Parc de les Olors

Foto: 

Cedida

Sentir el camp a través del Parc de les Olors

Visitem Cal Romà a Les Piles de Gaià, que forma part d'aquesta Xarxa de Parcs
Bet Altarriba
,
05/06/2019
Entorn
El camp és un reflex dels homes i dones que el treballen amb la seva suor, les seves mans, però també del seu esforç i de la seva estima. A Catalunya hi ha una xarxa de productors de planta aromàtica i medicinal que té per objectiu impulsar la producció ecològica d’aquest sector productiu al país, potenciant la biodiversitat i la recuperació d’espècies interessants per les seves propietats medicinals i culinàries.

Aquesta xarxa de productors s’anomena Xarxa Parc de Les Olors, amb una vintena d’aquests parcs, repartits arreu del territori català. En aquest sentit, la iniciativa es dedica a la recuperació d’espais agraris d’alt valor paisatgístic per convertir-los en jardins productius i visitables. Cada parc té la seva pròpia personalitat, i suposa una gran oportunitat d’ocupació i innovació al món rural.

A més, des d’aquesta xarxa s’ofereixen visites guiades, tallers, cursos, i també comercialitzen alguns dels seus productes artesanals. Visitar qualsevol d’aquests parcs d’olors suposa una bona oportunitat per deixar-se emportar pels cinc sentits, per conèixer noves olors d’espècies i plantes aromàtiques, uns pulmons verds per descobrir, una pràctica que reivindica recuperar la saviesa de la medicina natural.

D’aquesta vintena de parcs de les olors, un d’ells es troba a la Conca de Barberà, al municipi de Les Piles de Gaià, concretament a Cal Romà. Allí hi ha en Joan Vallès, l’agricultor que cuida i vetlla aquest bonic tresor aromàtic, que es troba en un punt estratègic: els sis cents metres d’altitud on es troba aquest municipi ho avalen i ajuden al creixement de les plantes.

Des de l’any 2010, plantes i espècies com l’orenga, el kamut, l’estèvia, la menta, la farigola, el romaní, el timó, la calèndula o el poniol - entre moltes altres - es troben en aquest jardí, format per un bonic claustre verd que juga amb tot un seguit de formes orgàniques i també geomètriques.

Una de les premisses clau del Parc de les Olors de Les Piles - convertida també en filosofia - és la d’entendre i cuidar la terra, una filosofia latent que batega per damunt de la superfície i la terra conreada d’aquest jardí aromàtic, ple de saviesa i natura. I és que segons en Joan, "el camp té una relació amb qui som i com estem. Quan estàs al camp, t’has de sentir ple, amb ganes de fer coses, i sentir-lo".

Més informació: 

A

També et pot interessar