AGENDA
Arts
Picasso
2015
De l'11 de juny al 29 d'agost
  • Reus
Museu de Reus (Pl. Llibertat)

Exposició 'Picasso. L’aprenentatge d’un geni: obres religioses (1896 – 1900)'

El Museu de Reus -espai plaça de la Llibertat- presenta des de l'11 de juny, fins al 29 d’agost l’exposició “Picasso. L’aprenentatge d’un geni: obres religioses (1896 – 1900)”. El muntatge aplega 26 obres de l’època formativa de Pablo Picasso (Màlaga, 1881 – Mogins, França, 1973) de temàtica religiosa, realitzats entre 1896 i 1900, que es presenten per primera vegada en una exposició al públic. Es tracta de fons pertanyents a les col·leccions del Museu Picasso de Barcelona.
 
A la mostra també s’hi podrà veure una quinzena de fotografies del pintor malagueny també provinents de les col·leccions del Museu Picasso, imatges realitzades per alguns dels fotògrafs més destacats del segle XX.
 
L’exposició és comissariada pel Museu Picasso de Barcelona i coordinada pel Museu de Reus. En total s’han seleccionat 18 dibuixos i 8 olis corresponents a un període de formació acadèmica iniciat el 1892 a l’Escola de Belles Arts d’A Corunya i que va continuar a la Llotja de Barcelona de 1895 a 1897.
 
La formació d’un geni
Guiat pel seu pare, el jove Pablo es va preparar -com a pintor acadèmic- per triomfar en els certàmens artístics oficials. Va demanar permís per fer còpies d’obres del museu de l’Escola i va completar la seva formació a l’estudi de José Garnelo, professor de Llotja i pintor especialitzat en temes religiosos i històrics.
 
Les obres que es mostren en aquesta exposició es poden enquadrar en quatre grups. En primer lloc, aquelles que Picasso va fer com a exercici acadèmic, quan va copiar quadres custodiats al museu de l’Escola, com “Sant Antoni de Pàdua amb nen” o “Escena romana d’interior”. Un segon grup, de teles i dibuixos, representa episodis hagiogràfics i del Nou Testament, d’entre els quals destaquen “Aparició del Sagrat Cor a una monja”, “L’Anunciació” i “L’últim sopar”. Segons va explicar el mateix artista a Guillaume Apollinaire, eren destinades al convent d’unes monges que li van encarregar pintures “a l’estil de Murillo”.
 
Un altre conjunt recull escenes de litúrgia i de la cultura popular religiosa, escenificades al taller de Garnelo, les més importants de les quals són “L’escolà” i “Primera comunió”, aquesta presentada a la III Exposició de Belles Arts i Indústries Artístiques de Barcelona, el 1896.
 
Finalment, també hi ha una sèrie de dibuixos realitzats al pati del Seminari de Barcelona, lligats estilísticament als personatges “grequians” i a les imatges tenebristes del període 1999-1900.
 
L’horari de visita del Museu – espai plaça de la Llibertat serà, fins al 29 d’agost, de dimarts a dissabte de 10:00 a 14:00 h i de 17:00 a 20:00 h. La visita serà gratuïta fins a finals de juny amb motiu del període de la festa major de Sant Pere.

Et pot interessar

Exposició 'Diferents mirades' a Torredembarra, 2020
Del 10 al 30 de gener
Torredembarra
Exposició 'A punt de' de Fabià Claramunt
De l'11 de gener a l'11 de febrer
Reus
Robert Gerhard, compositor, 1896-1970
Del 22 de gener al 19 de febrer
Tarragona
Exposició 'Pep Torrents, el traç d'una vida (1946-2018)'
De l'11 de gener al 22 de març
Cambrils
Exposició 'Aloma, de Mercè Rodoreda. 50 anys de la segona edició de la novel·la'
Del 21 de gener al 3 de febrer
Balaguer
Al alba
Del 25 de gener al 9 de febrer
Igualada
Mercat d'art i pintura del Carrer Abeuradors, Girona
Cada dissabte
Girona
De l'11 de gener al 22 de març
Figueres