Brut i Bruta

Foto: 

Cedida
La Festa del Brut i la Bruta en l'edició passada

El Carnestoltes torna a Torà amb la 29a Festa del Brut i la Bruta

La Festa del Brut i la Bruta és una tradició plena d’humor, música i disbauxa que et farà viure amb passió una les nostres tradicions
Cristina Mongay
,
31/01/2018
Fires i festes
La història de la Festa del Brut i la Bruta remunta el seu origen en l’antiga festa de la Llordera, efemèride popular de Torà que es realitzava el Dijous Gras. La seva documentació parteix de mitjans del segle XVIII, i tot i que ha viscut als i baixos, l’any 1990 retornà amb força omplint de color, humor, música i disbauxa la vila segarrenca.

La Festa del Brut i la Bruta
Enguany tindrà lloc la 29a edició, una trobada més que consolidada que amenitza l’oferta cultura del municipi de Torà any rere any.

Segons documentació històrica, la Festa del Brut i la Bruta es desenvolupa a la vila segarrenca –com a mínim– des del 1750, i continuà omplint de color i humor la mateixa al llarg de gairebé dos-cents anys. La celebració deixà de representar-se amb l’acabament de la Guerra Civil espanyola, però finalment reeixí de les seves cendres, tal si fos una au fènix, als noranta. I des d’aquell moment trepitja molt fort fins al punt de convertir-se en tot un referent del món cultural ponentí.

Així arriba a l'edició 2018, la número vint-i-nou. I en aquesta tornarà a comptar amb la presència de la seva família carnavalesca, configurada pel Bonic i la Bonica, que ballaran arreu de les places de Torà; el Brut i la Bruta, la Lloca, que s’unirà a la comitiva al llom d’un ruc. I no hi faltaran tampoc el Brau Constantí, símbol del poble; en Sargentet i en Brutet, la darrera incorporació a la família.



Què t’espera a la 29a edició?
La Festa toranesa tindrà lloc enguany el divendres 2 i el dissabte 3 de febrer. Com és habitual, té la intenció de divertir i agermanar a petits i a grans,  veïns i forans, i per aquest motiu la seva programació se centra a parts iguals en aquests públics.

El divendres 2 tindrà lloc a mig matí la Rua Infantil, on els infants del CEIP Sant Gil i de la Llar d’Infants el Jardí lluiran les seves disfresses de Bruts i Brutes. Recrearan, així, els principals personatges de la festivitat. A la nit arribarà el torn de la música, i serà amb l’Olympic Party. Aquesta nit temàtica situarà el seu epicentre al Pavelló municipal i comptarà amb les actuacions de DJ Send0 i de PD Croks Life.

Des de la Plaça del Patí sortirà la Segona Rua infantil, la del dissabte 3 de febrer. En aquesta hi participaran els gegantons de Torà i la Batukada Shangó, que ficarà el toc musical al recorregut fins a l’arribada al convent de Sant Antoni de Pàdua, on en Jaume Barri realitzarà un espectacle d’animació infantil. A les 16:45 h arribarà el torn del Pregó de Carnaval, que novament se situarà a la Plaça del Pati. Un cop finalitzat el discurs, es realitzarà la tradicional dansa del Bonic i la Bonica i els ballets dels gegants. També tindrà lloc l’entrega de l’estatueta del Brut 2018 al millor balcó ornamentat de tota la vila.

Seguidament, tots els assistents podran participar en la Rua de Carnaval, que comptarà amb tota la família carnavalesca toronesa, els gegants, els grallers, la Xaranga Damm-er i altres comparses. El recorregut arribarà fins al Pavelló Poliesportiu, on tindrà lloc la Botifarrada popular i el bingo Brut.

La jornada, però, encara comptarà amb un episodi musical més: la Nit de Disfresses. Tindrà lloc al Pavelló i es premiarà l’originalitat i el treball dels assistents disfressats. Es comptarà amb el ritme de l’Orquestra Mitjanit i la Banda del Coche Rojo, així com de la disbauxa de la Xaranga Damm-er i els gegants.

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar