Foto: 

Albert Garcia
Vista aèria del jaciment

Font de la Canya: cabassos d’informació sobre l’origen de la vinya i el vi

Una guia divulgativa presentada recentment recull les múltiples troballes del jaciment arqueològic d’Avinyonet del Penedès, que es considera l’origen de la vinya i del vi a Catalunya
Goretti Martínez
,
23/09/2015
Entorn
Si no coneixeu el jaciment arqueològic de la Font de la Canya (Avinyonet del Penedès), no podem deixar de recomanar-vos que li feu una visita en companyia dels arqueòlegs que hi treballen des de fa quinze anys. El turó de la Font de la Canya és una autèntica mina de troballes que està permetent documentar la vida dels ibers penedesencs, els orígens del cultiu de la vinya, l’elaboració del vi a l’antiguitat i el seu consum en aquella època.

El jaciment està situat estratègicament al “cor del Penedès” i ha tingut una ocupació continuada durant 500 anys, entre els segles VII i II abans de Crist. L’assentament va funcionar com a centre de mercaderies de l’antiguitat obert al Mediterrani, amb zones d’hàbitat i diversos espais de treball logístic, a més d’un amplíssim camp de sitges. Troballes com grans concentracions de llavors de raïm i multitud d’estris relacionats amb el consum i l’elaboració del vi, des d’àmfores i morters fenicis, fins a podalls, cullerots i gerres, demostren que al Penedès es feia vi molt abans del que es pensava.

Tota aquesta informació que han anat recollint els arqueòlegs, l’expliquen amb passió i tenacitat. No ens volen ensenyar pedres i pols. Ens volen traslladar a aquells anys, que sapiguem com vivien, que entenguem com funcionava aquella societat, que arriben a fer i a tastar el vi que ells bevien. Però el treball dur i constant d’arqueòlegs i estudiants no és suficient per a mostrar al públic el gran potencial del jaciment penedesenc. També calen recursos econòmics per seguir excavant, analitzar les troballes, museïtzar l’espai i difondre tota la informació que generi.


Alumnes de l'escola Montcau (Gelida) en el transcurs d'una visita al jaciment

Poc a poc es van fent passes endavant: el jaciment és obert al públic des de l’any passat a través de visites que es concerten a l’Ajuntament d’Avinyonet, s’han arreglat els camins i s’ha instal·lat una senyalització millor. S’han fet una bona pila de tallers, sobretot dirigits a escolars, en què els participants s’havien de convertir en arqueòlegs per un dia, filtrar cabassos de terra i destriar tot allò susceptible de tenir interès, des de llavors fins a restes metàl·liques, per després analitzar-ho.


El taller ArqueoVitis: sentir-se arqueòleg per un dia

En aquesta línia d’avenços, que esperem que siguin molts més, s’acaba de presentar el llibre-guia arqueològica “La Font de la Canya, un centre de mercaderies de la Cossetània Ibèrica”, dels autors Dani López (coord.), David Asensio, Rafel Jornet i Jordi Morer, editat per l’Institut d’Estudis Penedesencs amb el suport de l’Ajuntament d’Avinyonet del Penedès. La publicació és la número 200 de la col·lecció de l’IEP i el preu venda públic del llibre és de 20€.

Per saber una mica més sobre aquesta publicació i sobre Font de la Canya li hem demanat al Dani López, un dels responsables de les excavacions i coordinador de la guia (a més d’un autèntic entusiasta de la seva feina), que ens respongui aquestes preguntes:


- Què és el jaciment de la Font de la Canya i per què és important?
És un centre de mercaderies de l’antiguitat que disposa de la prova arqueològica fefaent de producció de vi i cultiu de vinya al segle VII aC. Actualment és el jaciment arqueològic que més dades està aportant sobre els inicis d’aquest fruiter que tan ha marcat (econòmicament, socialment i culturalment) el Penedès i Catalunya.

- Quines característiques té la guia que s'acaba de presentar?
És una guia que està adreçada a públic no especialitzat amb més d’un centenar d’imatges, fotografies i dibuixos realitzats expressament per aquesta publicació. És un resum dels 15 anys de recerca efectuada al jaciment i presenta de forma detallada la zona d’hàbitat del segle III aC, que serveix per acompanyar amb la visita in situ al jaciment.

- Què representa tenir un document com aquest?
Per nosaltres representa un bona carta de presentació del projecte arqueològic de la Font de la Canya. No cal dir que la totalitat d’autors i col·laboradors de la guia han realitzat la feina de forma altruista. El llibre resulta una eina ideal per donar a conèixer i divulgar el patrimoni iber que tenim al territori i per indagar en els orígens de la tradició vitivinícola del Penedès. Esperem, doncs, que el llibre serveixi per animar a institucions publiques i privades a augmentar la dotació econòmica destinada a la investigació en aquest important jaciment Actualment és molt limitada, d’uns 8.000€ anuals.

- A qui va adreçat el llibre-guia?
A tot tipus de públic i lectors, amants de la història, l’arqueologia i la vinya i el vi. - En què s'ha de convertir el jaciment en el futur? En una autèntica estació arqueològica de recerca, experimentació i difusió dels orígens de la vinya i el vi al Penedès i de la cultura dels ibers a Catalunya. A més, treballem perquè esdevingui, entre altres, un centre de dinamització econòmica i cultural d’Avinyonet i del Penedès, dins de l’enoturisme. Font de la Canya és i serà, doncs, el primer punt de visita obligat per a tot aquell que es vulgui conèixer l’origen vitivinícola penedesenc.

Més informació: 

Entreu al blog de Font de la Canya per descobrir que és molt més que un jaciment.

A

També et pot interessar