Pantà de Riudecanyes

Foto: 

Xavi Flores

10 llocs del Camp de Tarragona on anar a menjar la Mona

Llocs ideals per passar un dia a l'aire lliure gaudint del nostre entorn
Surtdecasa Camp
,
22/03/2019
Entorn
Ja és aquí la Setmana Santa, uns dies en els que de l’última cosa que tenim ganes és de quedar-nos a casa. Arriba el bon temps i una bona època per començar a gaudir del nostre territori. Com sempre ens agrada recordar, al Camp de Tarragona hi tenim des de mar a muntanya, per tant això és sinònim d’una àmplia oferta d’opcions que us convidem a visitar. Com que si haguéssim de fer un llistat de llocs a recomanar-vos no acabaríem mai, ens hem centrat en un dia que segur que sortireu de casa, el dilluns de Pasqua, el dia de la Mona. Ja coneixeu el ritual: carmanyoles, estovalles, taules i cadires plegables... i anar a dinar a l’aire lliure ja sigui amb família com amb amics però sobretot, no cal ni dir-ho, amb cura cap al vostre entorn. Per tant, aquí teniu 10 propostes diferents per passar aquest dia.

1) Ermita de Santa Magdalena d’Ulldemolins (Priorat)

La zona del Montsant compta amb tot un seguit d’ermites que val la pena visitar. D’entre totes elles n’hi ha una, l’Ermita de Santa Magdalena d’Ulldemolins, que per les seves dimensions s’ha guanyat el sobrenom de la catedral de Montsant. Es troba a 700 metres d’alçada, envoltada de vegetació i de boscos. Antigament era un lloc de peregrinatge habitual el dilluns de Pasqua, ja que el papa Climent VIII va concedir indulgència plenària als fidels que visitessin l’ermita per aquestes dates. Per això abans tota la població es trobava a Santa Magdalena per celebrar l’aplec del dilluns de Pasqua, una tradició que es va anar perdent amb l’arribada de turistes que per Setmana Santa acampen pels volts de l’ermita. Un indret especial, ideal per visitar un dia com aquest, que compta amb un espai habilitat per dinar a la fresca.
>> Ubicació
 

2) Cala Romana (Tarragonès)

Sembla que la tradició digui que la Mona s'ha de menjar a la muntanya però qualsevol lloc amb bones vistes i lluny del soroll urbà es pot convertir també en un emplaçament ideal. Tenint això en compte, creiem que menjar-se la Mona mirant el mar també pot ser una experiència bonica i diferent. A la Cala Romana de Tarragona fa uns anys es van instal·lar unes taules i bancs perquè la gent pogués gaudir de les vistes mentre dina. També altres zones de platja com la Llarga de Salou també disposen d'espais habilitats al costat de la sorra per gaudir còmodament de les vistes. A més, si us atreviu podeu remullar els peus una mica.
>> Ubicació
 

3) Ermita de la Mare de Déu del Remei i Mas de Forès (Alt Camp)

Un altre indret mític pel dia de la Mona és el que comprèn la zona entre l'Ermita del Remei i el Mas de Forès situat a les afores d'Alcover. Tant a l'ermita, que compta amb un bar restaurant, com al Mas tindreu espai per deixar el cotxe i de seguida podreu trobar un lloc on instal·lar-vos. El Mas de Forès és un àrea recreativa amb un espai ampli i compta, entre d'altres, amb zona infantil amb gronxadors per la canalla. Un cop acabeu d'endrapar podeu fer la digestió fent una excursió per les Fonts del Glorieta, on hi trobareu racons molt bonics com el Niu de l'Àliga. Ideal per fer un banyet durant l'epoca estival.
>> Ubicació
 

4) Ermita de Sant Antoni de Padua d’Altafulla (Baix Gaià, Tarragonès)

I un altre d’aquells llocs on s’hi sol pujar amb la Mona sota el braç és l’Ermita de Sant Antoni d’Altafulla, que es troba en un turó a 500 metres del nucli històric al qual s’hi pot accedir fàcilment a través del camí de l’ermita. Això sí, en aquest cas la tradició marca que la Mona es menja el dimarts de Pasqua i no pas el dilluns. Aquell dia es fa missa a l’aire lliure davant l’església, una ballada de sardanes i després es dina. Sant Antoni  és un lloc de recés d’habitual peregrinatge per excursionistes i ciclistes. D’estil renaixentista i amb tocs barrocs, l’ermita va ser possible gràcies a la donació del primer ermità i pescador Baltasar Rabassa, i a la resta de pescadors del poble que van acabar-la l’any 1717.
>> Ubicació
 

5) La Mussara (Baix Camp)

Un lloc que el seu nom significa “lloc per passejar-se” ja d’entrada ha de ser un bon punt de trobada. I si té les característiques de La Mussara, encara més. Per si algú encara no coneix del que estem parlant, aquest indret és un municipi despoblat agregat a Vilaplana, que es troba a 990 metres d’altura, a la serra de la Mussara, al bell mig de les Muntanyes de Prades. Una vista del Camp de Tarragona privilegiada us acompanyarà mentre gaudiu de la Mona i d’un bon àpat a l’aire lliure.
>> Ubicació
 

6) Ermita de la Santíssima Trinitat (Conca de Barberà)

A uns 3 km de l'Espluga de Francolí es troba aquesta ermita envoltada de boscos de ribera i fonts, i de la que cal destacar el santuari que acull la imatge de la Santíssima Trinitat. L'espai gaudeix també amb una àrea de lleure on els veïns acostumen a organitzar dinars populars. Un lloc preciós dins el bosc de Poblet. Ah, agafeu jaqueta que en aquesta zona segur que refresca quan comenci a marxar el sol.
>> Ubicació
 

7) Pantà de Siurana (Priorat)

Un d’aquells indrets del Camp de Tarragona que us recomanem visitar un dilluns de Pasqua, però també en qualsevol moment de l’any és Siurana. Nucli agregat a Cornudella de Montsant, a la vall del riu Siurana, entre la Serra del Montsant a l’oest i les Muntanyes de Prades a l’Est. Podeu visitar el poble, situat al capdamunt de la serra de la Gritella, accedint-hi en vehicle o fent una excursió pel camí vell de Cornudella a Siurana. Tot seguit, i una vegada a baix, toca desplegar les estovalles a la vora de l’embassament. Ah, i ja que hi sou, podeu aprofitar i fer un tomb pel pantà amb canoa i gaudir de l’espectacular paisatge de Siurana des de l’aigua, ja que precisament per Setmana Santa obre temporada l’empresa que gestiona aquest servei.
>> Ubicació
 

Ermita de la Mare de Déu de la Roca
Foto: Ferran Llorens
 

8) Ermita de la Mare de Déu de la Roca (Baix Camp)

Aquesta ermita es troba al capdamunt d'una muntanya, però no una muntanya normal sinó una de roja que dóna nom al municipi de Mont-roig del Camp. La seva pedra de gres fa que tingui aquest color especial. Situada a pràcticament 300 metres d'alçada us permetrà tenir una vista panoràmica molt privilegiada de gran part del Camp de Tarragona. A més, des de la mateixa zona d'aparcament podreu pujar a la muntanya i seguir les Escales del Diable que, sense caminar massa estona, us portaran a bonics racons amagats com la Cova Foradada.
>> Ubicació
 

9) Fonts del riu Brugent a La Riba (Alt Camp)

En tot el terme de La Riba existeixen 78 fonts amb aigua del riu Francolí i sobretot d’un dels seus majors afluents com és el riu Brugent. La zona més coneguda és la de la Font Grossa i la de la Font Gran, un bell paratge natural pel qual transcorren nombroses rutes que val la pena aprofitar per agafar gana abans de posar-se a dinar i d'encetar la Mona.
>> Ubicació
 

10) El Pantà de Riudecanyes (Baix Camp)

Un dels emplaçaments més típics per menjar la Mona per la gent del Baix Camp és el Pantà de Riudecanyes. Podreu gaudir de la natura, la vista del pantà i amb una mica de sort podreu observar l'hipnotitzant espectacle que suposa veure milers de gavines que visiten el pantà per rentar-se el plomatge. Si ho necessiteu, també compta amb servei de bar.
>> Ubicació

A

També et pot interessar