Marc Busquets
,
29/09/2017
Entorn

Els 10 espais que et connectaran amb el passat al Camp de Tarragona

L'edició 2017 se celebrarà els dies 6, 7 i 8 d'octubre
Patrimoni

Foto: 

Cedida
Un menjador de la burgesia benestant al monestir d'Escornalbou
Les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) se celebren a Europa durant un cap de setmana entre setembre i octubre. L'edició 2017 a Catalunya se celebrarà els dies 6, 7 i 8 d'octubre. Enguany, el lema suggerit pel Consell d'Europa és 'Patrimoni i natura: un paisatge de possibilitats per posar en relleu els valors patrimonials incorporats a la natura, la importància del medi ambient sobre els estils de vida de les persones i la influència que té sobre el benestar i el creixement socioeconòmic de les comunitats. A les comarques del Camp de Tarragona, les propostes són diverses i adreçades a tots els públics. Tot seguit us en fem cinc cèntims.

1. Jornada de portes obertes al castell monestir d'Escornalbou
Escornalbou ens endinsa en una època en què la burgesia benestant va habilitar antics edificis històrics per convertir-los en les seves residències. Així, el 1911, Eduard Toda va comprar l'antic monestir de Sant Miquel d'Escornalbou i el restaurà amb total llibertat. La visita ens permet conèixer l'ambient d'una casa benestant a principis de segle XX, on es van reunir les principals figures de la Renaixença convidades per Toda
Quan? El 7 i el 8 d'octubre, entre les 10h i les 17.30h.

2. Parc Samà, centre de reclutament
Activitat inclosa al Cicle de Memòria titulat 'La victòria fou el silenci', que donarà a conèixer les persones de Cambrils desaparegudes durant la guerra, i les represaliades a la postguerra. Per aquest motiu, es porta a terme, per primera vegada, una recreació seriosa i que cerqui el rigor històric en un espai emblemàtic per a la comarca i que jugà un paper important durant la Guerra Civil: el Parc Samà.
Aquest jardí històric, construït el 1887, fou incautat durant la Guerra Civil i dedicat a Centre de Reclutament i Instrucció Militar (CRIM). Fou un dels indrets de reclutament i formació de la Lleva del Biberó.
Quan? El 8 d'octubre, entre les 10 i les 14h.
Visites guiades a les 11, 12 i 13h.

3. Visita al Gaudí Centre de Reus
Experimenta les formes genials creades per Gaudí amb les maquetes interactives, descobreix els enigmes de la seva arquitectura i gaudeix dels espectacles audiovisuals multipantalla sobre l'arquitecte i el patrimoni modernista de Reus.
Quan? El 8 d'octubre, entre les 10h i les 14h.

4. Passejada per la història i el nostre patrimoni costaner, a Miami Platja
Visita guiada per la història i el patrimoni del litoral de Mont-roig del Camp, els principals indrets històrics, com el Torreó de Miami Platja o els búnquers de la Platja de la Pitxerota. A càrrec d'Alfons Tejero i Jordi Solé.
Quan? El 8 d'octubre, a les 10h.

5. Espectacle 'Els rentadors' a Mont-roig del Camp
L'espectacle 'Els rentadors' reviu el passat, on molts/es espectadors/es revifaran un record, d'altres coneixeran una part de la nostra història. I tots/es gaudiran d'una peça artística. Aquest espectacle és un homenatge a les dones anònimes que amb el seu dia a dia, treball constant i inquietud, ens han fet arribar on som ara!
Quan? El 7 d'octubre, a les 17.30h.

6. Viu el Call jueu de Falset
La visita guiada-teatralitzada, a càrrec de 'La jueva de Tortosa', recorre els principals carrers del Call jueu de Falset endinsant als visitants als espais, la cultura i gastronomia jueves amb un tast de vi Kosher. Cal fer reserva prèvia.
Quan? El 7 d'octubre, entre les 19h i les 20.30h.

7. Jornada de portes obertes a la Cartoixa d’Escaladei
Portes obertes a la cartoixa d'Escaladei, ubicada en un espai on els monjos cartoixans van seguir un model de vida marcat pel silenci i l'oració, combinant la solitud eremítica amb l'empara de la vida comunitària. La cartoixa es va fundar gràcies a una concessió d'Alfons I, amb el propòsit de fixar un poblament en terres acabades de conquerir. Les donacions i compres que es van produir posteriorment van convertir la cartoixa en un gran senyor feudal.
Ara, les darreres obres de restauració han tret a la llum part del passat esplendor, visitable en un nou espai corresponent a l'àrea de vida comunitària.
Quan? El 7 i el 8 d'octubre, entre les 10h i les 17.30h.

8. Visita una antiga fàbrica d'aiguardent amb destil·lació en directe i degustació
Vine a visitar el Museu Fassina Balanyà de l'Espluga de Francolí, una petita fàbrica que data del segle XIX que es dedicava a la destil·lació d'aiguardent a partir de la brisa del raïm. Durant la visita semi-guiada s'explicaran el funcionament de la fàbrica i els processos productius, a través de l'antiga maquinària restaurada.
La visita finalitza amb una destil·lació en directe i una degustació de licors.
La Fassina Balanyà és un dels 28 museus industrials del Sistema Territorial del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.
Quan? Dies 6 i 7 d'octubre: de 10.30h a 13.30h i de 16.00h a 18.00h. El dia 8 d'octubre, de 10.30h a 13.30h.

9.Jornada de portes obertes al Reial Monestir de Santes Creus
El monestir de Santes Creus va néixer el 1160 sota el patrocini dels llinatges dels Montcada i dels Cervelló i del comte Ramon Berenguer IV. Els monjos, provinents del monestir occità de la Gran Selva, van trobar a la riba del riu Gaià l'emplaçament idoni per bastir-hi un monestir que havia de ser, fins al 1835, el centre d'una de les senyories monàstiques més extenses i influents de la Corona d'Aragó. La seva història i el model de vida cistercenc s'expliquen en l'audiovisual "El món del Cister".
Quan? El 7 d'octubre, entre les 10h i les 17.30h.

10. Descobrint el port romà. Una passejada arqueològica
Una passejada per la part baixa de Tarragona amb sortida des del Museu del Port i acabament al mateix moll de Costa després d'haver recorregut diferents indrets on s'han evidenciat, al llarg dels anys i els estudis realitzats, vestigis del port romà i la seva activitat. A càrrec del catedràtic d'Arqueologia Clàssica de la Universitat Rovira i Virgili, Joaquin Ruíz de Arbulo, ens traslladarem a l'antiga Tarraco portuària amb explicacions dels seus edificis portuaris, cases i espais públics; de les trobalels de farciments ceràmics de diverses èpoques vinculats amb el comerç, o de la gran via romana de sortida cap al riu Francolí. Cal fer reserva prèvia.
Quan? El 8 d'octubre, d'11h a 13:30h.

 

També et pot interessar