Música&Patrimoni

Foto: 

Cedida

12 propostes musicals en espais simbòlics

El Museu de les Terres de l'Ebre programa el cicle de concerts “Ebre, Música & Patrimoni”
Anna Zaera
,
30/06/2015
Música
Trencar amb la idea de “tradició” com a concepte que remet a una herència immutable i monolítica. Aquest és l'objectiu de la primera edició del festival “Ebre, Música & Patrimoni” que tindrà lloc aquest estiu a diferents poblacions les Terres de l'Ebre. La música serà, en aquest cas, el llenguatge - universal - capaç d'unir passat, present i futur a través de dotze concerts de música en espais naturals i arquitectònics simbòlics com les oliveres mil·lenàries, la serra de Pàndols, les barraques de la Serra del Montsià o les pintures prehistòriques de l'Ermita de la Pietat. “Re-interpretar, reconnectar, rellegir i redescobrir, a través del llenguatge musical, una riquesa patrimonial i cultural que sovint el públic absorbeix des d’un únic punt de vista”, diu un dels comissaris del certamen, Agustí Vericat. Les interpretacions i les obres que es generaran en aquests espais seran, en moltes ocasions, efímeres i úniques, ja que sorgiran de l'experimentació del moment i estaran vinculades amb l'entorn on s'interpretaran. Hem volgut resumir en què consistiran aquests 12 concerts-accions que tindran lloc durant l'estiu.

1. L'espai és música a recórrer
Els museus com a centres aglutinadors de patrimoni i irradiadors de cultura representen aquests espais físics des d'on s'interpreta el passat per poder projectar-se al futur. Aquesta primera acció transcorrerà a les instal·lacions del Museu Terres de l'Ebre, des d'on el clarinetista Miquel Àngel Marín i el violoncelista Oriol Aymat faran un recorregut per les diferents estances del Museu, que inspiraran les seves intervencions musicals improvisades. La música clàssica i experimental es convertirà en l'eina de connexió i vibració entre arrels i contemporaneïtat. L'exemple que els museus també són un ens viu, subjecte a les intervencions d'aquells que el transiten.
Quan? Dia 1 de juliol a les 19h al Museu Terres de l'Ebre d'Amposta.

2. Jazz al pati dels llimoners
El jazz, aquesta música del Nou Món que va començar a interpretar-se als suburbis de Nova Orleans, s'ha convertit des de fa uns anys en un element més que conforma l'identitat estival tortosina. Una anologia imaginària entre el riu Mississipí i el riu Ebre que posa de manifest la resistència festiva de territoris situats als límits - o a les desembocadures - i apartats dels llocs de poder. En aquest cas, el Pati dels Llimoners de l'Antic Escorxador de Tortosa - ara convertit en Museu - serà l'espai on actuarà la formació Benjamin León Quartet, una actuació també emmarcada en la XXII Mostra de Jazz de Tortosa. No existeix un lligam entre l'espai i la música, fet que demostra que és possible donar noves vides i re-interpretar part de la nostra herència patrimonial. Qui s'havia de pensar que en un lloc on es sacrificaven animals al segle passat s'acabaria vibrant amb les improvisacions del jazz?
Quan? Dia 1 de juliol a les 22.30h al Pati dels Llimoners del Museu de Tortosa.

3. Música electrònica a l'Ermita
Les pintures rupestres dels abrics de la Serra del Montsià són els vestigis més antics de les cultures que van habitar el nostre territori fa milers d'anys. Aquestes representacions pictòriques són la prova que des de sempre l'ésser humà ha sentit la necessitat de deixar una empremta en els espais que habita. Una empremta del seu sentir social, espiritual i fins i tot religiós. Per això, el mestre de viola de roda, Adrià Grandia, i el polifacètic creador electrònic Vicent Fibla portaran a la Cova Fosca o Abric IV de l'Ermita de la Pietat d'Ulldecona una arriscada proposta que combina, amb el filtre de la tecnologia, sonoritats arcaiques amb postmodernes, a través de pedals, loops i xips. Una espècie de re-interpretació dels “protocols” o “rituals” que tenien lloc en aquells moments, però ara des d'una visió gairebé futurista. D'un fet orgànic a un fet digital. Lligar el passat prehistòric amb una contemporaneïtat gairebé futurista en una acció sonora que serà única i efímera.
Quan? El dia 11 de juliol a les 20h als Ciar Abrics de l'Ermita d'Ulldecona (cal inscripció prèvia).

  • imatge de control 1per1
4. Música de banda a la Serra de PàndolsEl nostre passat més cruent està cada cop més sotmès a la revisió de les nostres mirades actuals. Poc a poc, anem redescobrint - i situant en una cronologia digna - els espais de la Batalla de l'Ebre a través de manifestacions socials més contemporànies com la cultura del vi o la cultura de l'activitat física vinculada a l'entorn. En aquest cas, la Cota 705 el punt més elevat d'on es van llençar els atacs contra els republicans, i convertit espai d'homenatge als combatents de la Lleva del Biberó, serà un escenari musical des d'on s'interpretaran les peces musicals de la Banda Municipal de Música de Benissanet. Melodies arranjades per a banda que faran recobrar la vida i l'espiritualitat en aquest paratge on tantes persones van perdre la vida i els seus somnis de joventut.
Quan? El dia 17 de juliol a les 20h a la Cota 705 a Pinell de Brai.

5. Música al Poblat Iber de la Moleta del Remei
L'Escola de Música d'Alcanar està preparant un espectacle que combinarà les variacions de llum de la posta de sol amb els sons de les percussions, els vents i les cordes en un enclavament costaner que, segons els estudiosos, va pertànyer a la tribu ibèrica dels ilercavons. El que va ser, fa milers d'anys, un punt estratègic d'intercanvi comercial i de vida quotidiana entre el riu Ebre i la Mediterrània, es convertirà ara en un espai des d'on tornar a reviure les interaccions d'una comunitat aglutinada al voltant de la música de banda, una de les manifestacions culturals més habituals al sud de Catalunya i al País Valencià. Un espectacle únic que jugarà amb la il·luminació dels diferents espais del poblat íber i que es preveu, com la majoria d'accions d'aquest cicle, irrepetible.
Quan? El dia 26 de juliol a les 21h al Poblat Iber de la Moleta del Remei d'Alcanar.

6. Fibres harmòniques al Mas de Barberans
Aquesta actuació representa l'evolució de la representada l'any passat en el cicle 'Ebre, Art & Patrimoni' en què es va fer una Exposició Col·lectiva d'Escultura Sonora. Els artistes sonors Vicent Matamoros i Martí Ruids seran els encarregats d'experimentar un altre cop amb les fibres vegetals per intentar que aquestes puguin convertir-se en instruments, capaços de generar diferents sons. Uns instruments que es tocaran en un combo que tindrà lloc a les pròpies instal·lacions del Museu de la Pauma, un temple de la recuperació de les fibres vegetals com a forma no tan sols d'artesania sinó també d'art contemporani a través de l'arquitectura efímera.
Quan? El dia 2 d'agost a les 18h al Museu de la Pauma del Mas de Barberans.

7. El so de la terrissa
La producció de terrissa és una activitat artesanal - d’origen ibèric i musulmà - força arrelada en algunes poblacions de les Terres de l’Ebre com per exemple La Galera. Per a l'ocasió, la terrissa s'ha vinculat amb la música a través de la creació d'instruments de vent fets amb aquest material i que s'uniran a les interpretacions de les partitures que la Banda de Música de Sant Llorenç de La Galera interpretarà a la plaça del poble. El mestre terrissaire Joan Cortiella, l'únic en actiu a la població, ha estat l'encarregat de moldejar i coure aquests instruments, que generaran sons diferents als que estem acostumats a sentir en una banda.
Quan? El dia 11 d'agost a les 21h a la Plaça d'Espanya de la Galera.

8. Harmonies barroques a la Barraca de Quicolis a Freginals
La Serra del Montsià ha estat tant un espai natural com cultural. Una serra que sempre ha estat humanitzada i de la que es conserven algunes manifestacions culturals com la pedra seca, la ramaderia o els conreus. El Duo Stradivari que interpreta música neoclàssica i barroca s'instal·larà en aquest espai per rellegir el paisatge i fer una oda a la bellesa natural. Està previst que un piano de cua sigui el protagonista estètic i el convidat de luxe enmig d'aquesta vegetació mediterrània que marca la idiosincràsia del lloc.
Quan? El dia 15 d'agost a les 20h a la Barraca de Quicolis dels Freginals.

9. Ensemble de Metalls a la Torre de la Carrova
La Carrova, per la seva ubicació, ha estat habitada des dels temps remots de la humanitat fins a l'actualitat. Gent del Neolític, ibers, romans, andalusins, hospitalers, monjos cistercencs i pagesos han deixat testimonis del que va ser la seva vida aquí. És per això, que, si ho pensem bé, podem reproduir totes les històries de vida que s'han succeït en aquest enclavament sense interrupció. Aquesta riquesa de vivències serà evocada pels músics de la Unió Filharmònica, que faran sonar un conjunt de metalls. Un trànsit de civilitzacions marcats pels ritmes musicals.
Quan? El dia 22 d'agost a les 20h a la Torre de la Carrova d'Amposta.

10. Riu en So al Museu de la Mar de l'Ebre La tradició marinera marca la idiosincràsia de la vida rapitenca. Tot i l'arribada del turisme i la crisi de l'ofici de pescador, aquest poble mariner conserva moltes de les dinàmiques de la vida que naixia al costat del mar. Els cants de taverna dels pescadors, l'algaravia dels mercats del peix, els balls de la plaça... Amb aquesta perspectiva en ment, el conjunt Riu en So, que parteix de la recuperació de la música d'arrel tradicional per fusionar-la amb músiques més contemporànies com ara el jazz, serà l'encarregat de crear versions d'aquestes cançons de taverna i interpretar-les davant del Museu de la Mar de l'Ebre, un espai on es recullen totes aquelles històries i objectes vinculats amb la pesca i la vida quotidiana dels pobles costers.
Quan? El dia 28 d'agost a les 20h al Museu de la Mar de l'Ebre de la Ràpita.

11. Música de banda a les oliveres mil·lenàries
La Serra de Godall ha estat testimoni dels canvis de la pagesia, ha estat subministrador de tradicions gastronòmiques i també ha marcat el caràcter d'homes i dones de la zona. Com explica Agustí Vericat, “si aquestes oliveres tenen més de mil anys de vida, vol dir que per aquí han passat moltes coses. Microcanvis climàtics, epidèmies, gelades, etc”. El més fascinant és que aquestes oliveres continuen sent una part del paisatge, i el fet d'interpretar música en directe en aquest entorn, els aporta a elles, i als assitents, una experiència nova que quedarà registrada en aquesta història imparable del temps. La Banda de Música de Godall, una agrupació amb una gran tradició, serà l'encarregada d'omplir de sons aquesta tarda de setembre.
Quan? El dia 12 de setembre a les 19ha l'Àrea de les Oliveres Mil·lenàries del Pou de les Piques de Godall.

12. Música de banda a la Foia
Del paisatge sec a un dels entorns humits més singulars de la comarca del Montsià, les Basses de la Foia. Un contrast que també s'ha volgut posar de manifest amb l'elecció d'aquest paisatge ubicat al terme municipal de Masdenverge. Aquest és un lloc on circula l'aigua metàfora del fluir dels temps i la natura. Aquí la Unió Musical de Masdenverge interpretarà les seves partitures fora dels espais en què habitualment ho fa. Perquè la música surt, en aquest cas, dels programes de festes, de l'asfalt dels carrers del poble, per trepitjar la terra i fusionar-se amb la vegetació.
Quan? El 19 de setembre a les 12 a l'Espai Natural de les Basses de la Foia de Masdenverge.

 

    • imatge de control 1per1

    Més informació: 

    Per consultar el programa cliqueu aquí

    A

    També et pot interessar