Orgullosos de representar un dels textos més antics del teatre medieval català

Torna el Misteri de la Selva del Camp el 14 i 15 d’agost
Surtdecasa Camp
,
06/08/2013
Espectacles
A La Selva del Camp ja fa temps que hi ha mig poble revolucionat i n’hi ha uns quants que no es podran agafar vacances fins a partir del 15 d’agost. Però és igual perquè guanya més l’orgull de poder participar en el que segur que és un dels esdeveniments més importants del municipi i que els selvatans s’han fet més seu. En aquests moments més d’un centenar de veïns assagen el guió i els cants del cor del Misteri de la Selva, un espectacle de caràcter religiós basat en el drama sacre assumpcionista més antic d’Europa escrit en llengua romànica. Una bona oportunitat per veure una obra d’alt valor dins el teatre medieval en català on s’hi poden escoltar característiques del lèxic trobadoresc de l’època i els cants a capella originals del repertori gregorià i polifònic dels segles XIII i XIV. 
 
L’obra es representa a l’església parroquial de Sant Andreu Apòstol de La Selva del Camp des de l’any 1980 encara que també s’ha portat de manera excepcional i en dates assenyalades a ciutats com Tarragona, Elx, Montserrat, i fins i tot a Roma i Jerusalem. Com és tradicional, cada any a la Selva hi ha dues representacions: una el dia 14 d’agost a les 22h. i l’altra l’endemà a les 20h. Un espectacle d’aquells que val la pena anar a veure alguna vegada i que desperta emocions tant als actors com al públic. Moltes de les persones que fan possible el Misteri des dels seus inicis asseguren que encara s’emocionen cada any amb la representació.
 
Els orígens del Misteri de la Selva són anteriors a altres representacions similars potser més conegudes com són les que es fan a Elx o a València. De fet, aquest últim text data del primer terç del segle XV mentre que el selvatà es calcula que és de finals del segle XIV. No se sap qui el va escriure però s’apunta que no va ser redactat a La Selva sinó a Tarragona ja que la narració, escrita originalment en llengua catalana, conté referències tarragonines i menciona Santa Maria del Miracle, l’església medieval que hi havia a l’amfiteatre romà. 
 
El text se’l va trobar l’historiador local Mossèn Joan Pié a l’Arxiu Parroquial Selvatà sota el nom ‘Representació de l’Assumpció de Madona Santa Maria’ i es van tenir notícies de la seva existència l’any 1951. Estava escrit en una llibreta que també contenia textos de la Senyoria de Prades i Mont-ral de mitjans del segle XIV, i que ara es troba dipositada a l’Arxiu Històric Diocesà de Tarragona.
 
Un dels promotors de la recuperació del Misteri de la Selva va ser el biblista i sacerdot selvatà Armand Puig, qui en va fer l’adaptació que es representa en l’actualitat al costat d’Amadeu J. Soberanas. Al Misteri de la Selva es tracten  les tradicions que envolten la Festa de la Mare de Déu d‘Agost i es parla de l’Assumpció de Maria al cel en cos i ànima passant per la mort i sepultura, la resurrecció i la glorificació de Maria. L’acció comença a casa de Maria, on va morir, i ens porta pel lloc on va ser sepultada per acabar finalment a la glòria celestial. 
 
Un argument que s’han de saber molt bé les dues actrius que al llarg de l’obra fan de Verge Maria, però sobretot una d'elles que enguany s’estrena en aquest paper. A principis de juliol van començar els assajos forts que acabaran el dia 12, dos dies abans de l’inici d’un muntatge que no compta amb elements espectaculars però sí amb una posada en escena acurada que en els darrers anys s'ha anat professionalitzant coincidint amb la renovació d'elements com ara la il·luminació. L’any 1994 va obtenir el Premi Nacional de Cultura Popular a la millor iniciativa artística popular, per tant, si no el coneixeu, afanyeu-vos perquè com us hem dit només hi ha dos dies de representació. ;)
 
 
Dimecres 14 d'agost a les 22:00h.
Dijous 15 d'agost a les 20:00h.
Església parroquial de Sant Andreu Apòstol de la Selva del Camp

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar