Alba Sotorra

Foto: 

Cedida
Imatge de 'Commander Arian' d'Alba Sotorra

FRONT, el nou festival de cinema de conflicte i pau

Del 7 al 27 d'octubre tindran lloc diverses projeccions a les Terres de l'Ebre i al Camp de Tarragona
Surtdecasa Camp
,
16/10/2018
Arts
FRONT, Mostra Internacional de Cinema de Conflicte i Pau vol ser un referent internacional en la reflexió sobre els conflictes presents i passats a partir de l'audiovisual de qualitat com a eina. Un punt de trobada en uns espais únics per prendre consciència del passat i contribuir a través de la cultura en la construcció d'un món millor. En aquesta primera edició, F R O N T proposa un diàleg entre conflictes del present i del passat, pròxims i llunyans. Una mostra que celebra la seva primera edició́ coincidint amb el 80è aniversari de la Batalla de l’Ebre, en el marc de la Guerra Civil Espanyola. I és que les cicatrius que el conflicte va deixar a les nostres comarques, ja sigui en la línia de front o a la rereguarda, són l’estímul que va fer néixer aquesta mostra de cinema dedicada al conflicte i la pau.

El festival està pensat per a cinèfils, amants de la història, estudiants universitaris, però també, FRONT, Mostra Internacional de Cinema de Conflicte i Pau pensa amb els familiars dels qui van viure en primera persona el conflicte. Aquesta primera edició s’iniciarà amb una petita mostra de documentals sobre la Guerra Civil, així com d’altres conflictes internacionals. L’objectiu del festival és que en els propers anys s’incorporin noves seus al projecte i poder programar pel·lícules en els mateixos espais de la Batalla de l’Ebre.

FRONT, Mostra Internacional de Cinema de Conflicte i Pau està organitzat per Produccions Saurines amb la col·laboració de Bluverd Comunicació. Us deixem el llistat dels documentals que podreu veure en aquesta primera edició:

- 'A les fosques. La memòria de la Tortosa bombardejada'
Entre el 23 de febrer de 1937 i el 30 de desembre de 1938, en plena Guerra Civil, Tortosa va patir una vuitantena d’atacs aeris de l’Aviació Legionària Italiana i la Legió Còndor. Els tortosins van haver d’adaptar-se a aquesta tragèdia i es van refugiar a les zones muntanyoses de l’entorn, on van sobreviure en condicions miserables. Finalment, la ciutat seria completament evacuada l’abril de 1938. Vuitanta anys després, el documental ‘A les fosques. La memòria de la Tortosa bombardejada’ recull la memòria i les històries de vida dels qui van viure aquell dramàtic episodi. El projecte, impulsat pels periodistes Andreu Caralt (cofundador de l’empresa Terra Enllà, especialitzada en serveis de memòria històrica) i Oriol Gracià (de l’empresa Bluverd Comunicació), neix amb la voluntat de registrar el testimoni d’alguns dels supervivents del bombardeig que van participar en l’acte commemoratiu del vuitantè aniversari del bombardejos, que es va celebrar a Tortosa el 15 d’abril passat. El film, per tant, no incideix tant en l’estratègia militar i les relacions polítiques sinó en el dia a dia dels ciutadans atrapats en el conflicte.
Quan? Diumenge 7 d'octubre a Roquetes i divendres 19 d'octubre a Valls.

- 'Escoréu, 24 d’avientu de 1937'
Estrenada al Festival de Cinema d'Autor (D'A) on Ramón Lluís Bande és un habitual. Bande està obsessionat per revelar la memòria de l’horror, del que va passar a la seva Astúries natal durant la Guerra Civil i del que tots semblen haver oblidat i ell s’obstina a posar al descobert. I ho fa sense recórrer al xantatge sentimental ni als cops d’efecte. Aquí es tracta de dos germans que van ser assassinats per un grup de falangistes l’any 1937. Avui, un equip d’investigadors en busca les restes en el bosc proper a casa seva i el cineasta aprofita per fer preguntes als veïns, als qui ho van poder viure o recorden alguna cosa. Amb un estil impassible, que penetra en l’escorça del temps per interrogar-lo, aquesta pel·lícula és un acte de resistència des de la mateixa posada en escena.
Quan? Divendres 26 d'octubre a Tarragona

- 'Comandante Arian'
Després de guanyar el Gaudí i el premi Ciutat de Barcelona per 'Game over', Alba Sotorra s’apropa a la realitat de les milicianes sirianes i la seva revolució feminista. Aryan i Boharin són dues dones sirianes de 30 anys i que fa quinze que viuen immerses en una guerra que sembla no tenir fi. Són les comandants de l’exèrcit que més èxits ha aconseguit en la lluita contra l’Estat Islàmic (ISIS) al nord de Síria: les Unitats de Defensa de la Dona. El documental explora íntimament les motivacions rere la seva lluita desesperada.
Quan? Dissabte 27 d'octubre a Tarragona

- 'La guerre du vin'
Durant els anys 60 i 70, els viticultors del sud de França es van convertir en habituals dels telenotícies per haver-se aixecat en armes en allò que es va conèixer com la revolució dels Comitès d’accions vinícoles. Fora del sindicat oficial, els agricultors reclamaven aturar les importacions vinícoles i regular el mercat europeu per protegir el futur de les seves vinyes. La seva revolució, però, va patir un cop molt fort amb l'afusellament de Montredon-des-Corbières. Mig segle després de tots aquells esdeveniments, Sebastien Le Corre s’endinsa amb aquest documental històric en aquells fets i en busca l’herència en el present, preguntant als protagonistes que van viure la revolució de primera mà.
Quan? Dissabte 27 d'octubre a Tarragona

Més informació: 

A

També et pot interessar