Foto: 

Goretti Martínez
Quedar-se a casa està bé, si és amb un bon llibre entre les mans

Els llibres per començar l’any amb bon peu

A la carta pels reis no poden faltar les lectures imprescindibles per estrenar l’any amb un bon llibre entre les mans
Goretti Martínez
,
30/12/2015
Llibres
Com que han de venir els reis i portar-nos una pila de regals, hem pensat recomanar-vos algunes lectures que podríeu posar a la carta, si us ve de gust. Són les recomanacions literàries que ens han fet algunes de les llibreries més emblemàtiques del Penedès i hi ha una mica de tot. Els agraïm moltíssim que hagin col·laborat amb nosaltres per elaborar aquesta llista i esperem que hi trobeu idees interessants.

Ficció

L’amiga genial, d’Elena Ferrante. El misteri que envolta la figura d’Elena Ferrante és un al·licient més, però només això. ‘L’amiga genial’ dibuixa un retrat sentimental de l’experiència femenina, la rivalitat i l’amistat com no s’havia vist mai abans en la literatura a través de la història de dues nenes napolitanes. Alguns descriuen aquest llibre com un fenomen mundial mereixedor del Nobel. Més informació.
Vae Victus, d’Albert Sánchez Piñol. Segons ens expliquen des de La Cultural, “per les vendes que està tenint no hi ha dubte que serà el llibre d’aquest Nadal”. El llibre comença el 12 de setembre de 1714, l’endemà de la caiguda de Barcelona i poc abans que el mateix protagonista de Victus, en Martí Zuviría, fugi a l’Amèrica del Nord, on ajudarà els indis yames en la guerra contra els colons anglesos. Després de l’aventura americana tornarem a Catalunya, però també anirem a Londres, Alemanya i Nova Zelanda per retrobar-nos amb personatges com el Duc de Berwick, Verboom o Villarroel. Més informació.
Temps de família, de Tània Juste. Protagonitzada per una nissaga familiar i ambientada al Penedès, la nova novel·la de Tània Juste retrata els homes i les dones que van lluitar per refer-se de la devastació que va causar la plaga de la fil·loxera a finals del segle XIX. A través de les vides de tres generacions dels Giner, dels seus amors clandestins, els odis fraternals i els assassinats sense resoldre, Temps de família va teixint una trama atractiva i enlluernadora. Més informació
La llei del menor, d’Ian McEwan. L’última novel·la publicada a casa nostra del gran Ian McEwan parla dels dilemes ètics i les responsabilitats morals, de les conseqüències que tenen les nostres decisions sobre nosaltres mateixos i sobre la resta. Una jutgessa afronta el cas de l’Adam Henry, un noi malalt de leucèmia que decideix no acceptar la transfussió que podria salvar-li la vida. Més informació.
Colgando de un hilo, de Dorothy Parker. Els contes de Dorothy Parker (Nova Jersei, 1893) són una mirada intel·ligent i mordaç a la condició femenina i, tot i que hagi passat el temps, l’actualitat dels seus plantejaments segueix vigent. Ho veiem a la nova edició que ha fet Lumen de ‘Colgando de un hilo’, una autèntica joia amb il·lustracions meravelloses de Simone Massoni. Més informació.
Alícia, de Lewis Carroll. 150 anys després que Lewis Carroll publiqués ‘Alice in Wonderland’, l’editorial Baula ha tret al mercat una excepcional edició d’aniversari que reprodueix fidelment aquell text, i la seva continuació, A través del mirall i allò que l’Alícia hi va trobar, traduïts ambdós per Salvador Oliva. La curiosa Alícia, el Conill Blanc, el Barreter figuren entre els personatges més estimats i més emblemàtics de la literatura. Les magnífiques il·lustracions de Sir John Tenniel, acolorides per Harry Theaker el 1911 i per Diz Wallis el 1995, i una exquisida enquadernació converteixen aquest llibre en un veritable regal. El posem a adults, però també podria anar a infantil. Més informació.
El temps de cada cosa, de Raquel Ricart. Quan el professor Tomàs Bel veu entre els alumnes una viva imatge de l'americana Mary Castaway, el seu gran amor perdut fa vint anys, no sap que és a punt de tancar-se una història extraordinària, plena de ramificacions insospitades. Seguint diversos fils que s'entrecreuen al llarg de més de mig segle entre València i els Estats Units, Raquel Ricart novel·la l'amor incondicional i l'abandó, tramats a l'entorn de la pèrdua dels fills, els secrets, el remordiment i la redempció. Ricart va guanyar el Premi El Lector de l’Odissea amb aquesta obra. Més informació.


No ficció

Temps de segona mà. La fi de l’home roig, d’Svetlana Aleksiévitx. El primer llibre traduït al català de la recent Premi Nobel és una obra que parla dels últims vint anys de la història de Rússia i de com el final del règim soviètic ha afectat les persones que creien fermament que aquest règim era l’única forma ètica de vida. Una mirada imprescindible sobre la relació entre allò quotidià i allò universal. Més informació.
Jaime Gil de Biedma. Diarios 1956-1965. Els diaris inèdits del gran poeta barceloní publicats per Lumen completen l’autorretrat íntim, cultural i creatiu de Gil de Biedma. Es tracta, doncs, d’una biografia literària i moral des de la seva joventut i fins que es va enfrontar a la mort, incloent comentaris que mostren la seva clarividència sobre el final del franquisme i la transició. Més informació
Despertad al diplodocus. Una conspiración educativa para transformar la escuela y todo lo demás, de José Antonio Marina. Marina fa a ‘Despertad al diplodocus’ una crida a l’acció i una invitació a sumar-se a uan conspiració per despertar un sistema educatiu que està adormit. El filòsof promou amb aquesta obra una revolució que assoleixi la “societat de l’aprenentatge” a tots els nivells. Més informació.
El calze, de Jordi Romeu.  L’escriptor i periodista Jordi Romeu (Santa Margarida i els Monjos, 1960)  ens proposa un viatge literari per l'antiga Europa de l'Est, en un text que barreja assaig, dietari i crònica periodística amb anàlisi històrica. El relat evoca la descoberta de la ciutat de Praga l'agost de 1989, en el camí cap a l'URSS. A l'experiència personal, l'autor hi afegeix un repàs dels personatges -reals i de ficció- que han poblat la ciutat durant el segle XX. Més informació




Sport & Cook. Menjar més natural per aconseguir millors resultats en l’esport, d’Astrid Barqué. La vilafranquina Astrid Barqué ha plasmat en un llibre tots els seus coneixements sobre nutrició saludable i rendiment esportiu. ‘Sport & Cook’ és un llibre visual i directe amb una pila de receptes que es poden fer perfectament a casa. Més informació.
Barcelona: una biografia, d'Enric Calpena. Els somnis i ambicions, les necessitats i les esperances, les lluites i les derrotes de la gent que des del neolític ha habitat i construït Barcelona han modelat la ciutat, adaptant-se a les noves circumstàncies i reinventant-la en cada època. ‘Barcelona. Una biografia’ dóna compte d’aquest flux dinàmic del temps i de la història en una apassionant aventura de més de 2.000 anys. Més informació.
Filosofia inacabada, de Marina Garcés. La filosofia torna al carrer mentre se la intenta fer fora de les aules. Aquesta és la premissa inicial sobre la qual Marina Garcés ens posa davant dels ulls que la filosofia és necessària per a nosaltres i per a les nostres societats en crisi. No és una peça de museu que calgui protegir sinó una filosofia sempre inacabada sobre la qual hem de seguir treballant. Més informació.
Capitalismo canalla, de César Rendueles. Aquí tenim un assaig heterodox que barreja novel·les canòniques com ‘Robinson Crusoe’ o ‘Faust’, autors clàssics com Blake o Dickens, amb textos de culte com la novel·la distòpica ‘Mercaderes del espacio’. César Rendueles inclou els seus propis records en aquest còctel pertorbador que ens ofereix una lectura novedosa i una visió original de l’evolució del capitalisme, pintant-lo com un personatge canalla aparentment invencible. Més informació.
El llibre de les bèsties, de Ramon Llull. El Llibre de les bèsties és una faula sobre el comportament dels humans en relació amb el poder i amb la política. Llull planteja una trama plena de matisos, en què es poden seguir les maquinacions de la Guineu, per aconseguir el poder i exercir-lo des d’un segon pla. Els animals de la faula, que Llull pren de fonts orientals i del Roman de Renard francès, són un pretext per retratar algunes de les facetes més problemàtiques de la condició humana. A la llibreria La Mulassa ens recomanen la versió de Miquel Desclot il·lustrada per Perico Pastor que ha editat recentment Proa. Més informació.
El celler de Can Roca, el llibre, dels germans Roca. Després de vendre més de 15.000 exemplars de l'edició de luxe i ser traduïda a 5 idiomes, l'obra definitiva d'El Celler de Can Roca es publica ara a un preu molt més assequible i en un format reduït amb tots els continguts de l'original i il·lustrat a tot color: 480 planes d'història, receptes, processos creatius i valors en què es fonamenta el millor restaurant del món. Tal com diuen el Joan, el Josep i el Jordi: “Un llibre en què no només ensenyem el que fem, sinó que expliquem com ho fem i per què ho fem”. Més informació.

Infantil

El grúfal, llibre amb sons, de Julia Donaldson i Axel Scheffler.
El grúfal té uns ullals terribles, les grapes esmolades i fortes i una berruga verinosa a la punta del nas; per això, tots els animals del bosc fugen quan el veuen! Un llibre interactiu i màgic ple de sorpreses! Amb 10 sons al·lucinants! Inclou jocs i activitats molt divertides! Més informació.
Quina olla!, del Subi i Anna Obiols. Qui ha dit que les olles són per a cuinar? Les olles són eines meravelloses per desenvolupar la creativitat i són utilíssimes per viatjar pel món imaginar de qualsevol que es vulgui deixar emportar sense complexos, ja sigui gran o petit. Hi ha olles de diverses mides i a més també hi ha d'altres coses que molta gent llençaria a les escombraries sense parar-hi compte. El material adequat a les mans apropiades es transforma en altres objectes totalment inesperats. Les històries de l’Anna Obiols (Sant Pau d’Ordal, 1975) sempre fan volar la imaginació! Més informació.

Què s’amaga dins del bosc?, d'Aina Bestard. Què s’amaga dins el bosc? Si mires a través de les lupes, hi veuràs moltes coses que no es veuen a simple vista. Comença per la lupa verda i et semblarà que res s’hi mou; després, mira a través de la blava i hi començarà a aparèixer la vida i, finalment, si mires amb la vermella, hi descobriràs molts més secrets! Atenció a les meravelloses il·lustracions d’aquesta dissenyadora mallorquina que ha treballat per Miró Jeans i per Camper, entre altres. Més informació.
Gaspara: la reina d’Orient, de Montse Ginesta i Jordi Vila Delclòs. El rei Gaspar s’ha trencat el turmell i no podrà repartir els regals la nit de Reis. La reina Gaspara ha d’ocupar el seu lloc, però és una feinada! Per això es busca un curiós ajudant... Un àlbum amb una història plena de màgia i tendresa i uns dibuixos encisadors. Més informació.
La mirada indiscreta, d'Àngel Burgas. D’ençà que va heretar dels pares la casa d’estiueig, en Ramon hi passa tots els caps de setmana i dedica moltes hores a un passatemps ben curiós: observar des de la terrassa i descriure en una llibreta els diversos personatges que s’aturen davant seu, al banc de la vora del riu. Però aquest joc aparentment innocent revela una cara fosca i perillosa el dia que una desconeguda misteriosa s’oblida al banc una bossa de fer esport. Ideal per a grans lectors a partir d’11 d’anys. Més informació.
Rodolins, rodolins, Nadal, de Pere Martí i Cristina Zafra. La col·lecció Rodolins, rodolins, amb l’escriptor vilafranquí Pere Martí als textos i es preveu que una dotzena d’il·lustradors, un per cada conte és una bona manera d’introduir els més petits a la lectura. A través d’una selecció de rodolins (escrits amb lletra de pal i lletra lligada) amb molt de ritme i un concepte de lectura global (amb imatges reals i il·lustracions), els nens gaudiran moltíssim d’aquests àlbums que, de moment, se centren en el Nadal, els animals, els oficis i les joguines. Més informació
En cafetó i l'aneguet, de Mister Egg. Un còmic infantil per iniciar-se en aquest món meravellós. En Cafetó acaba de trobar un estrany ocellet plorant i sense la seva mama. EL pobret vol tornar a casa però no sap com així que en Cafetó decideix ajudar-lo. Però, quants ocells hi ha en el món? Serà sa mare un estruç? O serà una gallina? Un àliga? Per a descobrir-ho, hauràn de veure molt món! Més informació.

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

Han col·laborat en l’elaboració d’aquest article les llibreries: La cultural, La Mulassa i L’Odissea.

A

També et pot interessar