coves Espluga de Francolí

Foto: 

Cedida
Les coves de l'Espluga de Francolí

9 indrets naturals del Camp de Tarragona per conèixer en família

Propostes per sortir de casa amb la canalla i passar un dia diferent
Adrià Morte
,
26/04/2016
Entorn
Pares i mares que no sabeu què fer amb els nens durant el cap de setmana o que us excuseu en la curta edat dels vostres fills que quedar-vos a casa, estigueu atents perquè aquest és el vostre article! Al territori tenim tot tipus de llocs per visitar, i entre aquests, també n'hi ha pels més petits de la casa. Excursions on gaudiran i aprendran de la mà dels qui més estimen, vosaltres. Feu via a posar-vos les xiruques perquè a partir d'ara no hi haurà excusa per avorrir-se!

1. A la recerca dels dips
Coneixeu la llegenda dels dips? Uns animals que, segons la tradició, sortien de nit per espantar la gent i atacar les bèsties de Pratdip. Aquest municipi del Baix Camp ha aprofitat aquesta llegenda popular per recrear una ruta del tot peculiar. A l'oficina de turisme del poble podrem adquirir un full amb el mapa del nucli antic on apareixen dibuixades diferents siluetes d'aquest gos salvatge. Doncs bé, gràcies a les pistes d'aquest document hem de trobar els diferents dips que hi ha amagats al poble en forma d'escultures de ferro. Una manera de conèixer els indrets més emblemàtics de Pratdip i alhora estimular l'orientació dels nostres nens i nenes. Per cert, si us quedeu amb ganes, podeu visitar l'ermita de Santa Marina molt a prop del poble.
> Més informació

2. Passejar entre obres d'art
Vespella de Gaià és un poble artístic. El motiu? En aquest municipi hi ha, literalment, un museu a l'aire lliure. Entre els carrers i places de Vespella podem trobar fins a nou escultures diferents. Obres d'artistes contemporanis que estimulen la creativitat i imaginació d'aquells que les observen. Una vila rodejada de cases de pedra pintades de colors que endinsaran als més petits a un altre món. Sense fer cues, sense comprar cap entrada. Així és Vespella de Gaià.

  • imatge de control 1per1

 


3. La ruta de les aigües
Saben els nostres nens i nenes com d'important és l'aigua? Saben que fins fa no gaires anys tenir aigua corrent a les cases era una utopia? Això passava a Forès, a la Conca de Barbera. En aquest poble no va arribar l'aigua corrent a les cases fins ben entrada la dècada dels seixanta del segle XX. Fins llavors, els habitants havien d'anar a buscar aquest bé tan preuat a les fonts o als pous i fer ús dels safareigs o basses. Aquesta ruta circular, de poc més de 4 quilòmetres de distància, convida a caminar pels espais més freqüentats pels vilatans en l'ús de l'aigua. Uns elements que eren imprescindibles en el passat i que ara formen part del paisatge i l'arquitectura popular de Forès. Una excursió idònia perquè els més petits estirin les cames i coneguin part de la història més recent.

4. Les coves de l'Espluga de Francolí
Entrar a les coves de l'Espluga de Francolí és endinsar-se en el passat. Un passat molt llunyà. Aquestes cavitats naturals van ser utilitzades per l'home des del temps del Paleolític i a l'Espluga els nens i nenes es poden fer la idea de com era la vida i el dia a dia dels homes primitius. Una visita guiada on es mostra una reproducció exacta de les eines que s'utilitzaven i on podrem veure personatges del paleolític a l'escala real. Tot ambientat amb una delicada il·luminació acompanyada de sons d'animals i de l'aigua. És recomanable portar una jaqueta. Cal pagar entrada.
> Més informació

5. Els aiguamolls del Pla de Santamaria
El Pla de Santamaria acull un indret idíl·lic pels amants de la naturalesa i les aus. Un lloc on aturar-se, observar i fotografiar. Rere les fàbriques del polígon industrial trobem els aiguamolls. Un espai natural creat a partir de les aigües de la depuradora que s'ha convertit en una parada de nombrosos ocells, entre ells importants espècies protegides. Una excursió diferent per conèixer un paisatge natural gens comú en el nostre territori. L'ocasió idònia per descobrir plegats, pares i fills, la riquesa de la naturalesa.

 

6. L'ermita de la Mare de Déu de la Roca
Per aquells que tingueu la canalla més acostumada a caminar us proposem una excursió a l'ermita de la Mare de Déu de la Roca. La ruta comença des del municipi de Mont-roig del Camp i s'enfila fins al cim de l'Areny on gaudirem d'unes excel·lents vistes de l'entorn de la comarca. Allà podrem visitar l'ermita de la Mare de Déu de la Roca i la de Sant Ramon, les dues situades sobre roca roja. Precisament d'aquí ve l'origen del nom del poble. L'itinerari, d'uns 5 quilòmetres de distància, permet gaudir de la naturalesa i explorar els nombrosos orificis creats per l'erosió a la roca vermellosa. Una autèntica aventura pels infants.

7. L'ofici del miner
Bellmunt del Priorat té a tan sols 400 metres de distància la Mina Eugènia. Un indret que ens permetrà endinsar-nos fins al cor de la terra per conèixer com era l'ofici del miner i com es va convertir en una manera de viure en el poble, tot un referent miner en la Catalunya del segle XX. Aquest complex miner té un total de 20 nivells subterranis que arriben fins a 620 metres de profunditat, i un entramat de fins a 15 quilòmetres de galeries. Les visites guiades permeten al visitant baixar fins a la primera planta de la mina, a 35 metres de profunditat i recórrer gairebé 700 metres de la primera galeria. Els nens i nenes, amb el casc al cap, no oblidaran mai aquesta experiència. Cal pagar entrada.
> Més informació

8. A la conquesta del castell de Prenafeta
Poc més de 4 quilòmetres entre anar i tornar. Aquesta és la distància que hi ha entre el poble de Prenafeta i l'antic castell. Un camí que iniciarem des del municipi i que passa per un camí empedrat que puja poc a poc per la muntanya. Allà, ben aviat trobarem les primeres cases en ruïnes, una antiga ermita romànica i a dalt de tot les restes del castell, el premi de l'excursió. Aquest element arquitectònic va ser construït al segle XI pels comtes de Barcelona i al segle XII el castell va caure en mans dels musulmans. Poc després però va ser reconquerit per Ramon Berenguer IV. Una excursió per entendre com en una altra època la muntanya jugava un paper molt important ja sigui per donar protecció i albirar els enemics des de l'alçada.

9. El poble abandonat de la Mussara
Passar un dia entre la naturalesa i al costat d'un poble abandonat. Això és el que podem fer amb els més petits si anem a la Mussara, un poble abandonat situat en un indret totalment únic. Lloc des d'on es pot observar tot el Baix Camp i bona part de la costa i muntanyes del Camp de Tarragona. Amb una mica d'imaginació podem reviure les condicions en què vivien els habitants d'aquest poble en un indret tan atípic. Prop del poble abandonat, trobem el refugi de muntanya on podem aprofitar per menjar alguna cosa i recuperar forces.

Més informació: 

A

També et pot interessar