móra d'Ebre porten 50 anys servint vermuts amb sifó. Els cambrers normalment te'l serveixen amb unes patates gentilesa de la casa però et recomanem que demanis una sèpia a la planxa amb all i julivert, o unes sardines a la planxa. Tampoc falten altres tapes més d'interior, com els pintxos de carn o els patates braves.
- On? Avinguda Comarques Catalanes, 1, 43740 Móra d'Ebre

La Taverneta (l’Ampolla): A la Taverneta no només s’hi fan vermuts, també et pots posar les botes! D’aquí hi destacaríem lo peixet fresc i el marisc, i la bona relació qualitat-preu. Lo vermut, aquí, podria ben bé ser una excusa per a xalar de valent xuclant musclos i tallarines. 

Vermut a La Taverneta de L'Ampolla

 

Petit Cafè (Amposta): A la capital del Montsià hem trobat un restaurant al costat del pont que, a banda del menú i la carta per a un dinar i sopar de categoria, també hi fan vermuts completíssims. I aquí, quan parlem de vermut, ens fixem molt més amb la teca que l’acompanya que no pas amb la beguda en si. Des de calamars a la romana casolans, fins a tallarines i musclos, passant per torrades amb embotit, xipirons arrebossats i pintxos ben originals. Aneu en compte perquè segurament haureu de fer més d’un vermut, si voleu provar-ho tot!
- On? Avinguda Alcalde Palau, 3, 43870 Amposta

  Vermut al Petit Cafè d'Amposta

 

Núria Barberà i Josep Sabaté, en plena cerca dels millors vermuts de les Terres de l'Ebre. Bona feina! 

Josep Sabaté i Núria Barberà

A

També et pot interessar