Foto: 

Eduard Domingo (Startap)
'Conrear' és una de les propostes del Danseu

‘Conrear’ la dansa per arrelar-se al territori

El festival Danseu programa un espectacle de cocreació amb joves de la Conca de Barberà
Arnau Martínez
,
31/08/2020
Espectacles
El Festival Danseu de Les Piles (Conca de Barberà) presenta una nova edició els dies 4, 5 i 6 de setembre carregada de propostes de dansa de petit format que tenen lloc en diversos espais d’aquest micropoble. El paisatge, el territori, la comunitat i la dansa es fusionen un grapat d’espectacles singulars protagonitzats pel cos i pel moviment. A Surtdecasa ens fixem amb una de les produccions, ‘Conrear’.

'Conrear' és un espectacle de creació comunitari amb adolescents que gira entorn de la identitat, la comunitat, el paisatge i el diàleg entre arrels, present i futur. És una obra de la companyia Creamoviment i que és una coproducció del Danseu Festival i l’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt amb la col·laboració d’APdC - Carretera i dansa. Es tracta d’una peça que s’ha creat en cinc dies i que el passat dissabte ja es va presentar a Santa Coloma de Queralt. Aquesta darrera setmana encara han treballat un parell de dies per acabar de polir alguns detalls.

Són deu joves, d’entre 12 i 16 anys. Vuit noies i dos nois. Per què han volgut treballar amb adolescents? “Perquè ens agrada el risc”, diu un dels directors, el Toni Viñals mentre riu. “Al poble gairebé no hi ha propostes per aquesta franja d’edat i ens va la marxa!”, afegeix l’altra directora, la Cristina Martí. No és una coreografia dirigida: “Nosaltres tenim unes idees i unes propostes que els hi anem presentant, les treballem i ells mateixos les van modelant. És una fusió total”, explica Martí.

  • imatge de control 1per1

Els dos directors destaquen el procés de creació d’aquesta proposta. “Hi ha una primera barrera en aquest projecte: que els adolescents vulguin apuntar-s’hi”, assenyala Viñals. Un cop la van superar, van haver de gestionar les emocions dels nois i noies: “fer front a les vergonyes”. No ha estat fàcil, “no podem abordar les emocions d’una manera massa directa amb ells, hem de crear una situació disruptiva”, explica un d’ells. “Tampoc volem que tinguin una sensació de pressió, volem que ells mateixos es vagin descobrint”, indica el Toni.

Foto: Eduard Domingo (Startap)
Un espai de llibertat
En aquest sentit, la Cristina remarca el com i no tant el que: “els hi oferim un espai cuidat on poden sentir-se completament lliures a l’hora d’expressar-se”. Aquesta proposta permet als joves “trobar-se amb altra gent i descobrir un llenguatge que desconeixien”, comenta Viñals. És un projecte d’anada i de tornada, ell mateix assegura que també ha pogut descobrir “interessos i passions” dels nanos del tot desconeguts. Segons Martí, 'Conrear' els hi aporta “creixement personal, confiança i compartir un espai comú”.

La pandèmia també ha afectat al món de la dansa, unes arts que són contacte i que ara no casen amb la premissa de la distància social. “Hi ha molts moments que ells tenen desig de tocar-se, de jugar junts”, comenta la creadora, “però hem hagut de renunciar al contacte físic”, aclareix l’altre. Tot i això, la Cristina creu que és una “oportunitat per poder explorar altres vessants”. 

'Conrear' és un dels espectacles programat al Danseu que té lloc al micropoble de les Piles, a la Conca de Barberà. És la primera vegada que es duu a terme i en aquest sentit, “el projecte explica el territori on ha nascut”, diu Viñals. De fet, l’escenari de 'Conrear' és un camp de blat segat. La peça parla “de la identitat, de les arrels que et fan créixer i defineixen qui ets”, subratlla Toni Viñals. Un projecte que vol ser una catarsi per frenar una qüestió que amoïna a les zones rurals: el despoblament i ho vol fer arrelant els adolescents a través de la dansa. 

Més informació: 

A

També et pot interessar