Arts
,
2023

Exposició 'Feixisme, mai més! Del Baix Camp a l'infern dels camps nazis'

Exposició 'Feixisme, mai més! Del Baix Camp a l'infern dels camps nazis', una mostra que planteja cinc grans àmbits: l'enfonsament de la Catalunya republicana, l'exili i deportació, els camps de concentració i la maquinària de terror de l'Alemanya nazi, el complex de Mauthausen-Gusen i l'infern quotidià de la vida als camps. 

El relat, que neix amb la voluntat d'arribar a tots els públics, comptarà amb una part expositiva amb documentació original facilitada pels familiars dels deportats (cartes enviades des dels mateixos camps, carnets identificatius, documents que parlen de la vida després de l'alliberament, fotografies, i fins hi tot algun objecte realitzat al mateix camp per un dels deportats)

L'espai final de l'exposició es dedica rà a homenatjar concretament els deportats localitzats fins al moment, tant de Reus com dels identificats en la resta de localitats del Baix Camp.

Inauguració: 

Dijous 2 de març, a les 18:30h

Comissariada per: 

Joan Navais

Sinopsi: 

La recerca que, des de la ciutat de Reus, s'està duent a terme des de l'Arxiu Municipal ha permès localitzar fins al moment un total de 35 persones que varen patir l'horror dels camps nazis. Recuperar la memòria de totes elles, de llurs vides, mitjançant la documentació conservada als arxius (catalans, espanyols, francesos i alemanys)  però també la conservada en l'àmbit familiar, ha permès conèixer – en més o menys mesura - la trajectòria vital dels deportats.

No obstant, a aquestes evidències documentals cal sumar-hi els testimonis orals recollits al llarg d'aquests primers anys: la germana, l'esposa, el fill, els néts, els parents més pròxims, els amics... tots els seus records sobre els deportats quedaran recollit s en l'arxiu de memòria oral que s'està construint.

Organitza: 

Museu de Reus, Arxiu Municipal de Reus i Arxiu Comarcal de Baix Camp

Col·labora: 

Associació Cultura i Solidaritat i Centre de Lectura de Reus

Més informació: 

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1