Veure bufar i fer ampolles a Vimbodí i Poblet

El Museu del Vidre del municipi de la Conca té l’únic forn de vidre bufat en actiu a Catalunya
Anna Cabeza
,
24/01/2014
Entorn

Únic a Catalunya. Vimbodí i Poblet té l’últim forn de vidre bufat que segueix funcionant amb les tècniques dels nostres avantpassats. Està ubicat al Museu del Vidre que hi ha al municipi i que fa 16 anys va obrir portes. Ara volen donar encara més valor al seu patrimoni i més tenint en compte que l’ofici de vidrier és cada cop menys conegut.

D’elements d’interès no ens en falten. A més del forn, que ja és una joia, el museu concentra una curiosa col·lecció de peces úniques fetes de vidre que s’utilitzaven en la vida quotidiana, desenes de porrons, gerros, càntirs, garrafes o fins i tot orinals. També hi ha tubs o teules, tot fet a Vimbodí. “Abans que aparegués el plàstic, es feien tot tipus d’utensilis per a usos domèstics amb vidre”, explica la Maite Fusté, regidora de turisme de Vimbodí i Poblet i responsable del Museu.

Els càntirs són un dels elements destacables: són de vidre, no de terrissa tal com els coneixem, i a Vimbodí, com a senyal de tradició, se’n regala un als recent nascuts. No menys important és la col·lecció de matrimonis, que són els setrills que tenen dos recipients en un: tot i que semblen molt moderns són estris antics que els pagesos portaven al camp. També hi ha jocs de vidre per a nens o fins i tot una almorratxa, una peça molt singular que té varis brocs i que servia per posar-hi perfum. A Catalunya en queden molt poques, sobretot al Maresme, on hi ha un ball tradicional amb aquest recipient com a protagonista.

Ara bé, més enllà de la col·lecció en sí, el gran tresor d’aquest espai és poder veure com treballa el mestre vidrier, Paco Ramos, un dels pocs mestres artesans que encara avui fa obres d’art amb el vidre bufat. Escalfant vidre reciclat al voltant dels 1.400 graus, l’artesà aconsegueix una matèria viscosa i quan perd una mica d’escalfor, i està a uns 1.000 graus, bufa la pasta i aconsegueix donar-li forma, com si fes bombolles de sabó, fins a aconseguir gerros, càntirs o llànties. La part final és deixar reposar la peça unes dotze hores perquè es refredi i pugui ser utilitzada.

Vimbodí i Poblet sempre ha tingut una història molt lligada al món del vidre. El primer forn de vidre que es coneix al municipi data de 1188 i a principis del segle XX van arribar a tenir fins a quatre forns de vidre. A més dels vidriers, el municipi estava ple de gent dedicada a la fusta per fer anar el forn o de sargaires, que feien cistells i coves.

A

També et pot interessar