Teatre

Foto: 

Cedida

El COS, un espai per la dansa

La dansa compatirà protagonisme amb el gest i el moviment aquest cap de setmana a Reus
Arnau Martínez
,
16/10/2017
Arts
El gest, el moviment i la dansa són les tres expressions artístiques que ompliran els carrers i els teatres aquest cap de setmana a Reus dins el COS. Des de Surtdecasa ens fixem en l’última, la dansa, amb veu de la Carlota Moragas, ballarina i una de les persones que assessora el Festival en aquesta matèria. Des de l’any passat aquesta disciplina artística va tornar a tenir un espai a la capital del Baix Camp. La Carlota i el seu equip volen treure l’etiqueta que té la dansa de “germaneta pobra de les arts”.
És l’expressió més natural, la que busca el contacte amb el terra, amb els impulsos i les emocions de la vida quotidiana”, assegura la Carlota.

“La nostra proposta inicial no va ser vincular-ho al COS, nosaltres volíem intentar crear un nou festival de dansa a la ciutat de Reus”, explica la Carlota només començar. Reus enguany és Capital de la Cultura Catalana i no és en va, la cultura “és un una de les marques de la ciutat, un punt estratègic i la dansa hi ha de tenir un espai”, afegeix. Amb l’atapeït calendari cultural de la ciutat, l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC) va oferir-los-hi integrar la dansa dins el COS. Amb la bona rebuda que va tenir l’any passat, enguany hi tornen afegint noves propostes, com per exemple, un espectacle pel públic familiar.

L’aposta és per la dansa contemporània. “És l’expressió més natural, la que busca el contacte amb el terra, amb els impulsos i les emocions de la vida quotidiana”, assegura la Carlota. La programació d’aquest 2017 és molt variada: obres al teatre per a un públic més entès, espectacles al carrer i produccions itinerants. “Tot està inventat, filosofia trapezi”, diu l’organitzadora, “a la gent de Reus li agradava el circ? És entesa en les arts del circ? No, però cada mes de maig s’omplen els carrers”.

Aquesta filosofia trapezi es podrà veure amb espectacles de petit format de duets o trios de curta durada (10-15 minuts) a càrrec de tres companyies, dues de Madrid i una de Barcelona. “La barcelonina fa un espectacle molt adient als temps que corren és un clam a favor de la dignitat i contra la violència”, ens avança la ballarina.

També hi haurà un espai pel públic més exquisit amb la Producció Nacional de Dansa L’Estol al Teatre Fortuny o pel públic més familiar amb ‘Minimón’ de la companyia Monsdansa. Les assessores volen “crear públic”. “Si et fixes en la programació anual dels teatres Bartrina i Fortuny i del Tarragona m’atreviria a dir que d’espectacles de dansa n’hi ha dos, si en són tres ja és un èxit”, manifesta la Carlota. A Reus es podran gaudir de propostes que per veure-les t'has de desplaçar al Mercat de les Flors de Barcelona.

“M’agradaria comptar quants festivals hi ha de blues, de jazz, d’altres tipus d’expressions musicals a arreu de la demarcació de Tarragona. De festivals dedicats a la dansa contemporània tenim un gran exponent que és el Deltebre Dansa i des de fa pocs anys, a les Piles de la Conca de Barberà el Danseu al mes d’agost, res més”, reflexiona.


Carlota Moragas

L’imperdible de dansa del COS és ‘Incógnito’, la base de la coreografia del curtmetratge Timecode, nominat als Òscars com a millor curt i guardonat amb diversos premis com la Palma d’Or de Canes. Els ballarins Lali Ayguadé i Nicolás Ricchini oferiran aquest espectacle divendres a les sis de la tarda a la plaça del Mercadal. El curt va estar produït per l’Escola de Cinema de Reus. La Carlota assegura que “per la ciutat serà una manera bonica de tancar tot aquest periple”.

 

A

També et pot interessar