IT Dansa

Foto: 

cedida

Tres coreògrafs contemporanis per celebrar el Dia Internacional de la Dansa

IT dansa representarà l’espectacle ‘Ballem!’ el pròxim dia 29 d’abril al Teatre Tarragona
Carlota Moragas
,
27/04/2016
Espectacles
L'espectacle que la companyia IT Dansa durà a terme el pròxim divendres dia 29 d'abril coincideix amb la celebració del Dia Internacional de la Dansa arreu del món. Així doncs, semblava difícil trobar un títol més encertat que 'Ballem!', sota el qual es presenten les tres peces de dansa contemporània que IT Dansa posarà en escena al teatre Tarragona: 'Un Ballo' de Jirí Kylián, 'Wad Ras' de Montse Sánchez i Ramon Baeza i 'Minus 16' d'Ohad Naharin.
IT Dansa és una companyia nascuda l'any 1996 de la mà de l'Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona. Sota la direcció de la prestigiosa ballarina Catherine Allard, formada al Nederlands Dans Theater i a la Compañía Nacional de Danza, la companyia fa vint anys que compleix amb l'objectiu de proporcionar als graduats en dansa oportunitats de pràctica professional durant dos anys –el temps que dura el postgrau– amb coreografies de destacats artistes i amb un programa d'actuacions al circuit teatral. IT Dansa, doncs, fa la funció de trampolí cap al món laboral; tant és així que les diverses generacions de ballarins i ballarines que n'han format part han acabat nodrint les companyies més importants del país i d'arreu d'Europa. No ens cal anar gaire lluny per trobar-ne un exemple: la reusenca Anna Borràs pertany a la fornada d'intèrprets que, després del seu pas per IT Dansa, ha començat amb èxit una carrera professional en l'àmbit de la dansa contemporània.
 
La companyia dirigida per Allard s'ha caracteritzat per treballar tant amb joves creadors com amb coreògrafs ja consolidats i la proposta que ens presenta a 'Ballem!' recull aquest caràcter eclèctic. A l'espectacle, es treballa amb tres obres molt diferents, que van des de la poètica del moviment contemporani més clàssic a l'explosivitat del gaga.
 
D'una banda, IT dansa ens proposa l'obra 'Un ballo', que és la primera peça que el reconegut coreògraf Jirí Kylián va crear per als ballarins joves del Nederlans Dans Theater. Coreografiada a partir del Menuet 'Tombeau de Couperin' i la 'Pavana per a una princesa morta', ambdues de Maurice Ravel, 'Un ballo' ens transporta a un veritable ball Imperial, marcat per la delicadesa dels moviments creats entre les parelles que es fan i es desfan amb l'harmonia i la ruptura. I és que en la subtilesa del gest i la sensibilitat mostrada en la interpretació exquisida de la música clàssica hi reconeixem un dels trets inequívocs de l'obra del coreògraf txec.
 
'Wad-ras' és tota una altra història i és que una coreografia que s'inspira en la presó de dones de Barcelona no té, ni pot tenir res a veure, amb la gracilitat dels passos. Per parlar-nos de la frustració, la manca de llibertat, la por i la soledat, Montse Sánchez i Ramon Baeza fugen de la música clàssica i recorren a la percussió. A ritme de flamenc, a través del zapateado, la guitarra i el cante, 'Wad-ras' dóna forma a l'univers femení que es teixeix rere les parets del centre penitenciari.
 
No tingueu cap dubte que les dues obres anteriors són fantàstiques, però una servidora encara recorda amb tota mena de detalls la primera vegada que va veure 'Minus 16' del coreògraf israelià Ohad Naharin. En aquella ocasió, també va ser IT Dansa qui la va portar a escena al Teatre Fortuny de Reus. Tot i que han passat els anys, cada vegada que veig la peça percebo aquella sensació, barreja de sorpresa i excitació, que vaig sentir en descobrir una manera de ballar que anava més enllà del que coneixia. I és que a 'Minus 16' els ballarins experimenten sobre l'escenari guiats per un moviment que neix d'allò somàtic i que, per tant, aconsegueix fer-se visible com quelcom natural, no impostat. És la base de llenguatge gaga, creat pel mateix Naharin, que ha originat tota una escola de ballarins i coreògrafs a escala mundial. Ja sigui a ritme de mambo, txa-txa-txa o música popular israeliana, 'Minus 16' no deixa indiferent a l'espectador, que acaba sent partícip de l'espectacle i això fa que el tancament de 'Ballem' sigui especial.
 
Així doncs, us convido a deixar-vos portar per la dansa en aquest dia tan assenyalat i a animar-vos a què, com deia Pina Bausch: "balleu, balleu, perquè sinó estem perduts!"
 

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1

Més informació: 

IT Dansa 'Ballem!'
Divendres 29 d’abril,  21:30 h
Teatre Tarragona

 

A

També et pot interessar