La Fil·loxera Vastatrix

Aprenent a estimar el vi
Surtdecasa Ebre
,
01/04/2011
Menjar i beure
Si us parlen de la fil·loxera, a la majoria us vindrà al cap l’insecte causant de la malaltia que va devastar les vinyes catalanes a finals del segle XIX i principis del XX. Però si sabeu donar-li la volta i reescriure-la en majúscules amb nom i cognoms, Fil·loxera Vastatrix, no us estareu referint a la plaga, sinó a una associació cultural creada per difondre la cultura del vi a les nostres terres.
 
Des de fa uns anys, la Ribera d’Ebre viu un període d’eclosió de vins i de joves viticultors que l’estan convertint en un territori de forta competència amb les veïnes Priorat i Terra Alta, comarques vinícoles per excel·lència. Ja d’antany, el principal cultiu d’aquesta comarca era la vinya, que havia ocupat el 48% de les plantacions, però des de finals del segle XIX, quan va ser atacada per la fil·loxera, es va substituir per altres tipus de conreus, sobretot per les oliveres. Malgrat això, molts joves (i no tan joves) agricultors de la zona han decidit tornar als orígens.
 
La revaloració del vi i l’auge d’aquesta cultura ideal per a paladars consentits n’ha fet augmentar el seu consum, al mateix temps que n’ha despertat l’interès del públic per descobrir què s’amaga més enllà de l’ampolla.
 
Amb la combinació d’aquestes dues realitats, el maig de 1996, es va fundar a Móra la Nova l’associació Fil·loxera Vastatrix. Amb tan bon cultiu a la vora, s’havia d’aprofitar l’ocasió per promoure els vins que es produeixen a la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i el Priorat, és a dir, les D.O. Montsant, Tarragona, Terra Alta i Priorat.
 
La Fil·loxera Vastatrix compta actualment amb uns 140 socis (només compten un soci per parella, o sigui que, calculeu!) que es reuneixen periòdicament per fer allò que més els agrada: tastar vins. L'activitat de l’associació gira al voltant d'un sopar mensual, en el transcurs del qual es tasten vins de la zona i se'n presenten d'arreu del món. Encara no coneixeu el merlot californià o la garnatxa australiana?
 
Però realment cometeu pecat si encara no heu descobert els negres, rosats i blancs que es produeixen en terres ebrenques. En un dels darrers sopars organitzats per la Fil·loxera, els vins de la Ribera d’Ebre en van ser els protagonistes. Segons Joan Asens, un del enòlegs que sempre ha estat implicat en el projecte de La Fil·loxera, aquests vins són mediterranis, frescos i concentrats. Asens va destacar la il·lusió que es palpa en els nous projectes vinícoles de la comarca, al mateix temps que va remarcar que es tracta d’una zona que pot obrir-se un bon camí en el món del vi.
 
I és que per començar amb bon peu, la Fil·loxera Vastatrix us pot ajudar a introduir-vos en aquest món ja que, a més a més dels sopars amb tast de vins inclosos, també organitza cursos de tast per modular el vostre paladar i distingir un jove d’un criança, identificar el llagrimeig del vi a la copa, saber si un vi és més carbònic, notar-lo afruitat, etc.
 
L'associació també col·labora amb la comissió de la Fira del Vi de Móra la Nova, tant en la seua organització com en el concurs de vins i en la presentació dels vins novells que tenen lloc en el marc de la fira. Aquest esdeveniment ja s’ha convertit en un clàssic i cada any són més els interessats que hi acudeixen a degustar in situ les darreres propostes vinícoles d’arreu.
 
La Fil·loxera Vastatrix està en contacte permanent amb enòlegs de referència, amb productors, i realitza un seguiment de guies, revistes i webs especialitzades per assabentar-se de les novetats que apareixen al mercat i organitzar els seus habituals tasts de vins. D’aquesta manera donen a conèixer els vins de diferents zones, els vins que surten nous, els que tenen bona puntuació a les guies especialitzades, etc.
 
Hi ha molts factors que diferencien els vins entre sí: les varietats de raïm, la terra on es cultiva la vinya (el terroir), el procés d'elaboració... Per fer que sigui especial cal un tret diferencial que transmeti unes sensacions que colpegin qui el tasta, ja sigui entès o aliè en la matèria: calidesa, frescor, una textura, l'aroma o un pas llarg de boca, entre d’altres.
 
La cultura del vi cada cop és més present per damunt de qualsevol moda passatgera. La Fil·loxera anima tothom a descobrir-la. Els motius? La curiositat pel món del vi ens porta a apropar-nos a la terra, a l'agricultura, a les tècniques d'elaboració, al ritual del tast, al disseny del producte, de la presentació, de les copes, a l'arquitectura... Desperta l'interès per altres zones geogràfiques i ens fa viatjar! Quina millor excusa que fer-ho entre copes?
 
I és que si el déu Bacus en bevia, natros no serem menys! In vinum veritas!
 
 
Associació Cultural La Fil·loxera Vastratix
President: Joan Ramon Casanova Falcó
C/ l’Hostal, 3
43770 - Móra la Nova
Contacte: lafil.loxera@hotmail.com

A

També et pot interessar