Mira els espectacles que passaran pel COS 2013

Videoguia del XVIè Festival Internacional de Moviment i Teatre Gestual de Reus
Surtdecasa Camp
,
14/10/2013
Espectacles
A Reus deixen enrere l'estiu i les Festes de Misericòrdia i donen la benvinguda a la tardor, època en que els teatres prenen vida gràcies als festivals. Com passa des de fa 16 anys, la capital del Baix Camp es converteix durant uns dies en l'epicentre del mim i del teatre gestual i trepitja fort dins aquest terreny a nivell europeu amb la celebració del COS, el Festival Internacional de Mim i Teatre Gestual de Reus, que aquest 2013 arriba del 17 al 20 d'octubre.
 
El millor en aquests casos a l'hora de planificar-se què anar a veure, és fer-se amb un exemplar de la programació oficial i deixar-se emportar per aquelles línies que figuren com a descripció de l'espectacle. Allà trobareu les hores, les sinopsis i els preus de tot plegat, però nosaltres volem que arribeu al COS encara més preparats i, a més d'aquesta informació, us oferim imatges dels espectacles d'enguany i que hem trobat tot remenant pel YouTube... 
 

Dijous 17 d'octubre

'Jeanne d'Arppó' de Gardi Hutter

21:00h. / Teatre Fortuny / 70 minuts / 10 euros
 
'Jeanne d’Arppó' és una bugadera escarmentada i somiadora que té aspiracions de fer accions heroiques. Com que no troba enemics reals dignes d’enfrontar-se amb ella, converteix la seva bugaderia en un camp de batalla grotesc, on genera situacions còmiques, tendres i emotives que deixen l’espectador bocabadat. 'Jeanne d’Arppó' va ser el primer espectacle en solitari de Gardi, estrenat el 1981. Aquesta pallassa l’ha recuperat darrerament per tornar-lo a fer girar a través de mig món.
 
 
 

'Inferno, La tragicómica historia de Tristano Martelli, Arlecchino' de La Ira Teatre

23:00h. / Teatre Orfeó Reusenc / 75 minuts / 2 euros
 
Narra la vida de Tristano Martinelli, el notable actor italià que va crear el personatge d’Arlecchino al París de finals del cinquecento. Amb diverses tècniques interpretatives com la recitació, la pantomima, l’acrobàcia i la commedia dell’arte, indaga en la teatralitat de la vida proposant una via d’escapament a la misèria humana a través de la creació artística, denunciant amb aquest riure intel·ligent, la vanitat i l’ambició que sacsejaven la societat de l’època, per fer un paral·lel vigent amb la vida contemporània. L’obra se centra en el procés creatiu de Martinelli, en una conservadora Europa renaixentista, plena de guerres, pesta i fam. Aquí, el nostre Martinelli reivindica al Primer Arlecchino. L’autèntic. La seva creació representa una joventut abandonada a la seva sort. Una joventut que ha de reinventar-se per sobreviure.
 
Text i interpretació: Felipe Cabezas
Direcció: Berty Tovías
Assessoria de movimient acrobàtic: Alberto Feliciate
Música original: Marco Chiaperotti
Vestuari: Isabella Pintani
Il·luminació: Edgard Paulino
 
 
 
 

Divendres 18 d'octubre

'El venedor d'històries' de Criatures

De 17 a 21h. / Plaça d’Evarist Fàbregas / 20 minuts (passis cada 30 minuts) / 1 euro
 
Mig encantador de serps, mig trampós, un contaire que recupera les técniques més atàviques i populars de la tradició oral per oferir espectacle i poesia, des del prisma, el ritme i la sensibilitat actuals. Si entenem que el teatre és artesania, per què no es pot vendre com arracades, encensos o mocadors? Històries, rondalles i llegendes populars, del tema que digueu, dins d’una guingueta; amb encís, màgia, música i intimitat pel mateix preu que el que us poden costar uns penjolls barats, un fulard o un sabó d’olors.
 
Contaire i músic: Ireneu Tranis
Col·laborador artístic: Alfred Casas
Escenògrafa i constructora: Marta Bayer
Agraïments: Clea Subirachs, Marçal Bayona i Manel Tranis
Producció: Festival TNT-CAET i Criatures
 
 
 
 

'Bhrava!' de Companyia L’Animé

18:00h. / Bravium Teatre / 50 minuts / 2 euros
 
'Bhrava!' és el somni d’una noia que camina per carrers on les coses no són el que semblen. La màgia del món del somnis crea paisatges fantàstics on ella viu un mar d’aventures. 'Bhrava!' és el primer espectacle de la companyia de teatre L’Animé. El procés de creació s’ha desenvolupat a través del treball amb materials i la dansa. Aquesta unió escènica ha donat lloc a un nou llenguatge d’expressió per a la companyia.
 
Creació i interpretació: Anna Ros i Lali Ribalta
Vestuari: Singermornings Vestuari
Disseny i construcció titella: Martí Doy
Disseny d’il·luminació: Paul Jorna
Tècnic: Paul Jorna
So: Joan Rosa
 
 

'Remember me' de Compagnia Sineglossa

19:00, 19:35, 20:10h. / Sala Santa Llúcia / 20 minuts / 1 euro
 
Projecte seleccionat per Move Award. Europeanmimeindex quality label. 'Remember me' és una interpretació romàntica i provocativa en la qual les identitats masculines i femenines s’esvaeixen. Un miratge inesperat succeeix just davant dels ulls del públic, mentre que una veu canta una versió rock de l’òpera 'Dido i Aeneas', de Purcell. 'Remember me' canvia la història clàssica d’aquest mite, en la forma en què la gent sempre l’han llegida als llibres. Sineglossa va més enllà del que és possible veure, l’hermafrodita abans que Adam i Eva; utilitza el mite com una clau per a la lectura de la present.
 
Intèrprets: Simona Sala, Antonio Cesari
Veu: Diego Giannini
Il·luminació: Luca Poncetta
Música: Roberto Vacca
Direcció: Federico Bomba
 
 

'Malasombra' d'AuMents

21:00h. / Teatre Bartrina / 52 minuts / 10 euros
 
Projecte seleccionat per Move Award. Europeanmimeindex Quality label. 'Malasombra' és un espectacle de dansa i teatre visual on la màgia escènica ens convida a viatjar per l’imaginari col·lectiu, capbussar-nos en la foscor i la llum de l’ésser humà. Partim del guió del dibuixant Max per desenvolupar una proposta atractiva on les arts plàstiques es fusionen amb les arts escèniques i els actors-ballarins existeixen en un escenari que és un còmic en moviment.
 
La posada en escena combina elements de dansa, teatre visual, videocreació, teatre d’objectes, ombres experimentals i música rock en directe. 'Malasombra' és un conte inspirat en 'La meravellosa història de Peter Schlemihl', d’Adelbert von Chamisso, una novel·la romàntica en la qual l’ombra s’assimila a l’ànima o al doble de si mateix com una cosa molt valuosa i estimada. Què passaria si aquesta ombra fos robada?
 
Direcció i coreografia: Andrea Cruz i Tomeu Gomila
Dramatúrgia: Max.
Interpretació: Magda Tomás, Caty Carrasco, Tomeu Gomila.
Creació musical: Rodrigo Latorre, Kiko Barrenengoa, Puter, Gato
Espai escènic: Tomeu Gomila
Escenografía i objectes: Max, Andrea Cruz, Tomeu Gomila.
Videocreació: Roberto Rodríguez, amb il·lustracions originals de Max
Vestuari: Andrea Cruz
Il·luminació: Manu Martínez
Coproducció: Au Ments i La Mano Ajena (Chile)
 
 
 

'The Neighbors Grief is Greener' d'Emanuela Amichai Dance Theatre

23:00h. / Institut Baix Camp / 55 minuts / 2 euros
 
Projecte seleccionat per Move Award. Europeanmimeindex quality label. Qui és el president dels Estats Units d’Europa? Serà Carla Bruni la figura política Europea més important del moment? Per què Carla no va triar Fidel Castro? És el poble europeu, tal i com passa amb l’americà, l’escollit per Déu? Té l’amor límit? Quantes dones costa el teu cotxe? Què és la moral? Què uneix els europeus, a més dels euros? Hi ha res més que els diners si parlem d’identitat europea? Personatges marginals ens parlen de la societat en la qual viuen.
 
Escrit i dirigit per: Emanuella Amichai
Intèrprets: Merav Dagan, Shira Eviatar, Jeremie Elfassy, Merav Elchadef, 
Tamar Levin
l·luminació: Erez Shwarzbaum
Música Original: Tami Barak
Vestuari: Amalya Nimrod,Yaarit Eliyaho
Posada en escena: Yasmin Harel, Emanuella Amichai
 
 
 

Dissabte 19 d'octubre

'Alarma nuclear! Un drama familiar' de Companyia La Palpebra

17:00h. / Plaça d'Evarist Fàbregas / 60 minuts / gratuït
 
Venècia. Després de vint anys de rivalitat, les famílies di PPero i di Farmacchiola es reconcilien concertant matrimoni entre els seus fills. Però... un accident inesperat, una carta misteriosa, l’arribada d’un foraster i uns criats que enreden la troca, posaran en perill la 
celebració del casament. Alarma nuclear!
 
Intèrprets: Javier Cárcel, Lara Correa, Laura Gúbor,Toni Guillemat, Adrià 
Viñas i Lourdes Doménech.
Covers: Jordi Font
Màscares: Lluís Graells
Escenografia: Rocío Diego i Jordi Rovira
Vestuari: Teatre Bravium
 
 
 

'Hotot' de Cascai Teatre

18:00h. / Teatre Orfeó Reusenc / 80 minuts / 2 euros
 
Espectacle guanyador del Premi BBVA de Teatre 2013, Millor espectacle i Millor actor. Tomàs, un virtuós del gest còmic, presenta 'Hotot', un espectacle d’humor total, imprevisible i sorprenent. Un cabaret modern on Marcel Tomàs interpreta, canta, balla i mostra la vessant de showman, de mestre de cerimònies, en què explota la seva gran capacitat de connectar amb el públic a través d’un humor tendre, poètic i desvergonyit.
 
Creació i direcció: Marcel Tomàs i Susana Lloret
Intèrpret: Marcel Tomàs
Disseny, direcció espai sonor i tècnic: Albert Mosoll
Veu en Off: Txe Arana
Imatges i edició de vídeo: Antonio Sánchez i Carles Sánchez, Zinekuanon
Disseny gràfic: Juan Pablo Paz.
 
 
 

‘Masticació’ de Bojum Teatre

19.30h. / Institut Baix Camp / 70 minuts / 2 euros
 
En un cementiri d’una petita localitat qualsevol i en resposta a la crida del ritual, emergeixen de sota terra uns quants éssers que hi eren enterrats. Els morts reprenen, amb dificultat i un gran desig, la seva respiració, el seu moviment, la seva paraula. La memòria del col·lectiu del qual han format part els duu a recrear la infantesa, les seves festes, danses i cants, les seves tradicions i litúrgies, la seva relació amb l’entorn rural. Es reconeixen i es congreguen en la figura del cor, que els permet viure, per recordar i jugar sobre aspectes del que va ser la seva vida; en definitiva, expressar-se des del plaer d’estar junts.
 
Direcció: Montse Bonet
Intèrprets: Laura Calvet, Roger Casas de Matos, Juanjo Herrero, Albert Mélich, Ilona Muñoz, Mercé Sancho de la Jordana, Estitxu Zaldua
Adaptació dramatúrgica: BOJUM Teatre
Disseny i construcció d’escenografia: Roser Caitx
Il·luminació: Toni Ubach
So: Àlex Polls
 
 
 

‘Cube’ de Kulbik

21:00h. / Teatre Fortuny / 55 minuts / 10 euros
 
'Cube' transcorre en un enorme cub imaginari. Un cub que es transforma en funció de les emocions que tots coneixem o hem experimentat alguna vegada. Un lloc de línies inexistents on es concentren la llibertat i la seva negació. La curiositat, l’angoixa, el joc, l’amor i tantes altres emocions que ens acompanyen cada dia conviuen en un treball coreogràfic estudiat fins als més mínims detalls. El resultat és un espectacle variat d’una personalitat única que ja ha captivat milers de persones: ballarins, enginyers, mares, nens, actors i actrius, científiques, joves, artistes...
 
Direcció i coreografia: Kanga Valls
Intèrprets: Susanna Ayllón, Manel Cabezas, Aina Lanas, Kiko López, Sergi 
Orduña, Isaac Suárez, Kanga Valls
Poeta: Ulises Paniagua
Il·luminació: Raul García
 
 
 

‘Richard’ de Makoto Inoue Ind.

23:00h. / Sala Santa Llúcia / 45 minuts / 2 euros
 
Makoto Inoue, guanyador de la Medalla d’Or a l’International Mime Festival, presenta el Shakespeare que mai has vist. L’actuació en solitari i no verbal de Richard, és una recreació entusiasta de 'Richard III', una de les obres més atractives de Shakespeare. S’ha presentat en 6 països i 11 ciutats, i va rebre la Medalla d’Or del Festival Internacional de Mim de 2011 i el Millor Espectacle de Dansa Premi de Buxton Fringe 2012, així com 2 opinions de quatre estrelles a l’Edinburgh Fringe. Un personatge grotesc amb un alter ego somrient, un relat fascinador d’una història convincent.
 
Direcció i interpretació: Makoyo Inoue
 
 
 
 

Diumenge 20 d'octubre

'A vegades mentir-se és un art' d'Alumnes de l'Institut del Teatre 

18:00h. / Sala Santa Llúcia / 80 minuts / 2 euros
 
Millor sols que mal acompanyats. I és difícil estar sol: pensaments, records, fantasmes, poden encarnar-se i poblar la nostra solitud molt fàcilment. El viatge que proposem aquí el creen aquests personatges fantasmals, que potser no són tan males companyies. Potser ens encaren a la veritat i ens fan plantejar si realment estem millor sols que mal acompanyats.
 
Direcció: Stéphane Lévy
Actors: Javier Carcel, Jordi Font, Carlos Gallardo, Toni Mas, Anna Vendrell i Nuria Planas.
 
 

'Dos retaules bufonescos' d'Alumnes de l'Institut del Teatre

18:00h. / Sala Santa Llúcia / 80 minuts / 2 euros
 
Som al reialme de la bogeria! Ens riem de nosaltres i de vosaltres, ens burlem del món i de la vida. Un teatre d’imatges, molt visual, on cossos deformats s’han organitzat en poderoses bandes, atmosferes sonores, rituals i situacions per posar en qüestió temes com el poder, la religió, les profecies, la guerra, la violència, les malalties infeccioses...
 
Direcció: Maria Codinachs
Actors: Javier Carcel, Jordi Pota, Teresa Carrascosa, Ferran Echegaray, Jordi Font, Carlos Gallardo, Toni Mas, Anna Vendrell i Nuria Planas
 
 

‘Trau’ de Guillem Albà

19:30h. / Institut Baix Camp / 65 minuts / 2 euros
 
Benvinguts. Passeu, seieu, i deixeu-vos portar. Segurament no heu vist mai un món com aquest. I segurament, encara que potser us recordi a algú, tampoc no heu vist mai un personatge com el que esteu a punt de conèixer. Guarda tot el que viu. Envasa i emmagatzema tots els moments abans que arribin al final. Moments inacabats. Sí. El primer cop sobta a tothom. Relaxeu-vos i deixeu enrere tot el que heu viscut avui. Ara comença una altra història.
 
Idea i Direcció: Guillem Albà
Guió: Companyia Guillem Albà
Ajudant de Direcció: Marc Angelet
Intèrprets: Guillem Albà, Blai Rodríguez
Espai Escènic: Alfred Casas
Composició Musical: Anna Roig
Arranjaments Musicals: Pau Albà
 
 
 

‘Maletas (La maleta de Irati)’ de Jagat Mata

21:00h. / Teatre Bartrina / 65 minuts / 10 euros
 
Una maleta en un bosc.
Una ment enredada en l’arbreda.
Centenars de turments el persegueixen.
I ell fuig, fuig i fuig... fins que...
Maletas, un viatge interior contemplat des de fora.
 
Director: Rafa Ibáñez
Assistent de direcció: Hugo Sánchez
Intèrprets: Teresa Álvarez, Daniel Cuenca, Carlos Fierro, Silvia Acosta, Fernando Ibáñez, Rafa Ibáñez i Elia Pérez.
 

 

A banda...

  • imatge de control 1per1
Divendres 18 i dissabte 19
1r Concurs d'estàtues humanes del carrer Major
De 10 a 14h i de 17 a 21h. / Carrer Major 
 
El Carrer Major de Reus, convoca el 1er Concurs d’Estàtues Vivents adreçat a tots aquells artistes individuals o companyies (d’1 a 4 components) en la disciplina de mim o estàtues vivents, que utilitzin els espais oberts del carrer com a escenari d’expressió i que es desenvoluparan els dies 18 i 19 d’octubre al carrer Major de Reus.
 
Per a informació sobre les bases i inscripcions: 
botiguescarrermajor@gmail.com
Tel. 661 387 944
Data límit d’inscripció: 14/10/2013
 
 
 
Dissabte 19 i diumenge 20 d'octubre
Curs de formació a càrrec d'Emanuella Amichai Dance Theatre
De 10 a 13 h. / El Giny / Fins el 14 d'octubre / 30 euros
 
Aquest taller enfocarà els aspectes de l’actuació i la transformació del teatre a l’actuació contemporània. Durant el taller els estudiants incidiran ens els diversos aspectes físics de l’actuació com ara el moviment del cos, el teatre físic i l’acció de l’actuació. Els estudiants trobaran i experimentaran els diversos aspectes de transició d’actor a intèrpret, del discurs cos-ment-objecte, d’acció dramàtica a acció d’actuació, i d’escenografia al lloc específic, entre altres. El taller introduirà eines teatrals i de moviment que permetran als participants buscar interpretacions físiques d’accions, i inclourà treball pràctic i discussions crítiques.
 
Inscripcions al Teatre Fortuny, entrada pel carrer Boule.
El curs s’impartirà al Giny, Centre de les Arts del Gest i del Circ de Reus.
 
--
 

XIVè Festival Internacional de Mim i Teatre Gestual COS de Reus 2013

Del 17 al 20 d’octubre
Reus

A

També et pot interessar