Arts
,
2017
Del 20 de gener al 18 de març
Sala Fortuny del Centre de Lectura
Reus

Exposició 'Perspectives: interferències i transvasaments en el paisatge'

Natura i acció humana són dues realitats obligades a conviure, tot retroalimentant-se i generant reciprocitats. En el moment en què projectem la nostra mirada sobre un determinat entorn el convertim indefectiblement en paisatge, amarat d'unes connotacions socials, culturals, històriques i, àdhuc, polítiques. Perspectives: interferències i transvasaments en el paisatge, versa sobre la mirada particular que vuit artistes han realitzat sobre indrets específics i ens convida a analitzar en quina mesura el tractament que han fet del paisatge contribueix a la forja de la seva identitat i drenatge emocional. Al llarg d'aquestes dues exposicions, proposem la reflexió sobre el paper rellevant del paisatge en tant que element identitari.

Ara bé, veurem també que la natura no pot ser llegida com una realitat externa, sinó estretament associada al subjecte. En aquest context, el cos adquireix un paper fonamental, atès que es defineix constantment a través dels vincles que genera amb l'entorn. En efecte, un canvi en l'entorn alterarà el cos d'alguna forma. Aquest cos que canvia, és el cos que transformarà, també recíprocament, l'entorn. En defineix les formes i les memòries a partir de la creació, tot establint relacions materials, lingüístiques, memorístiques, socials...que generen, d'aquesta manera i en una altra escala, més i més cossos. En resum, convé activar i promoure una renovació i actualització dels imaginaris que atenguin els futurs possibles i desitjats i permetin realitzar petits passos transformadors cap a l'equilibri i l'harmonització del paisatge com a sistema d'interiors i exteriors, un fenomen amb què, en definitiva, es teixeix l'anatomia dels espais.

Les obres del cicle ens proporcionaran alguns apunts sobre una mirada crítica dels espais liminars, de transició entre allò natural i allò urbà (polígons, extraradis, jardins, espais agrícoles) i una reflexió sobre les seves relacions amb la quotidianitat i l'actual realitat social... o com s'insereixen un amb l'altre. 

Finalment, la natura com una força irrefrenable i inseparable de l'ésser, ens condueix a qüestionar l'actualitat del sublim. I com a resultat neixen noves lectures, com no pot ser d'altra manera, entorn a la tradició del paisatge. 

PERSPECTIVES. PRIMERA PART (20 de gener al 18 de febrer)
LILA TERBESCU MANEL MARGALEF SERGI QUIIZIONERO RUFINO MESA 
Inauguració el 20 de gener a les 20 h

PERSPECTIVES. SEGONA PART (24 de febrer al 18 de març). 
ROGER CAPARÓ EGIR NAGUER LLUÍS VIVES LIDIA PORCAR 
Inauguració el 24 de febrer a les 20 h

A la Sala Fortuny del Centre de Lectura Carrer Major, 15, Reus 
Comissariat original i producció: Aida Marín i Clàudia Egea 

 

  • imatge de control 1per1