Jump to navigation
El jaciment està situat estratègicament al “cor del Penedès” i ha tingut una ocupació continuada durant 500 anys, entre els segles VII i II abans de Crist. L’assentament va funcionar com a centre de mercaderies de l’antiguitat obert al Mediterrani, amb zones d’hàbitat i diversos espais de treball logístic, a més d’un amplíssim camp de sitges. Troballes com grans concentracions de llavors de raïm i multitud d’estris relacionats amb el consum i l’elaboració del vi, des d’àmfores i morters fenicis, fins a podalls, cullerots i gerres, demostren que al Penedès es feia vi molt abans del que es pensava.Tota aquesta informació que han anat recollint els arqueòlegs, l’expliquen amb passió i tenacitat. No ens volen ensenyar pedres i pols. Ens volen traslladar a aquells anys, que sapiguem com vivien, que entenguem com funcionava aquella societat, que arriben a fer i a tastar el vi que ells bevien. Però el treball dur i constant d’arqueòlegs i estudiants no és suficient per a mostrar al públic el gran potencial del jaciment penedesenc. També calen recursos econòmics per seguir excavant, analitzar les troballes, museïtzar l’espai i difondre tota la informació que generi.Alumnes de l'escola Montcau (Gelida) en el transcurs d'una visita al jacimentPoc a poc es van fent passes endavant: el jaciment és obert al públic des de l’any passat a través de visites que es concerten a l’Ajuntament d’Avinyonet, s’han arreglat els camins i s’ha instal·lat una senyalització millor. S’han fet una bona pila de tallers, sobretot dirigits a escolars, en què els participants s’havien de convertir en arqueòlegs per un dia, filtrar cabassos de terra i destriar tot allò susceptible de tenir interès, des de llavors fins a restes metàl·liques, per després analitzar-ho.El taller ArqueoVitis: sentir-se arqueòleg per un diaEn aquesta línia d’avenços, que esperem que siguin molts més, s’acaba de presentar el llibre-guia arqueològica “La Font de la Canya, un centre de mercaderies de la Cossetània Ibèrica”, dels autors Dani López (coord.), David Asensio, Rafel Jornet i Jordi Morer, editat per l’Institut d’Estudis Penedesencs amb el suport de l’Ajuntament d’Avinyonet del Penedès. La publicació és la número 200 de la col·lecció de l’IEP i el preu venda públic del llibre és de 20€. Per saber una mica més sobre aquesta publicació i sobre Font de la Canya li hem demanat al Dani López, un dels responsables de les excavacions i coordinador de la guia (a més d’un autèntic entusiasta de la seva feina), que ens respongui aquestes preguntes:- Què és el jaciment de la Font de la Canya i per què és important?És un centre de mercaderies de l’antiguitat que disposa de la prova arqueològica fefaent de producció de vi i cultiu de vinya al segle VII aC. Actualment és el jaciment arqueològic que més dades està aportant sobre els inicis d’aquest fruiter que tan ha marcat (econòmicament, socialment i culturalment) el Penedès i Catalunya.- Quines característiques té la guia que s'acaba de presentar?És una guia que està adreçada a públic no especialitzat amb més d’un centenar d’imatges, fotografies i dibuixos realitzats expressament per aquesta publicació. És un resum dels 15 anys de recerca efectuada al jaciment i presenta de forma detallada la zona d’hàbitat del segle III aC, que serveix per acompanyar amb la visita in situ al jaciment.- Què representa tenir un document com aquest?Per nosaltres representa un bona carta de presentació del projecte arqueològic de la Font de la Canya. No cal dir que la totalitat d’autors i col·laboradors de la guia han realitzat la feina de forma altruista. El llibre resulta una eina ideal per donar a conèixer i divulgar el patrimoni iber que tenim al territori i per indagar en els orígens de la tradició vitivinícola del Penedès. Esperem, doncs, que el llibre serveixi per animar a institucions publiques i privades a augmentar la dotació econòmica destinada a la investigació en aquest important jaciment Actualment és molt limitada, d’uns 8.000€ anuals.- A qui va adreçat el llibre-guia?A tot tipus de públic i lectors, amants de la història, l’arqueologia i la vinya i el vi. - En què s'ha de convertir el jaciment en el futur? En una autèntica estació arqueològica de recerca, experimentació i difusió dels orígens de la vinya i el vi al Penedès i de la cultura dels ibers a Catalunya. A més, treballem perquè esdevingui, entre altres, un centre de dinamització econòmica i cultural d’Avinyonet i del Penedès, dins de l’enoturisme. Font de la Canya és i serà, doncs, el primer punt de visita obligat per a tot aquell que es vulgui conèixer l’origen vitivinícola penedesenc.
Entreu al blog de Font de la Canya per descobrir que és molt més que un jaciment.