Foto: 

Surtdecasa

12 cançons que escolten els músics

Hem demanat als músics que hem entrevistat durant l’any que escullin tres cançons del 2015 per compartir-les amb vosaltres
Goretti Martínez
,
04/01/2016
Música
Els penedesencs Lax’n’busto, Copa Lotus, Roger Subirana i Anna Roig i l’ombre de ton chien han passat aquest 2015 per Surtdecasa Penedès. Els hem entrevistat i hem conegut amb ells la seva música, la seva manera de veure el món i els seus projectes. Ara que deixem enrere el 2015 els hem demanat que escullin per a tots vosaltres tres cançons cadascun. Són temes de l’any passat que, per un motiu o per un altre, els han marcat. Ells mateixos ens ho expliquen.

Roger Subirana
Llegeix l'entrevista aquí.
1. Earmarked, de Wim Mertens (Charaktersketch). “En Mertens ha tingut els seus alts i baixos. Normal en una producció tan extensa. En l'àlbum Charaktersketch tornem a trobar la seva essència pura dels bons temps de "no testament... struggle for pleasure...". Minimalisme de qualitat a tota potència i amb la originalitat que el caracteritza. La composició "Earmarked" és un bon exemple del que ens trobem en aquest treball”.
2. Smells like teen spirit, de John Powell (BSO Pan). “Un exemple de què és el més important en una composició son els arranjaments musicals. John Powell ha agafat la mítica cançó de Nirvana i l'ha portat al seu terreny ètnic i èpic per a ser el fons perfecte i quasi bé l’himne d'una pel.lícula d'aventures, en aquesta cas de ‘Pan’”.
3. Verses, d’Ólafur Arnalds & Alice Sara Ott (The Chopin Project). “Ólafur Arnalds ha fet les seves pròpies versions de temes clàssics de Chopin juntament amb la pianista Alice Sara Ott. ‘Verses’ és la seva re-composició de la Sonata per a Piano Nº3 (Largo). M'agrada com ha agafat una de les melodies no principals de la composició original i l’ha fet protagonistes”.

Copa Lotus
Llegeix l'entrevista aquí.
4. Recordes, d’Eduard Gener (Les avingudes). “L’Eduard va fitxar per RGB just després de fer-ho nosaltres i vam sentir aquest tema de casualitat. Ràpid vam preguntar per ell i no vam parar fins que el vam conèixer personalment per dir-li que ens encantava el seu disc. És fantàstic com algú pot tenir tant clar com ha de ser el seu so; tot l’àlbum està auto-produït, canta, toca el piano i el baix, fa els arranjaments, les lletres i tot ho fa de meravella. El resultat és una de les millors produccions que s’han aquest any fet a Catalunya i una col·lecció de hits impagable. Aquest ‘Recordes’ és un dels temes clau per entendre la proposta: actitud de crooner, soul, rap i arranjaments brutals!”
5. Loving Arms, de The Bellfuries (Workingman’s Bellfuries). “El dia que el nostre contrabaixista, el Xavi, ens va posar el disc de The Bellfuries a la furgo vam punxar una roda, vam passar hores tirats a la carretera i automàticament aquesta cançó va passar a ser un ‘rompepistas’ per quan anem de bolo. ‘Loving Arms’ barreja l’escència del Rockabilly més clàssic amb l’eficàcia de qualsevol hit Pop dels 80. El so és brutal i pot competir perfectament amb qualsevol éxit d’avui en dia sense despentinar-se el tupé. A més, a casa som molt fans de Buddy Holly, no hi podem fer res!”
6. I és vosté!, de Trau (Déu vos guard). “Reuneix a quatre músics impecables, els envies a una illa deserta amb el ‘Pet Sounds’ dels Beach Boys, el ‘Diòptria’ de Pau Riba i el ‘Revolver’ dels Beatles i el resultat serà més o menys aquest tros de disc. És el seu debut discogràfic però Trau ja venien ensenyats de casa: la gent del Llobregat menja a part. ‘I és vosté’ és un tema que es va transformant a mesura que avança gràcies a la brillant lletra. Senzilla i efectiva. Fan aquells cors que agraden a tanta gent i poca gent sap fer bé i a més està enregistrat per Tomàs Robisco, un tècnic a qui respectem molt.”

Anna Roig (d'Anna Roig i L’ombre de ton chien)
Llegeix l'entrevista aquí.
7. Ens mira la gent, de Joan Colomo (El tennis del futur).
“Sóc una incondicional del Joan Colomo. Entre el seu repertori sempre hi trobo cançons que em fan despertar un somriure amb quatre coses dites de manera ben senzilla i una melodia i uns arranjaments que se m’enganxen. És el que em passa amb aquesta cançó d’un disc que només té dues cançons i que es diu “El tennis del futur”. La trobo fresca i em fa sentir bé.”
8. La daga, de Ferran Palau (Santa Ferida). “Tot el disc ‘Santa Ferida’ del Ferran Palau està ple de cançons precioses, però aquesta m’agrada molt. Potser em repeteixo amb el que he dit abans del Joan Colomo, però aquesta cançó també és d’aquelles que, per senzillesa, m’enamoren i m'enganxen. M’encanta l’atmosfera que desprenen els arranjaments.”
9. Ella té un cel als ulls, de Roger Mas (Irredempt). “En aquest disc que fa tan poc temps que volta, el Roger Mas es despulla: només ell i la seva guitarra. Defensar cançons amb aquests dos únics elements no és fàcil i ell ho fa increïblement bé. I aquesta cançó és increïblement deliciosa.”

Lax’n’Busto
Llegeix l'article aquí.
10. Something from nothing, de Foo Fighters (Sonic Highways).
Something from nothing és una cançó que evoluciona. Sembla un al·legat al propi títol i un repàs a tot el que poden fer Foo Fighters concentrat en menys de 5 minuts. Forma part del darrer disc de la banda nord-americana, ‘Sonic Highways’, on reconeixereu 100% el so de Foo Fighters mentre viatgeu a l’interessantíssim món de totes les influències que han mamat.
11. Lingus, d’Snarky Puppy (We like it here). Aquesta multitudinària banda d’origen texà - novaiorquès va ser a Vilafranca al Vijazz del 2014. No han parat de créixer i experimentar des que van començar. Tenen un so únic, fora de qualsevol cànon que a ‘Lingus’ es pot apreciar a la perfecció. Sempre sorprenents, oberts a tots els estils (jazz, funk, world, soul, pop…), els Snarky Puppy s’han d’escoltar sí o sí. I, si pot ser, veure’ls en directe, que són una meravella.
12. Calibán & Co, d’Egon Soda (Dadnos precipicios). ‘Calibán & Co’ s’inspira en un personatge de ‘La tempesta’ de Shakespeare. En una entrevista al diari El País, el lletrista d’Egon Soda Ferran Pontón (que a més de músic ha estat llibreter) respon a la pregunta de si els oients s’adonaran d’aquesta referència: “Amb que un se n’adoni i comenci a llegir Shakespeare em donaré per satisfet, perquè fliparà. I més amb aquesta obra, que és una mena de Greatest Hits de l’autor. Ho he viscut com a llibreter i ho sé com a lector: els clàssics, en el millor sentit de l’expressió, et foten enlaire la vida…”. Atenció perquè en aquest tema també hi ha una mica de Penedès. Egon Soda treballen a Casa Murada, una masia de Llorenç del Penedès reconvertida en estudi de gravació i lloc de trobada per a la banda i altres músics de la seva òrbita.

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1

Més informació: 

Escolteu aquests temes a la llista d'Spotify que hem fet sota el títol de 12 cançons.

A

També et pot interessar