Susana Peix

Foto: 

Surtdecasa
Susana Peix

La cercavila, feta conte

Susana Peix és l'autora de "Diables!", que inaugura col·lecció al Cep i la Nansa
Marc Ortiz
,
28/05/2014
Llibres
Els balls i entremesos de les cercavila de festa major són un dels elements que criden més l'atenció a la canalla. I precisament aquest el fil conductor de la nova col·lecció de contes que acaba d'iniciar l'editorial vilanovina El Cep i la Nansa. Cercavila és el nom d'aquesta col·lecció, que ha començat amb el conte Diables!, de Susana Peix, amb il·lustracions de Sebastià Serra.

El projecte va néixer l'estiu passat. “Estava fent un cafè amb la Cesca Mestres (l'editora) i ella feia temps que tenia en ment posar en marxa un projecte vinculat amb el món de les tradicions, però no tan local com fins ara”, destaca Susana Peix. L'editorial ja disposa de la col·lecció Mima, iniciada amb la reedició de l'històric Maginet tap de bassa (de Bienve Moya), i continuada amb El dolcet, el caramel que volia anar a la comparsa (de Susanna Peix) i seguida amb molts altres títols. “Aquesta és una col·lecció estretament lligada a Vilanova, amb conceptes que sobretot s'entenen a Vilanova, però amb els contes de la col·lecció Cercavila les històries són aplicables als balls d'arreu de Catalunya”.

El primer conte de la col·lecció és Diables! i tots els indicis apunten a que el proper volum tindrà com a protagonista un drac per tal de seguir l'ordre habitual de les cercaviles. L'autora apunta que “segurament abans d'acabar l'any ja l'haurem publicat, tot i que depèn de quina sigui la resposta del primer. L'autora del conte i l'il·lustrador han acceptat l'encàrrec de fer-se càrrec de tota la col·lecció, fet que garanteix una línia de continuïtat en l'estil.

“Tenir el Sebastià Serra com a il·lustrador és un luxe”, afirma Susana Peix. De les diferents opcions que li van plantejar, va escollir la que creu que reunia millors condicions per il·lustrar aquest conte. L'autora era plenament conscient que aquest il·lustrador té molta feina, però li agrada molt tot el que està relacionat amb la cultura popular i els elements folklòrics. “La seva passió per tot aquest món ha permès que a les il·lustracions s'evidenciï que està molt documentat”. Als diables que apareixen al conte s'hi poden identificar elements de diverses colles de diables d'arreu del país.

Molts cops, autor i il·lustrador d'un conte ni tant sols es coneixen. Un fet força incomprensible, però cert. “Aquí en canvi tenim la sort de ser amics i al llarg del procés de creació hem tingut molta relació”, celebra Peix. S'han pogut donar idees l'un a l'altre i això sempre enriqueix molt més el resultat final. En aquest cas, l'autora va proposar algun petit canvi en unes il·lustracions i, paral·lelament, algunes de les il·lustracions de Serra també van fer que l'autora acabés decidint canviar alguns paratges del text en la versió definitiva que s'ha publicat. S'han sentit molt còmodes i han anat canviant coses abans, durant i al final del procés de confecció del conte.

De moment, l'acollida de Diables! està sent molt bona. Totes les presentacions estan sent un èxit i encara queda per davant la diada de Sant Jordi. El conte té 36 pàgines i es pot adquirir per 12 euros. A més del propi conte, el conte inclou un original quadern d'activitats, que conté des d'un diccionari diabòlic fins a una proposta per fer una maça de diable. La coberta d'aquest llibre és retallable, “de manera que a mesura que la col·lecció vagi avançant es pugui formar una cercavila”, destaca l'autora.

La por és el tema central de Diables!, tot i que Susana Peix assegura que “no m'agraden els contes amb una moralitat”. Potser perquè a ella els coets de la festa major sempre li han fet por, aquesta por ha acabat sent el rerefons temàtic del conte. I malgrat no buscar-ho intencionadament, el resultat és un molt bon exercici que fa que la canalla es pugui replantejar alguns punts de vista respecte aquesta por.

Susana Peix és bibliotecària, tot i que va començar estudiant joieria i gemmogia. El seu primer conte el va escriure el 1999, una nit després d'explicar un conte inventat al seu fill. Abans d'aquell dia també se n'inventava, però tal com els creava desapareixien, sovint oblidats. El dia que es va inventar la història del Dolcet, va aixecar-se del llit a les tres de la matinada per garantir que aquella història no es perdés. I el 2005 el va publicar, fet que deixa clar que publicar no és gens senzill. L'autora destaca que “en aquells moments no em sabia posar davant d'un full en blanc... però un dia vaig trobar la clau de la inspiració, i ara hi entro i hi surto quan vull". 

Compra Diables!
Blog de Susana Peix

  • imatge de control 1per1

A

També et pot interessar