De Sitges a Vilanova a peu

Foto: 

Goretti Martínez
Arribada a Vilanova venint a peu des de Sitges

Tres rutes a peu per sortir de casa i oblidar-nos del fred

Surtdecasa Penedès us proposa tres caminades per descobrir o redescobrir el paisatge penedesenc a l’hivern
Goretti Martínez
,
09/01/2015
Entorn
Us agrada sortir a caminar però les baixes temperatures fan que la mandra guanyi la partida? Doncs res, ara ja no hi ha excusa perquè el Surtdecasa Penedès us proposa tres rutes per fer còmodament, en família o amb amics, i gaudir del paisatge de les comarques penedesenques sense patir en excés pel fred i les relliscades.
El bon clima del Penedès ens permet sortir a caminar a qualsevol època de l'any

L’hivern és també una època ideal per a fer activitats a l’aire lliure a l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf. Oblidem per una temporada les vinyes verdes i gaudim de la bellesa de la llum hivernal, dels tons marrons de la terra i la vegetació, el blau profund del cel assolellat i la tranquil·litat de les platges. Això sí, com sempre quan se surt a caminar, assegurem-nos d’anar ben equipats i ben calçats, amb aigua i alguna cosa per menjar, consultem la previsió meteorològica i informem algú del nostre entorn de la ruta que tenim prevista.

Per a fer aquesta selecció de rutes ens hem basat en la nostra pròpia experiència. La guia Alt Penedès Itineraris escollits. 17 excursions a peu BTT o cavall per l’Alt Penedès i entorns, de Joan Domènech, Gabriel Espuñes i Fèlix Masachs és un dels suports d’aquest article, com també ho són les entrades a Wikiloc i les propostes de l’Agrupació Excursionista de Catalunya.

  • imatge de control 1per1

1. A través del Montmell. Aquesta ja us l’havíem explicat al Surtdecasa, però la recuperem perquè val molt la pena, tot i que cal parar atenció en alguna zona rocosa. La serralada del Montmell forma part de la serra pre-litoral catalana i està situada a l'extrem nord de la comarca del Baix Penedès, al llindar de l'Alt Camp. L’excursió passa per diversos punts d’interès com la Dent del Montmell (781 metres), on hi ha el Castell, L’esquena del Mular (840 metres) i La Talaia (861 metres), que és el cim que corona la serra. El recorregut que us proposem és breu, senzill i agradable a l'hivern. Partim de l’Àrea recreativa forestal del Montmell, que en aquesta època de l’any sol estar molt tranquil·la. D’allà podem anar pujant per la cara sud fins arribar a les runes del Castell del Montmell, els orígens del qual se situen l’any 974. Si seguim caminant per la carena arribarem a La Talaia, des d’on, si el dia és clar, divisarem de les muntanyes del Canigó fins a les dels Ports de Beseit. Al llarg de l’itinerari, la passejada permet descobrir l’Església nova de Sant Miquel (s. XVI), situada a uns 500 metres seguint la pista principal. Si tenim ganes de pujar fort, hi ha l’opció d’arribar fins a l’ermita romànica de Sant Miquel, que es troba emparrada a mitja muntanya i que és coneguda com el “balcó de la Joncosa de Montmell”. Per dinar, us fem tres propostes: els restaurants Ull de Llebre, a la Bisbal del Penedès, El Bosc, a Banyeres, o Cal Kildo, a la Rambla de Llorenç del Penedès. Els dos primers formen part del col·lectiu Terra i Taula, la Unió de productors i cuiners del Baix Penedès, i el darrer és un restaurant de cuina tradicional molt ampli, amb menú de cap de setmana i un petit espai amb joguines per als menuts. També podeu fer picnic o brasa a la mateixa Àrea recreativa, on hi ha taules, bancs, barbacoes i lavabos.

Podeu consultar l’itinerari que va proposar Surtdecasa Penedès a l’agost del 2013 o aquest enllaç molt ben detallat que proporciona l’AEC.

2. De Sitges a Vilanova per la costa del Garraf. El mar a l'hivern ens pot brindar imatges meravelloses i per això us proposem aquesta ruta del GR 92 que podeu fer perfectament amb canalla (sense cotxet, però). Això sí, una bona part del recorregut transcorre a prop de les vies del tren i hem d'estar al cas, perquè no hi ha molta separació, ni tanques de seguretat. La nostra excursió comença a l'estació de tren de Vilanova i la Geltrú abans del migdia. Allà agafem el tren fins a Sitges i anem a buscar el passeig marítim. Per dinar, una bona opció si anem amb nens, és l'arrosseria de l'hotel Terramar, situat ja al final del passeig. Tenen un menú tancat per uns 25 euros, amb entrants, un arròs a escollir, postres i cafè, i hi ha servei de ludoteca per als nens. Per fer baixar l'àpat comencem la caminada anant a buscar el GR 92 (amb marques vermelles i blanques). Deixem enrere les platges de sorra i voregem el camp de golf o bé creuem directament la desembocadura de la riera. Hi ha una platja de còdols i, segurament, hi podrem observar aus pròpies d'aquest entorn. Un cop arribem a l'aparcament de la discoteca Atlàntida, només caldrà que seguim el camí que ens marca el GR, tot pujant per un caminet de roca. A un costat tindrem el traçat del ferrocarril i a l'altre, el mar. Descobrirem la cala de l'Home Mort, la platja de Roses o la cala Desenrocada, entre altres. Hi ha vuit quilòmetres de cales tranquil.les entre Sitges i Vilanova i arribarem a la capital del Garraf per la platja del Far de Sant Cristòfol, un indret molt sovintejat a l'estiu pels vilanovins però també per banyistes de les comarques veïnes. D'allà tornem a l'estació de RENFE i cap a casa. Si volem complementar l'excursió i ens hem llevat d'hora al matí, abans d'agafar el tren, podem visitar el Museu del Ferrocarril, just al costat de l'estació. El Museu del Mar, situat a la pujada del far de Sant Cristòfol, exhibeix, d'altra banda, una col·lecció d’objectes i fotografies, maquetes de barques, arts de pesca, aparells i estris d’oficis lligats al món del mar. Us podeu fer una idea del recorregut a Wikiloc.

3. De Sant Sebastià dels Gorgs a Sant Pau d’Ordal. Una caminada fàcil que, a bon ritme, no arriba a les dues hores i mitja i que permet conèixer alguns dels elements patrimonials del romànic més importants de la comarca de l’Alt Penedès. D’una banda, el monestir de Sant Sebastià dels Gorgs conserva l’antiga portalada romànica i el campanar malgrat els canvis que ha sofert amb el pas del temps i, a l’interior del claustre, hi ha restes escultòriques de l’època visigòtica; d’altra banda, l’església parroquial de Sant Pau d’Ordal, els orígens de la qual se situen al 1059, conserva parts interessants com la portalada, la base del campanar i una pica baptismal. L’inici del recorregut d’aquesta passejada, a Sant Sebastià dels Gorgs, ens ajuda a fer-nos una idea del que veurem durant l’itinerari. El torrent dels Gorgs, que dóna nom al nucli, és on conflueixen els diferents torrents que drenen la zona, vinculats tots a la conca del riu Anoia. La vegetació pròpia de la ribera es combina amb el tradicional paisatge de la vinya penedesenca en aquesta excursió planera que passa pels municipis d’Avinyonet del Penedès i Subirats. El recorregut va de Sant Sebastià dels Gorgs al Torrent de Cantallops, Can Rovira, Sant Pau d’Ordal, Llinda, on hi ha una masia i una ermita i un munt de fòssils a les roques, i, finalment, Sant Sebastià dels Gorgs un altre cop. Per cert que, a l’entrada del nucli, podem veure la casa modernista de Can Bou. Després de l’excursió, si se’ns ha obert la gana, podem anar a dinar al restaurant Cantallops, situat al peu de la N-340, o acostar-nos a Vilafranca del Penedès, on hi ha una àmplia oferta de restauració. Us podeu inspirar en aquest enllaç de Wikiloc per a planificar la caminada.
*
Font: Alt Penedès Itineraris escollits. 17 excursions a peu BTT o cavall per l’Alt Penedès i entorns, de Joan Domènech, Gabriel Espuñes i Fèlix Masachs.

Per a altres caminades, us recomanem la recent estrenada APP Camins del Penedès que ha promogut enoturismePENEDÈS per a tenir tota la informació detallada de les rutes a l’abast.

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

http://www.avinyonet.org
http://www.turismesubirats.cat
http://www.elmontmell.cat
http://www.garraftour.com/mant/php/mdl-gcwww-linkpagina.php?pagina=00000099&e=00000004

 

A

També et pot interessar