Foto: 

cedida

Immersió a la prehistòria a les muntanyes de Prades

Una oportunitat per veure pintures rupestres al Camp de Tarragona
Anna Cabeza
,
28/02/2014
Entorn

Restes prehistòriques a prop de casa. Les muntanyes de Prades amaguen pintures rupestres de fa ni més ni menys que 6.000 anys i des de fa mig any es poden visitar. Una bona oportunitat per entendre i conèixer millor els nostres avantpassats i el seu art.

 

  • imatge de control 1per1

En concret, a les muntanyes de Prades es troben un terç del centenar de conjunts d’art prehistòric que hi ha a Catalunya i que estan declarats Patrimoni de la Humanitat de la Unesco des de 1998. Ara, tres d’aquests espais, ubicats al terme de Montblanc, es poden visitar. “Tenim exemples de les dues tendències de pintures: representacions esquemàtiques i abstractes de pastors i agricultors i també d’altres de més figuratives, fetes per caçadors recol·lectors”, explica en Ramon Viñas, historiador i director del Centre d’Interpretació d’Art Rupestre (CIAR) de Montblanc.

 

Les imatges, del neolític i de l’etapa final del paleolític (d’entre fa 2.000 i 6.000 anys), tenen una similitud amb les que imaginem quan pensem en pintures rupestres, amagades dins una cova. “Surten caçadors corrents amb arcs i fletxes, cérvols i animals bòvids”, afegeix Viñas. En aquest cas, les figures no són tan grans com les d’Altamira, un dels centres d’art rupestre més important de l'Estat, sinó que tenen uns 10 o 15 centímetres i juguen amb vàries tonalitats de vermell castany.

 

Les pintures s’ubiquen al terme municipal de Montblanc, a les zones del Portell de les Lletres, Mas d'en Llort i Mas d'en Ramon de Bessó, i permeten gaudir del patrimoni cultural però també de l’entorn natural on es troben, en abrics on es protegien els nostres avantpassats que estan ubicats a uns 800 metres d’alçada.

 

La gran sorpresa de la visita és poder conèixer el lloc”, detalla en Ramon, “perquè de pintures i reproduccions n’hem vist... però a llibres o museus”. Arribar fins els abrics i veure el barranc que hi baixa a prop, el sol que tenien els nostres avantpassats, les precioses vistes i altres característiques de l’indret és la clau per fer una perfecta immersió en la vida dels nostres avantpassats.

 

Per concertar una visita guiada es pot contactar amb l’Oficina de Turisme de Montblanc, que organitza un cop al mes sortides a la zona. Es munten experiències que duren unes quatre hores, cada primer diumenge de mes, i que comencen al Centre d’Interpretació d’Art Rupestre (CIAR) de Montblanc, on hi ha rèpliques de les pintures i explicacions de com vivien els pobladors llavors. Després, amb un 4x4 i per una pista forestal s’accedeix a les coves.

 

Més informació a www.montblancmedieval.cat o al telèfon 977861733.

A

També et pot interessar