Joventuts Musicals de la Sénia

Foto: 

Cedida

El pelegrinatge musical de La Sénia a Montserrat en 5 passos

Joventuts Unides inicia una sendera de concerts que els portarà de La Sénia a Montserrat en nou etapes
Anna Zaera
,
08/08/2016
Música
El camí ja ha començat! Prop de 40 persones caminaran cada dia per arribar a Montserrat. Aquesta experiència inèdita commemora els 50 anys d'existència de l'entitat musical Joventuts Unides de La Sénia i consistirà en recórrer la geografia catalana del 6 i el 14 d’agost formant una sendera de concerts que portarà els pelegrins fins a la muntanya sagrada, lloc amb una càrrega simbòlica especial pel fundador de l'entitat, Andreu Martínez. Hem preparat un resum de la filosofia que motiva aquesta peculiar iniciativa.

1. El pelegrí musical
Un pelegrí és un viatger que visita algun lloc sagrat. Etimològicament pelegrí significa expatriat o estranger i la connotació religiosa la va adquirir per la naturalesa dels llocs on es duia a terme el pelegrinatge. El motiu d'aquest pelegrinatge és fer un homenatge al fundador de l'entitat, Andreu Martínez, que fa 10 anys ingressà com a monjo a la comunitat benedictina de Montserrat. "La idea és fer arribar la nostra música, i aquesta música tan especial del 'Llibre Vermell', per les diferents poblacions que formen la ruta", assegura Cinta Ollé, coordinadora de la iniciativa. Aquest llibre inclou un recull de cants i danses dels pelegrins de procedències diverses que s'esbargien a la plaça davant de l'església de Montserrat durant el segle XIV. 

2. La convivència intergeneracional
"La veritat és que està sent molt gratificant perquè tothom està col·laborant molt. Estem fent una convivència. Com a escola de música ja teníem experiència d'haver conviscut, però sempre amb persones de la nostra edat, sempre per parcel·les", diu Natàlia Jiménez, una de les participants en l'experiència. I és que Joventuts Unides és una entitat musical que aplega una escola de música reconeguda pel Departament d'Ensenyament, amb les formacions vocals i instrumentals que se'n deriven corals Infantils de petits, mitjans i grans, i conjunts instrumentals. A part, també aplega un Cor Jove i una Coral Polifònica, com també el Grup Dolçainer, que manté viva la música tradicional i local. "De passar temps amb la gent fent coses que no són música, es crea un esperit molt bonic", diu Jiménez quan porten tres dies de recorregut i ja han sortit de les Terres de l'Ebre direcció nord. "Estem dormint en albergs, en escoles o en poliesportius, depèn del que ens ofereix cada municipi", assegura Ollé.

3. Esperit col·lectiu
"Jo he caminat les diferents etapes, et canses, arribes cansat, i els concerts són molt distesos, molt orgànics, sense nervis", assegura Josep Ollé, un altre dels participants. Així, més que un ritual formal, els concerts representen una part més de l'activitat compartida diària. "Constantment hem d'improvisar, veure com solucionem possibles desencaixos, tant en la caminada com en els concerts", assegura Josep. "Per exemple, ahir faltava un instrument, que és el bombardí, i vam haver de fer un seguit de canvis per poder tocar les peces previstes", continua. De fet, les Joventuts Musicals es van arribar a plantejar que els concerts fóssin improvisacions a les places dels pobles, però finalment, per qüestions de logística, es va decidir que seria millor fer-ho a les esglésies o als auditoris i teatres locals, explica Ollé.

4. Caminar i la natura com a font d'inspiració
La majoria dels trams caminats recorren els GRs catalans. Paral·lelament, els familiars acompanyen la comitiva amb cotxes per a aquesta finalitat, que també serveixen com a suport logístic per transportar tots els instruments i material necessari per al viatge. "Normalment fem uns 15 o 20 km al matí, i les tardes les destinem als assajos", assegura Cinta Ollé. La solidaritat, el treball en equip i el respecte al medi ambient també són els valors que es deriven d'aquesta experiència, que s'espera que pugui portar a molts dels pelegrins a conèixer espais naturals que mai abans havien contemplat. De fet, com en totes les experiències d'aquest tipus, poder observar la transformació del paisatge a mesura que es camina, és una de les sensacions més interessants del trajecte.

5. La ruta
La ruta cap a Montserrat té com a punt d'inflexió el monestir de Vallbona de les Monges, ubicat a la demarcació de Lleida. "L'entitat havia col·laborat i fet concerts en aquest espai", diu Cinta. Per arribar aquí, les Joventuts Musicals van sortir de La Sénia el dissabte dia 6 d'agost en direcció a Ulldecona i a Masdenverge on van fer el primer concert. Avui es troben a L'Hospitalet de l'Infant i continuaran la ruta a través de Mont-roig del Camp, La Canonja, Vallbona de les Monges, Mediona, Piera i, finalment, Montserrat, on està previst que arriben el dia 13 d'agost per fer l'últim concert a la Basílica de Montserrat el dia 14 d'agost.

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar