Foto: 

Turisme de Torredembarra
Ruta dels indians per Torredembarra

Seguint la petjada dels indians a Torredembarra

Torredembarra celebra la IX Fira d'Indians aquest cap de setmana
Surtdecasa Camp
,
12/09/2018
Fires i festes
L’indià més famós de Torredembarra va ser Joan Güell, però per la vila costanera van passar diverses persones abans o després d’anar a fer les Amèriques. Fruit d’aquestes anades i vingudes, actualment Torredembarra conserva diverses cases que van fer aixecar els indians al segle XIX i XX. La població acull cada segon cap de setmana de setembre la Fira d'Indians i, aprofitant la cita, des de Surtdecasa.cat us proposem fer una petita ruta pel municipi seguint la petjada dels “americanos”. Començant pel carrer de Joan Güell, al costat de la plaça del Castell, fins el cementiri municipal.

Carrer de Joan Güell
Al número 7 d’aquest carrer va néixer Joan Güell i Ferrer, que va fer fortuna a Cuba on hi va viure entre 1818 i 1833. A Amèrica es va dedicar a l’economia, al mercat d’esclaus i a la indústria. Quan va tornar a Catalunya va fundar la colònia Güell. El seu fill, Eusebi Güell i Bacigalpuig, va ser el gran mecenes d’Antoni Gaudí. Just al costat de la casa de Joan Güell hi ha Ca La Ravell. El número 9 va ser de la família d’indians Mañé i Flaquer d’on és descendent el periodista Joan Mañé i Flaquer, qui va destacar en la crítica teatral. En l'actualitat, l’Ajuntament de la població atorga el Premi de Periodisme Mañé i Flaquer anualment.

Carrer d’Antoni Roig
Seguint recte i una vegada traspassada la plaça de la Vila, es troba el carrer indià per excel·lència de Torredembarra, el d’Antoni Roig. S’hi arrengleren les cases dels indians torrencs amb aires ultramarins. Espais amples, sostres alts, portalades amples i jardins amb accés pel carrer del darrere. Destaquen les cases natals d’Antoni Roig i Copons al número 19 i la de Ramon Casas i Gatell, el pare del pintor modernista Ramon Casas i Carbó, que va fer fortuna a Cuba.

  • imatge de control 1per1

Antic hospital de la caritat
Al final del carrer d’Antoni Roig, just quan trenca cap al carrer dels Filadors i comença el carrer Pere Badia, trobem l’antic hospital de la caritat, actualment la residència per a gent gran Pere Badia. L’edifici el va construir Pere Badia que, després de viatjar per diverses localitats americanes, es va enriquir a Nova Orleans. Al tornar a Torredembarra va deixar en el seu testament fundar l’Hospital de la Caritat per donar assistència als malalts de la vila. L’edifici conté una capella d’estil barroc i s’articula al voltant d’un claustre enjardinat.

Horts dels indians
Pujant pel carrer dels Filadors, tombant al primer a l’esquerra, trobem el carrer dels Indians. En aquesta travessia es poden veure alguns dels horts i jardins de les cases colonials del carrer d’Antoni Roig. Alguns d’ells s’han perdut, però n’hi ha d’altres que encara es conserven i són visibles. 

Patronat Roig i Copons
La casa del Patronat Roig i Copons es troba al carrer d’Hermenegild Clascar i és el llegat del testament del mateix Antoni Roig. La construcció va acabar l’any 1892 i a partir de l’any 1932 s’hi van començar a fer classes durant més de 60 anys com escola pública. Actualment, acull l’Escola de Música Municipal i diverses tasques relacionades amb l’ensenyament. 

Cementiri municipal
A les afores de Torredembarra, al carrer de la Riera, es troba el cementiri municipal on es conserven algunes tombes d’indians torrencs com les d’Esteve Gatell, Joan Olivé o Antoni Roig. La d’aquest últim, en un inici es trobava sota la porta del cementiri, sense cap tipus d’indicació. Es diu que no hi ha res perquè ell mateix es va penedir de ser tan negrer amb la venda d’esclaus. També que no es va fer inscriure res amb la voluntat d’evitar símbols catòlics. 

A

També et pot interessar