Foto: 

Cedida

Les 5 recomanacions per Sant Jordi del Penedès

Us ho volem posar fàcil si el que voleu per a aquesta diada és regalar llibres amb petjada penedesenca
Surtdecasa Penedès
,
18/04/2017
Llibres
Amb la diada de Sant Jordi que ens cau al damunt i la possibilitat que ens han brindat les llibreries del Penedès de tafanejar amb temps entre les seves novetats amb presentacions, trobades entre lectors i escriptors i vermuts literaris, us proposem cinc recomanacions literàries amb denominació d’origen. Aquests cinc llibres tenen en comú la seva petjada penedesenca, principalment per la procedència dels seus autors, però poca cosa més. Així que la selecció que plantegem és molt variada. Segur que hi trobeu allò que busqueu.

 ‘La Kesse i el Kosse a la Font de la Canya’ de Georgina Castells i Sergi Segura (editat per l'Intitut d'Estudis Penedesencs, 2017)

Aquesta és la història de la Font de la Canya i dels inicis​ ​de la vinya i el vi al Penedès. Un conte il·lustrat narrat per dos germans i la seva mascota, una sargantana​ ​un xic entremaliada. “Hola, som la Kesse i el Kosse, som ibers i vam viure aquí fa més de dos mil anys, en aquest turó que en dieu la Font de la Canya”. El conte és una iniciativa de les cooperatives Actua i ArqueoVitis.

  • imatge de control 1per1


 ‘Honor de poble poble’, de Jordi Romeu Carol (Pagès editors, 2017)

Hi ha qui afirma que la història d'un poble la conformen els fets documentats i comprovables. D'altres, com l’escriptor de Sant Pere de Riudebitlles Jordi Romeu Carol, defensen, en canvi, que està formada “per aquella tradició oral que perdura en el temps, per aquells fets que han sobreviscut a les inclemències de la història mitjançant el boca-orella, precisament”. L’autor parla de “material fungible que es diluirà amb el pas del temps, sí, però que no desapareixerà mai del tot, sobreviurà en l'inconscient col·lectiu que, sens dubte, impregna cadascun dels nostres actes”. És un material que simplement “mutarà cap a fórmules exemplars que il·luminaran les noves generacions, que determinaran el camí dels membres d'una comunitat”. ‘Honor de poble poble’ és el recull d'aquesta part de la vida d'un poble que no surt ni sortirà mai en els llibres d'història.

 

'Bestiari salvatge d'estar per casa', de Sebastià Serra (El Cep i la Nansa, 2016)

Àlbum il·lustrat que ens presenta un bestiari salvatge i ben original, carregat de detalls i racons que fan explosionar els sentits per a viure i gaudir d’una experìencia savatge. A través de grans recreacions d’hàbitats il·lustrats, el lector va descobrint les singulars traques del seus habitants més curiosos, a través d’un versets ben conjugats, originals i divertits escrits pel propi i ja ben reconegut il·lustrador, Sebastià Serra. Primera aventura literària de l’il·lustrador, on demostra la seva vàlua en les lletres, a banda de la ja ben sabuda i demostrada arreu del món experiència professional en la il·lustració.

 

 ‘Emociones en serie. De la inteligencia emocional a la inteligencia ética’ de Manel Güell (Comanegra, 2017)

El Manel Güell (Vilafranca del Penedès, 1956) es considera un divulgador. Per això no ens estranya que hagi optat per les sèries de televisió per explicar-nos la tesi que defensa al seu darrer llibre, ‘Emociones en serie. De la inteligencia emocional a la inteligencia ética’ (Comanegra, 2017). A través de les escenes de ‘Narcos’, ‘Modern Family’, ‘Los Simpson’ o ‘Homeland’, Güell promulga un model d’intel·ligència ètica basat en la interconnexió entre els valors i les emocions més primàries. Un diàleg entre emocions i ètica que, segons defensa l’autor, és clau en la convivència social. Manel Güell és formador, consultor, coachd'equips i professor associat a la Universitat de Barcelona. Els seus darrers llibres publicats són ‘¿Tengo inteligencia emocional?’ (Paidós, 2013) i ‘El arte y la belleza. Para entender el arte a través del diálogo filosófico’ (Octaedro, 2013).

 

'Vilafranca del Penedès desapareguda', Daniel Sancho París i 'Vilanova i la Geltrú desapareguda 2' d'Anna Lleó (Editorial Efadós, 2017)

El llibre 'Vilafranca del Penedès desapareguda' és un recull de 170 fotografies que mostren la vila des de finals del segle XIX fins al tombant de la dècada del 1960. Una passejada per la Vilafranca dels nostres pares, avis i besavis des del centre, cor de la vila, fins als barris urbans i perifèrics tot passant pel sector vinícola –un dels signes idiosincràtics, conjuntament amb el fet casteller i la Festa Major–. L’obra que teniu a les mans evoca el record d’un paisatge i d’uns costums avui desapareguts o molt transformats, i convida el lector a rememorar un passat d’una Vilafranca nostàlgica, d’una Vilafranca en blanc i negre.

Anna Lleó publica el segon volum de aa 'Vilanova i la Geltrú desapareguda' , una selecció de més de 170 imatges que il·lustren escenes quotidianes de la vida a baix a mar des de finals del segle XIX fins als anys seixanta. Des de Sant Gervasi, el recorregut ens durà al passeig del Carme passant pel trajo de Llevant fins al turó de Sant Cristòfol. Racons i costums avui desapareguts, esdeveniments socials i culturals que, des de mar, han fet créixer la vila. I és que aquest recull ens evoca la memòria gràfica i col·lectiva de la gent de mar, una gent lluitadora enfront de les adversitats i amb un tarannà que ens encisarà.

Els dos llibres formen part de la col·lecció Catalunya Desapareguda de l'Editorial Efadós.

A

També et pot interessar